torstai 2. toukokuuta 2013

Lukujärjestyksiä

Yksi vanha lukujärjestys on jo näkynyt tässä postauksessa viime elokuulta, mutta tässä olisi pari lisää! 1990-luvun loppupuolelta, tietysti siitäkin syystä, että oma koulutieni polkaistiin käyntiin vuonna 1994. Sitä ennen niillä lukkareilla ei kamalasti käyttöä ollut.

Erityisellä lämmöllä muistan pieniä, noin puolikkaan postikortin kokoisia kokoontaitettavia lukujärjestyksiä, joita jakoi ainakin Suomalainen kirjakauppa.  Ne oli tehty sellaisesta vähän tukevammasta paperista tai pahvista, joka oli niin kiiltävää, että lyijykynällä siihen olisi voinut korkeintaan raaputtaa tekstiä. Kai tarkoitus oli kestää taskussa oleilua. Harvemmin niitä taisin käyttää tai täyttää, mutta tietysti niitä tuli silti otettua kaupan kassalta mukaan. Yhtään sellaista ei ole viime aikoina tullut vastaan, vaikka reippaasti 2000-luvun puolella niitä on varmasti huomassani vielä ollut.

Tämä ensimmäinen on mitä ilmeisimmin vuodelta 1998 tai 1999, sillä se on joko viitos- tai kuutosluokan lukujärjestykseni. Valion Viiliksen mainoslukujärjestys, mutta miten nuo alareunan pehmolelut liittyvät asiaan?


Näin jälkikäteen tuntuu niin hassulta muistella aikaa, kun koulussa oli vain yksöistunteja (lukuunottamatta maanantain käsityötunteja, huomaan), päivässä siis parhaimmillaan kuutta eri oppiainetta. Vanhemmalla iällä ja ylemmillä kouluasteilla kun taisi aina ollut kaksois- tai jopa kolmoistunteja. Miten siinä 45 minuutissa ehtii tekemään yhtään mitään? No joo, pienet ihmiset jaksavat keskittyä hätinä juuri sen kolme varttia.

Pepsiä mainosti (jo) 1990-luvulla milloin kukakin stara Spice Girlsista selvästikin Boyzoneen saakka.

Pepsin lukkarissa komeilevat Boyzonen pojat.


Suosikistakin löytyi lukujärjestyksiä. Itse muistan ne erityisesti Kultaturboista, mutta tämä allaoleva BSB-juliste ei tosin ole sellaisesta, vaan ihan tavallisesta lokakuun numerosta.  

Backstreet Boys -lukujärjestys Suosikista 10/1996.

Tallessa on myös Kultaturbosta löytynyt Spice Girls -lukujärjestys ajalta JG (eli jälkeen Gerin, keksin juuri), jonka toisella puolen taasen komeilee ihana Leonardo DiCaprio. Tämä vapusta toipuva tyyppi jaksanee kuvata tai skannata ne jonain toisena hetkenä :P Hyviä lukujärjestysapajia olivat muistaakseni myös pankit, ainakin joitain Säästöpalkin ja Meritan (!) lukkareita muistan omistaneeni. Kenties myöhemmin niitäkin näytille, kunhan vain jostain saan niitä käsiini.

1 kommentti:

  1. Tiimarista sai söpöjä lukkareita. Muistan myös jonkun Valion lukkarin, jonka varmaan sain ihan kaupasta. Koulussakin lukujärjestyksiä jaettiin elokuussa, olivat varmaan kirjatilausten kylkiäisiä.

    Oon aina välillä opettajana ja voin sanoa, että 45 minuuttia voi olla todella pitkä aika, jos oppilaat tekevätkin tehtävät nopeasti, joku laite ei toimi tai muuta mukavaa. Siinä sitä miettii, miten ihmeessä saa viimeiset kymmenen minuuttia kulumaan niin, etteivät (isot) oppilaat jatkuvasti huutele, että "Lähetää menee". :D Alakoululaisten kanssa toimettomana ei voi olla ollenkaan, pitää aina olla varuilta joku monistepumaska tai menee hurlumheiksi. Tänään meinasi jäädä ylimääräistä aikaa ysien kanssa, kun hommat ei menneetkään suunnitellusti.

    Toisaalta taas 45 minuuttia on hirveän lyhyt, jos on paljon sanottavaa, käsitöitä tai joku tokaluokkalaisten välkkäriita, jonka selvittely syö helposti vartin oppitunnista.
    Tämä on siis tietysti vaan mun mielipide, en ole mikään huippuope...vielä. ;)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.