keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Kautta kärsäni! eli Babar ja minä

1990-luvulla teeveestä tuli monia laadukkaita lasten animaatiosarjoja, niistä rakkaimpia minulle olivat Muumit, Maailman ympäri 80 päivässä - sekä Babar.

Ylin kuva on jaksosta Selestenkylän sanomat, 
kaksi alinta jaksosta Päivällinen Rataksen kanssa.


Siksi olinkin todella hyvilläni, kun huomasin, että Youtubessa on suuri määrä (ehkä jopa kaikki?) Babar-jaksoja, ja vieläpä suomeksi dubattuina! Babar syntyi jo 1930-luvulla Jean de Brunhoffin kynästä, ja tämä kyseinen animaatiosarja on tehty 1990-luvun taitteessa. Suomeksi sarjaa ovat dubanneet lähinnä KOM-teatterin näyttelijät, kuten Kati Outinen, Kari Hietalahti ja Pekka Milonoff. Babar on siis norsu, jonka kaupungissa oleva ihmishahmo Vanha Rouva ottaa hoteisiinsa Babarin jäätyä orvoksi. Aikanaan Babar kohoaa kuninkaaksi ja on hallitsijana kiltti ja oikeudenmukainen.

Babarissa yhdistyivät kivasti hyvän ja pahan vastainen kamppailu (sarvikuonokuningas konsuli Ratakses oli aina se pahis, sarvikuonot vastaan norsut noin laajemminkin) sekä opettavaiset tarinat ja yleinen hupailu. Varsinaista lempihahmoa sarjasta minulla ei ollut ja lempijaksojakin oli useita. Jotenkin minua kiehtoivat suurta kriisiä eli viidakon tulipaloa kuvaava jakso sekä sellainen todella jännittävä jakso, jossa Ratakses ja Babar etsivät yhdessä luolaan eksyneitä lapsiaan (Jakson nimi ainakin Youtubessa on "Päivällinen Rataksen kanssa"). Mieleen ovat niinikään jääneet esimerkiksi Celesten neilikka-allergia, ja vaikkapa tämäkin jakso, jossa Celestenkylässä järjestetään pyöräkilpailu.Yksiä hauskimmista hahmoista taisivat kuitenkin olla Babarin vanhat ja luotettavat palvelijat Cornelius ja Pompadour ja se Pompadourin pieni apulaislakeija, joka ei koskaan puhu mitään. Mikähän se jäbän nimikään mahtaa olla? Sitäkään tuskin mainitaan. Sitä mainiompi hahmo siis! Nimenomaan tälle palvelijaosastolle tuntui aina sattuvan ja tapahtuvan kaikkein hassuimmat kommellukset, ja etenkin Pompadour käheänkimeällä äänellään ja hiukan pedanttina hahmona oli omalla tavallaan todella hauska, vaikka Cornelius olikin sympaattisempi. Itse Babarin perhe taas oli minusta aina hiukan tylsä.

Mikä on teidän suhteenne Babariin?

PS. Babarista on kyllä tehty oikein elokuvakin. Vuonna 1989 ilmestynyt Babar ja sarvikuonot on kokonaisuudessaan Youtubessakin! Mitäpä siellä nyt ei olisi...

1 kommentti:

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.