maanantai 6. elokuuta 2012

Nettiseikkailuja

"Once upon a time, our parents didn't have a clue what we were doing online. The internet was a new and exciting place, and it seemed like a safe and inpenetrable fortress of unsupervised mischief."

1990-luvun arjessa Internet otti vasta ensiaskeliaan. Olin itse tietysti vielä kovin nuori, enkä varmasti tiennyt murto-osaakaan siitä, mitä kaikkea netillä todella saattoi tehdä. Silloin ei olisi tullut mieleenkään roikkua täällä edes päivästä toiseen useita tunteja - vanhemmat tuskin olisivat olleet innoissaan niistä puhelinlaskuistakaan. Hauskinta, että vasta kirjoitettuani tämän postaukseni löysin täysin samasta aiheesta kirjoituksen mainiosta Children of the 90s -blogista, joten päätin ripotella muutaman lainauksen tänne. Ei se sen kummempaa ollut Atlantin toisellakaan puolella:


"If anything, our parents were more concerned with our tying up the phone lines than our online whereabouts. Sure, we may have been making under-the-table investments with Nigerian princes, but our parents were solely worried about the busy signal clogging our line."

Tuolloin nettisivut näyttivät melko surkeilta nykypäivään verrattuna. Oivallisia esimerkkejä löytyy muun muassa täältä. Huonoa sommittelua, hankalaa luettavuutta ja niin edelleen. Tältä näytti Amazon vuonna 1995! 1990-luvun nettikokeiluista ovat erityisesti jääneet mieleen seuraavat:

* Altavista-hakukone, jonka tosin olen jo ennenkin maininnut. Jotkut muutamat taisivat käyttää myös Yahoota, mutta Googlesta en kaiketi ollut 90-luvulla vielä kuullutkaan. Meillä koulussa käytettiin Altavistaa, ja sen keltasininen värimaailma tuli tuttuakin tutummaksi. Hankalaa kyllä sanoa, mitä mahdoin Altavistallani hakea, mutta kai minä jotain Spice Girlsiä ja Apulantaa yritin hakea (meinasin kirjoittaa "googletella..."), altavistailla.

* Muutamat sähköpostipalvelut, etupäässä se iobox-com, jonne luokkalaisilleni tehtiin kaikille sähköpostiosoitteet, ja toisaalta myös arctic.net, jossa monilla tutuilla myös oli mailiosoite - jossain vaiheessa tietysti mulla itsellänikin.

* Jyrkin nettisivut, jotka muistan hyvin värikkäinä ja sekavina. Siellä saattoi äänestää jotain omia suosikkivideoitaan, niitä taisin käydä siellä klikkailemassa. Luultavasti Jyrki Countdownin videoita siellä pääsi klikkailemaan, ja tein kaikkeni, jotta Tyrävyö ja kuka milloinkin menestyisi.

* Jossain vaiheessa hyvin monilla meidän luokkalaisilla oli omat kotisivut. Niitähän siihen aikaan hommailtiin, nykyään on facebook ja blogit. Sivuja tehtiin erityisesti expage-palvelun kautta. Ja kyllä, ne näyttivät juuri niin surkeilta kuin huonoimmat esimerkit ysärinettisivuista. Hienoa oli tietysti myös hankkia sivulle vieraskirja, jonka pystyi hankkimaan yhden tietyn vieraskirjapalvelun kautta. Vaan kukapa siellä olisi käynyt niitä sivuja katsomassa... Onneksi aika on tainnut tuhota ne kamalat tekeleet.

* Chatit. Ennen muuta chatit. Kaksi oli ylitse muiden: Kiss FM:n ja Mix-lehden nettisivujen chatit. Kiss FM:n chat oli ulkoasultaan perin yksinkertainen, ja eri "huoneet" olivat nimetty eri nimillä, esimerkiksi hiihtokeskukseksi tai kahvilaksi. Mixin chat olikin paljon jännittävämpi, sillä sisään kirjautuessa itselleen piti valita myös kuvallinen hahmo. Niitä hahmoja saattoi sitten liikutella chathuoneessa sinne tänne. Voi vitsit jos oisin löytänyt jostain kuvia! Mutta puoliksi Titanicin Rosea lainatakseni, it exists now only in my memory. Omissa mielikuvissani Mixin chatissa pyöri ala-asteen lopun ja yläasteikäisiä teinejä, Kiss FM:n sivuilla parikymppisiä, mutta mistäs sitä totuutta tietää. Kuinka moni muka 18-vuotias mahtoi oikeasti olla 12-vuotias?


4 kommenttia:

 1. Voih, tästä tuli niin eläviä muistoja. Etenkin chateista... :D

  VastaaPoista
 2. Oih, Kissin chatti on kyllä legendaarinen! Veikkaanpa, että aika iso osa taisi olla niitä (esi)teinejä, jotka leikkivät isompaa.

  Suurta hupia oli yrittää "iskeä" joku esittämällä jotakuta järjettömän hyvännäköistä (itse kuvailtuna toki) 18-vuotiasta.

  Ja yksi kavereistani chattasi joka päivä saman tyypin kanssa, jonka nimimerkki oli "Anonymous". :D Tai onhan kyseinen nimimerkki toki mahdollinen, mutta luulenpa, ettei tässä tapauksessa.

  VastaaPoista
 3. Hahaa, Anonymous :D

  Ainakin Kissin chatissa valehtelin aina ikäni. Mixin chatissa en välttämättä. Tai ainakin näin muistelisin :)

  VastaaPoista
 4. Meillä tehtiin sähköpostiosoitteet hotmailiin, kun oltiin 5. luokalla. Ja silloin kuhistiin myös Kissin chatista (itse tutustuin kyseiseen paikkaan vasta vuoden päästä tuosta kirjaston koneella).
  Ja voi mahoton sitä kirjaston koneella notkumista ja chattailua :'D
  Terv. -86 syntynyt

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.