keskiviikko 29. elokuuta 2012

Aapismuistoja: Aapeli

Aapinen on yleensä jokaisen koululaisen ensimmäinen koulukirja ja sen lisäksi kirja, jonka saa omaksi. Aapista tahkotaan koulussa pitkään, vaikka osa luokkalaisista saattaa jo osata lukea. Onhan aapisissa sentään mukana pelkkien kirjainten opiskelun lisäksi tekstejäkin. Tai näin sitä luettiin ja opittiin ainakin 1990-luvulla, en tiedä kuinka hienoa, modernia ja kaikkien yksilöllisiin tarpeisiin eriytettyä opetusta Suomen kouluissa nykyään annetaan.

Minun pikku ala-asteellani oma ikäryhmäni oli muistaakseni viimeinen, jonka eteen kiikutettiin Aapeli-niminen aapinen, joka kuului Hyvä Suomi -äidinkielen oppikirjojen sarjaan. Aloitin siis koulutieni syksyllä vuonna 1994. Minua nuoremmat saivat sensijaan punakantisen Iloisen Aapisen Onni ja Enni -karhuineen - olin ehkä hiukan kateellinen. Oma aapinen tuntui siinä vaiheessa vanhanaikaiselta eikä yhtään niin hienon jännittävältä kuin tämä Hannele Huovin aapiskirja. Iloisessa aapisessa oli sitä paitsi sata kertaa hienommat tehtäväkirjat! Tästä pääset eräänlaiseen "aapisnäyttelyyn", johon on koottu [huonoihin] valokuviin eri vuosikymmenten aapisia. Tämän perusteella 1990-luvulla käytettiin Iloisen aapisen ja Aapelin lisäksi jotain ABC-lukukirjaa.

Mutta nyt takaisin siihen Aapeliin. Sen keskushahmo oli Aapeli-niminen tonttu, söpö vihreävaatteinen tonttuherra, ja mukana oli myös ekaluokkalaisia tyttöjä ja poikia. Tätä aapista alettiin kouluissa käyttää jo 1980-luvun puolella, ja se oli ilmeisesti käytössä 90-luvun alkupuolelle saakka (lähteenä muun muassa lapsiin keskittyvän lehden nettisivujen keskustelupalsta, kun ei aiheesta juuri mitään googlettamalla muuten löydy).

Luontevasti Aapeli siinä aapisen kannessa keskellä
ja kirjan muutama muu lapsihahmo ympärillä. 
Kuten ette varmaan huomanneet.

Aapeli oli ihan mukava aapinen, ja mikä tärkeintä, opin lukemaan! Nykyään kai jokainen lapsi osaa lukea jo ennen ekaluokalle menoakin. Nyttemmin selaillessa kirja on täynnä tuttuja kuvia, yksittäiset tekstit tai lauseet sen sijaan eivät ole juurikaan jääneet mieleen. (Taidan muutenkin olla yleensä se, joka muistaa nimenomaan kuvat...) Ja löytyipä sieltä m-kirjaimen kohdalta jopa muumi-aukeama :) Kauniit, hyvällä värisilmällä väritetyt kuvat tuovat nyt mieleen melko nostalgisia tunteita, vaikkakin samalla kirja tuntuu auttamattoman vanhalta. Jotenkin kirja näyttäytyy silmissäni nimittäin liian satukirjamaiselta ja rauhalliselta ollakseen tänä tiedostavana tietokoneaikana kenenkään aapinen. Se on hiukan sääli.

Ylemmässä kuvassa on aapisen avausaukeama, jossa esitellään
kirjassa mukana olevat ekaluokkalaiset lapset. Aapeli kurkkii ikkunassa.

Yksi kohta tuntuu kuitenkin nyt lukiessani hyvin tutulta, ja se on Muumi-tekstin solmas rivi:

Muu-mi me-nee me-rel-le.
Me-ri on suu-ri.
Se lu-mo-aa Muu-min.

On tum-ma kuu-ta-mo-yö.
Mah-ta-va me-ri myrs-ky-ää.
Ma-ja-kan va-lo ku-mot-taa me-rel-lä.
Me-ri-seik-kai-lu al-kaa.

12 kommenttia:

  1. Voih, Aapeli.
    Kiitos kun taas tämänkin palautit mieleen :)

    Muuten, aika jännä sinänsä, että vaikka suurin osa varmaankin nykyään osaa lukea ennen kouluun menoa, niin silti siellä kirjain kerrallaan nytkin niitä aapisia opetellaan.

    VastaaPoista
  2. Oliko Aapeli noin vähän aikaa? :o Minä olen taas sitä ikäluokkaa, joka käytti viimeisenä kaikkia vanhoja kirjasarjoja. Muun muassa meillä oli vielä 1991 Aapinen ja vuonna 1992 aloittanut ikäluokka sai noi Aapelit. :D

    VastaaPoista
  3. En löytänyt mistään tarkkaa tietoa siitä, milloin tarkalleen Aapeli olisi poistunut käytöstä (voin yrittää vielä etsiä). Se julkaistiin käsittääkseni vuonna 1987, ja Iloinen Aapinen julkaistiin vuonna 1990. Ne siis olivat samaan aikaan käytössä ainakin joitain vuosia. Ja puhumattakaan muista aapisista, kuten sun kohdallasi :D

    VastaaPoista
  4. Tässä lista menneisyyden aapisista julkaisuvuosineen. En usko 1960-luvun aapisia sinänsä käytetyn 1990-luvulla, mutta ehkä joku jo 80-luvulla koulunsa aloittanut on niitä käyttänyt, joten mukana hieman vanhempiakin.

    1969-1989 julkaistuja aapisia:

    Harjola, Linna, Mäkipää, Vuorensola: Aapeli. 1987.

    Kajarto, Parviainen: Aapiskirja. 1986.

    Kallio, Merenkylä: Peruskoulun aapinen. 1972.

    Knuuttila, Kääriäinen, Turunen, Voutilainen: Aapinen. 1967/1973

    Kunnas ym.: Aikamme aapinen 1968

    Miettinen, Koivu, Hakulinen: Aapinen. Toisin sanoen. 1973/1980

    Miettinen, Sauvo, Karppi, Töllinen: Aapiskukko 1983.


    1990-luvulla julkaistuja aapisia

    Harjola, Julkunen, Mäkipää, Olin: Aapisten Aapinen. 1993.

    Huovi, Wäre, Töllinen, Lemmetty: Iloinen Aapinen. 1990.

    VastaaPoista
  5. Kävin listaa läpi googlen avulla. Meillä oli 1991 saakka toi Miettinen, Sauvo, Karppi, Töllinen: Aapiskukko 1983. Sitten 1992 tuli Aapelit. :)

    VastaaPoista
  6. Muumi menee merelle meri on suuri se lumoaa muumin... Jostain tuolta aivojen koloista se vaan soljuu ulos :) Voi aapelia, ja mulla oli punaista kontaktimuovia kansissa.

    VastaaPoista
  7. Itsehän olen aloittanut koulutieni vuonna 2000, ja meillä oli ekaluokasta tokaluokkaan käytössä sellainen kirjasarja, kuin Salainen Aapinen. Ilmeisesti tätä sarjaa on ainakin käytetty vielä vuonna 2007, mutta en ole täysin varma onko se yhä käytössä.
    Kirjan tekstit ovat jääneet hyvin mieleen vaikka olenkin jo kolmatta vuotta lukiossa oleva tyttö~
    Hahmoista on erityisesti jäänyt mieleen Sulo-joutsen, Sisu-kissa ja Pikku Kone-robotti. Kirjassa oli muistaakseni aika hauskoja tekstejä. Tämäkin sarja on muuten Hannele Huovin kuvittama.

    Muistan että kahtena ensimmäisenä vuonna tauluammekin koristi magneetteina Salaisen Aapisen hahmot~

    Haha, ja Aapeli on itselleni tuttu lähinnä pelisivustona : D

    VastaaPoista
  8. Hitsi, nolo lukihäiriö ja vieläpä Aapisista kertovan jutun yhteydessä. Luin: APIS-muistoja (ja aloin heti miettiä aikaa kun Toni W:llä oli vielä tukka).

    VastaaPoista
  9. Isosiskollani seikkaili Aapeli aapisessaan, joten siktä se on minullekin tuttu, kun uteliaana pikkusiskona piti tutkia isosiskon koulukirjoja ;) Itselläni oli Iloinen Aapinen, jossa seikkailivat Onni ja Enni-karhu, Lasse Laivakoira, Kouluhiiri ja Kettu :D ihana Aapinen oli sekin! <3

    VastaaPoista
  10. Oon syntynyt '92, eli menin ykköselle '99, meillä oli kyllä Aapeli. :)

    VastaaPoista
  11. Tänne vanhoihin postauksiin taas kommentoin, mut tuskinpa se haittaa jos muistoja kuitenkii herää ;)

    Eli itelläni oli aapinen, jota ei tässä postauksessa mainita ollenkaan! Ilmeisesti siis vähän harvinaisempi tapaus? Nimeltään tyylikkäästi Aapinen. Tai pitemmin "Aapinen: Satulakka, viestivakka, tietopakka. Pienaakkoset." ja tekijöinä Tuula Kallioniemi, Minna Katajamäki, Sinikka Raikunen ja kuvittajana Timo Kästämä. Kustantanu Otava ja ensipainos ilmeisesti v. -93.
    Itehän alotin koulun vuonna 1998. (Ja tiedän siksi koska luen par'aikaa kyseisen Aapisen kantta, oon säästäny kaikki koulukirjat! :D)

    Tällä Aapisella oli myös "jatko-osa" 2. luokalle, mut sitä ei koskaan saatu omaks. Löytysköhän se joskus jostain antikasta... Anyway, tähän kirja-sarjaan oli myös tehtäväkirjat - syksylle ja keväälle omansa ja nää on jotenkii ihanasti otsikoitu:
    Kirjaimista sanoiksi, Harjoitusvihko 1 syksy
    Sanoista lauseiksi, Harjoituskirja 1 kevät
    2.lk: Sanat ja lauseet kuntoon (syksy)
    Lauseista tarinoiksi (kevät)

    Muistan ainakii ite tykänneeni kovasti, ja näitä selatessa tulee aina sellanen... nostalgisen "maukas" fiilis, sen tuntee jotenkii suussa kuin kivaa oli aina lukee näitä, fontit on niin kivoja ja tarinat tosi hauskoja, tässä aapisessa ja harjotuskirjoissa oli sitä jotakin! :)
    + Harjotuskirjan kuvia oli tosi hauska värittää tusseilla paperin koostumuksen takia! :D

    Pitkä kommentti mut ehkä tääkii jo puhuu puolestaan ku mietitään, miks tykkäsin näistä kirjoista niin paljon - äidinkieli nimittäin! :D

    VastaaPoista
  12. Ihanaa, näin koulun alkamisen aikaan sitä muistelee omaakin. Äitini luota pitäisi oma Aapeli Aapiseni hakea, esikoinen (vasta 4v) kovasti kiinnostunut kirjaimista ja lukemisesta! :)
    Menin ite ekalle 1993 :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.