sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Television joulukalentereita 1990-luvulla

Joulukuu on taas täällä, tuo kuukausista tunnelmallisin. Onkin siis hyvä hetki katsahtaa 90-luvun joulukalentereihin.Histamiini

Histamiini on oikeasti jo 1980-luvun joulukalenteri - sitä on näytetty televisiossa ainakin vuosina 1980 ja 1985. Monille 90-luvunkin lapsille se on kuitenkin hyvin tuttu.

Miitta-tädin joulukalenteri

Miitta Sorvalin Miitta-tädin joulukalenterissa lapset askartelivat tädin johdolla. Kalenteri kuulunee siihen ryhmään, joka olisi kiinnostava ja hauska myös (tai ehkä etenkin?) aikuisen silmissä. Joulukalenteri tuli televisioista vuonna 1990. Elävästä arkistosta löytyy pätkät kaikista jaksoista. Ainakin minun nykyisissä 26-vuotiaan silmissäni joulukalenteri on mahtava!

Miitta-tädin koulukalenterin yhteydessä televisiossa näytettiin satua Valkoinen karhu ja joulutähti. Tästä tiedosta kiitos yhdelle lukijalleni! Animaatio perustui Kristiina Louhen samana vuonna, siis 1990 julkaistuun samannimiseen kirjaan.

Heinähattu ja Vilttitossu

Heinähassu ja Vilttitossu olivat joulun jäljillä joulukalenterissaan TV2:ssa vuonna 1993. Tässä joulukalenterissa tytöt valmistautuvat jouluun ja mukana ovat myös Alubullenin tädit.

Elävässä arkistossa kerrotaan: "Joulu on touhukasta aikaa Kattilankoskien perheessä. Hanna-äiti valmistelee joulun ruokia ja hieman epäkäytännöllinen Matti-isä yrittää pysyä mukana. Heinähatun ja Vilttitossun joulutarinat perustuvat Sinikka ja Tiina Nopolan kirjoihin. Heinähatun ja Vilttitossun seikkailuista oli julkaistu vuoteen 2006 mennessä yhdeksän kirjaa." Joulukalenterin videoita on Elävässä arkistossa seitsemän kappaletta. Itse en tätä joulukalenteria lapsuudestani muista, vaikka onkin aika todennäköistä, että tätä(kin) on tullut katsottua.

The Joulukalenteri

MTV3:n The Joulukalenteri ensiesitettiin kolmoskanavalla joulukuussa 1997. Olen kirjoittanut siitä jo viime joulukuussa, se kirjoitus on tässä. Sarjan jaksot löytyvät myös Youtubesta, joten fiilistely sujuu helposti.
Pommin ja Gommin joulukalenteri

Pedro Hietasen ja M. A. Nummisen kissa- ja jänishahmot Pommi ja Gommi ovat seikkailleet myös joulukalenterissa. Heidän joulukalenterinsa on julkaistu myös dvd:na, kotikaupunkini kirjaston lastenosastolla sitä ihalin. Sitä näyttää löytyvän myös nettikaupoista. Nopealla googlailulla en valitettavasti löydä tästä kalenterista oikein mitään tietoa, eikä siitä löydy videopätkiäkään. Muistaako joku tätä?

Pommin ja Gommin joulukalenteri esitettiin televisiossa vuonna 1995. 

Olga P. Postinen

Ritva Valkaman esittämä Olga P. Postinen oli joulukalenterin päähahmona jo vuonna 1987, mutta kalenteri näytettiin myös vuonna 1996. Katsottuani Elävästä arkistosta pari videota voin todeta, että kalenteri näyttää hauskalta, vaikka varsinaisia 90-luvun muistoja tästä minulla ei olekaan.

Ylen Elävässä arkistossa kalenterista kirjoitetaan: "Olga P. Postinen on arvostettua, vanhaa Postanderin postisukua vadelmamehustaan tunnetussa Vaapukkalassa. Suvun tarina alkaa isosetä Hjalmar Postanderista. Hjalmar Postander oli postimestarin parasta lajia. Mitättöminkin lappu hänen kädestään annettuna muuttui arvopostiksi. Ikimuistoinen oli myöskin Alma Figunia postifröökynä, jota tultiin tapaamaan pidempienkien matkojen takaa. Olga P. Postinen jatkaa Postanderin kuuluisan postisuvun perinteitä. Joulunaikaan Olgalla riittää töitä. Hän kulkee Vaappukkalan talosta taloon ja jakaa iloista joulupostia."

10 kommenttia:

 1. Itse muistan vaan tuon The Joulukalenterin ja kuinka se oli jännittävä silloin ekan kerran kun sitä 9-vuotiaana katselin :)

  Tuohon samaiseen ohjelmaan liittyy myös hauska muisto viime vuodelta. Olin vaihto-opiskelijana Tanskassa ja kun joulukuun alussa katselin telkkaria niin sieltä tuli tutunnäköinen sarja. Pienen googlettelun jälkeen selvisi että tää suomalainen versio pohjautuu tuohon tanskalaiseen minkä näin. Aika lailla samanlaisena oli suomalainen versio toteutettu :D

  VastaaPoista
 2. The Joulukalenteri on kyllä ihan klassikko. Sitä tulee katsottua dvdeeltä nykyään joka vuosi, tietty yksi jakso per päivä.
  Heinähattu ja Vilttitossu kalenterikin on julakstu dvdllä. Nyt sen ojuluksi ostin ja ainakin ensimmäinen luukku vaikutti hyvältä. Jotain hyvin hämäriä muistikuvia minullakin on tstä lapsuudesta.

  VastaaPoista
 3. Minä muistan kanssa The Joulukalenterin! Ja Tonttu Toljanterin (ilmeisesti tulee tänäkin vuonna telkasta).

  VastaaPoista
 4. Voih Valkoinen karhu ja joulutähti, jonka tunnari soi edelleen päässäni jouluisin <3. "Jouluntähti on kadonnuuuuut, nalle (tai ehkä siis karhu?) lähtee etsimäääään." :)

  VastaaPoista
 5. "Joulukalenteri 50 vuotta -kokonaisuudessa nähdään 25. – 27.12. TV2:ssa klo 9.30 nostalgisia joulukalenterikoosteita eri vuosilta. Ensimmäisenä nähdään kooste vuosilta 1970, 1978, 1981 ja 1982."

  http://olotila.yle.fi/koti/joulukalenterit-telkkarissa-tonttu-toljanterin-upouudet-seikkailut

  Tulee ihan varmasti katsottua! Ihanaa että näitä näytetään telkkarissakin, vaikka netistä löytyy myös.

  On yksi vanha joulukalenteri jonka haluaisin nähdä: Meillä oli tv:stä nauhoitettuna Alfred J. Kwakkia (tms.) ja videolle oli päässyt myös mainos joulukalenterista. Siinä näyttelivät Jarmo Koski ja Eero Saarinen, Kosken esittämä tonttu oli vankilassa (!?) ja Saarinen näytteli mm.vartijaa ja muoria. Tunnelma oli jotenkin niin mystinen ja jännittävä että tuo mainos on jäänyt ikuisesti mieleen. Itse joulukalenteria ei äiti valitettavasti ollut nauhoittanut.

  Tuo kalenteri oli vuodelta 1991

  "Joulukalenterissa Tomafoi-tonttu istuu arestikopissa ja keksii tarinoita.

  Käsikirjoitus: Tuula Kallioniemi
  Musiikki: Sami Aarva

  Rooleissa: Jarmo Koski -Tomafoi-tonttu ja Eero Saarinen- Vartijatonttu, Muori, Possu, Poro, Kummitus, Don Juoni, Noita, Antonius Tontunius, Enkeli, Joulun Henki.
  Toimittaja, ohjaaja: Olof Qvickström
  Osia 24 kpl, osien kesto n. 10 minuuttia, viimeinen osa 21 minuuttia"

  En tiedä oliko kalenteri lopulta millainen, mutta jotenkin ihan hullun herkullinen lähtökohta pistää tonttu istumaan arestikoppiin! :D Ja näyttelijäthän ovat ihan loistavat ja näköjään Disneyn Aladdin tehnyt musiikit... Toivottavasti tämä on mukana tuossa tv:n koosteessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vitsit! Tuota joulukalenteria olen itsekin miettinyt. Minusta se oli silloin tosi hyvä :) Olisi kiva nähdä uudelleen!

   Poista
 6. Kiitos Jonna! En kyllä muista tuollaista joulukalenteria, mutta toisaalta se voisi näyttää tutulta, jos siitä näkisi kuvaa.

  Kiitos muuten myös tuosta joulukalenteri-ohjelma-vinkistä, täytyy muistaa ja erityisesti katsoa :)

  VastaaPoista
 7. Mulle on elävästi jäänyt mieleen Tohelon ja Torvelon (sekä tietenkin Duppaduulixin!) joulukalenteri, joka muistaakseni tuli joskus 90-luvun puolivälin paikkeilla :)

  The Joulukalenteri oli myös aika pelottava pienen lapsen silmin, mutta "pakkohan" sitä oli katsoa kun isovelikin (salaa) katsoi.

  VastaaPoista
 8. Hei, voisitko joskus tehdä postauksen sen akan Pikkukakkosesta tai Puolikuudesta? Muisyan että jommassa kummassa askarreltiin aivan ihania juttuja maitopurkeista :)

  VastaaPoista
 9. Moi Elina,
  julkaisin juuri jutun Pikku Kakkosesta. Ehkä joskus tulevaisuudessa tulee juttua myös Puoli Kuudesta :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.