perjantai 30. marraskuuta 2012

Suuri tai ainakin keskikokoinen mehumuistelo

Mulle on ehtinyt tässä blogiurallani kerääntyä sen verran jo erilaisia valokuvia 1990-luvun mehutuotteista, että alkoi olla aika koota niitä yhteen.


Valion Grandi-mehua 1990-luvun alkupuolelta.

Grandeja vuodelta 1996.

Grandi-pillimehu on jo vanha tuote, ja tottahan toki sitä ysärilläkin juotiin. Olin hiukan yllättynyt huomatessani, ettei niiden pakkauksissa itse herra Kari Grandi olekaan seikkaillut, vaan ainakin noissa 90-luvun alkupuolen tötsissä on ihan vain hedelmien kuvia - Grandi on siten hahmona tullut tölkkeihin vasta 90-luvun puolivälissä. Oma lukunsa ovat tietysti ne Grandi-tv-mainokset. Kivoja toiseusteemoja niissä, sanoo kulttuurintutkija. Eri mauista eksoottisin oli tietysti se cola-appelsiini, joka tuli uutuutena markkinoille vuoden 1994 tienoilla (sitä mainostetaan uutuutena muun muassa tässä). Aika perinteisissä makumaailmoissa näissä mitä ilmeisimminkin pitkään kuljettiinkin, jos päärynä kerran (ks. ylin kuva) oli uutuusmakuna vielä 90-luvun alkupuolella. Itse olen aina tainnut olla eniten nimenomaan päärynämehun perään...
Marlin Trip-pillimehut tulivat markkinoille vuonna 1962, ja pitkään ne olivat niissä pyramidinmallisissa tetroissa, joita tietysti edelleen kovasti kaivataan kauppojen hyllyihin. Hienojahan ne olivat, ja aina niistä sai etsiä oikeaa kohtaa sille pillille. Kieltämättä ymmärrän niiden poistumisen, sillä olihan niitä varmasti hiukan hankalaa pakata ja hyllyttää.

Sunkist vuodelta 1990, alimmat kuvat suunnilleen vuodelta 1995 ja 1998,
nämä tosin puhtaasti omia arvioita.

Kuvassa ylhäällä vasemmalla oli Sunkist-merkkistä päärynämehua. Sunkist valmistaa mehuja ja käsittääkseni etenkin limsoja edelleen, mutta en kyllä muista nähneeni merkin tuotteita Suomessa aikoihin, ehkäpä juuri noiden 90-luvun taitteen pillimehuhetkien jälkeen.

Tässä alempana valikoima Valion mehuja vuodelta 1990. Onnistuin löytämään jopa kokonaisen Valion mehujen esitteenkin, mutta siinä itse mehutölkkien kuvat olivat aika pieniä, ja se keskittyi enimmäkseen erilaisiin "mehuresepteihin", eli kuinka tehdä mehuista kivoja booleja ja kuinka hyvin appelsiinimehu sopiikaan aamiaiselle.


Marlin Juissi-mehut lanseerattiin vuonna 1978 ja vuonna 1990 ne näyttivät tältä:


Myös Rybb & Deckers -mehut ovat Marlin tuotteita ja ne ovat nimenomaan ysäriä, sillä ne kokevat ensiesiintymisensä vuonna 1992. Nuo mehut olivat sikäli historiallisia, että ne olivat (ainakin Marlin kotisivujen mukaan) Suomessa ensimmäisiä mehuja, joissa oli hedelmälihaa.

Meillä kotona ei koskaan juuri harrastettu mehuja, ei sokeroituja eikä tuoremehujakaan. Enimmäkseen lapsena tuli juotua pillimehuja erilaisilla reissuilla sekä toisaalta vihreää päärynä-Mehukattia kesämökillä, jonka juomavesi sinällään ei ollut kovin hyvänmakuista. Mummun tekemä herukkamehu kuului lähinnä sairastelupäiviin, sen sijaan sukulaisten luona ollut heidän mummunsa mansikkamehu oli aina jotain ihan järjetöttömän hyvää, pientä kateutta ilmassa!8 kommenttia:

 1. Moi,
  alko kiiinnostaa myös itse "kulttuurintutkijana", mitä alaa opiskelet? Kiitokset myös taas mahtiblogista, oot saanut fanin.

  VastaaPoista
 2. Oih, noi lieriögrandit. Välitön nostalgiatrippi lapsuuden välipalataukoihin ennen viulutunteja.

  VastaaPoista
 3. satajuttua: Oma alani on historia :)

  VastaaPoista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Muistan myös jonkun Trip-mainoksen missä tyyppi istuu kerrostalon rapussa ja koittaa nakata pilliä ja ottaa sen suulla kiinni, ja niitä pillejä sitten kertyy siihen kasapäin. Tais olla sloganina "Trip - se oikea pillijuoma."

  VastaaPoista
 6. Trippiä ja Grandia en koskaan juonu muussa maussa ku mansikkana. Vadelma on ihan kamalaa. Lisäks mansikasta tulee aina mieleen elävästi omat sairaala-ajat (sydänvika leikattiin ku olin 3-vuotias), en ees osaa sanoa et millä tavalla se tulee mieleen, se vaan... maistuu sairaala-ajoille :D
  Myöhemmin huomasin et Grandi on vähän makeempaa ja "tujumpaa" ku Trip, joka maistuu enempi vedelle. Oon aina tykänny siitä et mehussa on makua joten sen jälkeen ostin aina mieluummin Grandia. Nyt ei oo tullu juotua vuosiin niitä ku aikuiselle sellanen pieni tetra on jo liian pieni.

  VastaaPoista
 7. Heippa! Tää on vähän vanha blogikirjoitus mutta aiheeseen liittyen, muistaako kukaan muu 90 -luvun lopulta/ 2000 -luvun alulta Tuttifrutti -pillimehua? En muista kuin että sen makuista on ollut ja oli mun lemppari, mutta purkin ulkonäöstä tai valmistajasta ei mitään tietoa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Mulle tuli joku tosin kaukainen ja ohut muistikuva tuottaisesta. En valitettavasti osaa vaan sanoa sen enempää. Yhdellä palstalla muisteltiin, että se olisi ollut Grandin mehu.

   Poista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.