lauantai 9. kesäkuuta 2012

Beverly Hills 90210

Sarjan alkuperäistä näyttelijäkaartia 1990-luvun alusta. 
Kuva on täältä.

Amerikkalaisessa maailmassa tuskin mikään on leimallisemmin 90-luvun teiniteeveesarja kuin Beverly Hills 90210. Suomessakin sarja esitettiin kokonaisuudessaan, joten myös me merentakaiset saimme osamme tästä ihanuudesta. Erityisen 90-luvun sarjan tekee mielestäni myös se, että BH:ä kuvattiin vuosina 1990-2000, tasan yhden vuosikymmenen ajan. Ja btw, sarjan pohjalta on julkaistu muutama kirjakin.

Viidennen kauden tunnaria ja kuvia.

Sarja alkaa siitä, kun Walshien perhe muuttaa pohjoisesta Minnesotasta Etelä-Yhdysvaltoihin Kaliforniaan, mukanaan perheen teini-ikäiset kaksoset, Brenda ja Brandon (Shannen Doherty ja Jason Priestley). Yleisesti sarjan alkua pidetäänkin monin tavoin ajalleen uudenlaisena, realistisena nuortensarjana, ja siinä teemoina oli nimenomaan nuorten asettuminen uuteen asuinympäristöön. Vuosien myötä sarja kuitenkin muuttui enemmän saippuaoopperan suuntaan. Aiheina sarjassa onnistui silti olemaan kaikkea, mitä nykymaailman nuortensarjassa pitää ollakin: sydänsurujen lisäksi homosuhteita, abortti, raiskaus, alkoholismi, perheväkivalta, itsemurha, huumeet ja päihteet sekä syömishäiriöitä. Näyttelijät vaihtuivat, mutta kyllähän muutamat keskeisimmät hahmot näyttelivät koko sarjan läpi. Näitä näyttelijöitä olivat Ian Ziering, Jennie Garth, Brian Austin Green sekä Tori Spelling. Muita sarjan suuria tähtiä olivat muunmuassa, jo mainittujen Dohertyn ja Priestleyn lisäksi, Tiffani-Amber Thiessen, Gabrielle Carteris, Hilary Swank, Vincent Young  ja Luke Perry, muutamia mainitakseni.

Hahmot Donna, Kelly, Brandon ja Steven. 
Kuva täältä.

Itse en tietenkään seurannut sarjaa alusta saakka, koska olihan se alkamisen aikaan reippaasti alle kouluikäinen. Muistan kuitenkin ne 1990-luvun loppupuolen sunnuntai-iltapäivät, kun Beverly Hills 90210 pamahti ruutuun hieman ennen oranssitakkista MTV3:n Hockey Nightin Mika Saukkosta, hiukan ennen Simpsoneita ja luullakseni myös Jyrkin listaohjelma Jyrki Countdown tuli siinä heti BH:n jälkeen. Maha täynnä ruokaa (mikä meillä liian usein sunnuntaisin oli kanaa ja riisiä) köllöttelin tv:n edessä olohuoneessa ja inhosin Tiffani-Amber Thiessenin ilkeää Valerie-hahmoa ja rakastin Garthin näyttelemää Kellyä ja myös Stevenin ja Janetin kohtalo kiinnosti. Voi kunpa Dylan vain tulisi takaisin sarjaan, toivoin mielessäni, ja tulihan se lopulta.

Ikimuistoisin, ja samalla tietysti ihan jäätävän surullinen kohta sarjassa (anteeksi, nyt tulee juonipaljastus) oli se, jossa Dylanin tyttöystävän isän palkkaama murhaaja tappaakin Dylanin sijaan sen tyttöystävän, Tonin. Muistan ikuisesti kohtauksen pimeän illan, rankkasateen ja sen, kuinka kuolleeksi ammuttu Toni käsillään Dylan huutaa tuskaansa yöhön keskellä autotietä. (YouTubesta tietysti löytyy.) Argh, vieläkin menee kylmät väreet! Lopulta sarja ei kuitenkaan enää onnistunut keräämään entisenlaisia katsojamääriä ja toisaalta miten tehdä teinisarjaa yli kolmekymppisten näyttelijöiden kanssa? Vuonna 2000 sarja onnistuttiinkin mielestäni lopettamaan ihan onnellisesti Davidin ja Donnan häihin.

Sarjan loppuaikojen näyttelijöitä millenniumilta.
Kuva on täältä.

2 kommenttia:

  1. Minä taas katselin sarjan alkupuolen. Jostain kumman syystä, en nimittäin koskaan tykännyt siitä enkä yhdestäkään näyttelijästäkään. Ehkä sunnuntaisin ei ollut muutakaan tekemistä. Paitsi syödä sitä kanaa! Meillä oli lauantaisin aina spaghettia ja sunnuntaisin melkein aina kanaa.

    VastaaPoista
  2. Hyvin mielikuvituksekkaat menyyt :D

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.