tiistai 19. kesäkuuta 2018

Viimeinen kasarikesä 1989

Juhannus lähestyy ja säät heittelehtivät helteestä viileisiin sateisiin. Tänään kurkistetaan kesän 1989 kesätunnelmiin Kotivinkin avustamana.

Kotivinkin kesänumerosta 6-7/1989 löytyy paljon herkullisia kesäjuttuja ja ajankuvaa. Millaista oli 29 vuotta sitten?


Kurkistetaan ensin ruokapöytään. Kotivinkin kesäteemana on tällä kertaa nopeus, ja kymmenen sivun verran esitellään erilaisia kesäherkkuja, jotka valmistuvat sukkelasti. Osa grillataan, muttei suinkaan kaikkea, ja salaatteja tarjolla on varsin vähän jos ollenkaan. Vaan mitä sitten oikein syötiin kesällä 1989?
  • Kalaruoat kuuluvat tietysti kesään. Värikkäiden kalojen ohjeessa haettiin vaikutteita Kiinasta, kiinalainen ruoka oli selvästikin alkanut lyödä itseään läpi. Kalaksi kelpasivat itse ongitut ahvenet tai siiat. Kiinalaisuutta ruokaan toivat esimerkiksi eksoottinen bambu, sekä selleri, paprika ja chilipippuri. Muihin kalaruokiin taidettiin hakea tarpeet kaupan kala-altaasta: silliä purkista ja lohta. "Sillipakettiin" laitettiin myös peruna-sipulipakastetta, koska se kaiketi koettiin nopeaksi. Silliruoat valmistettiin uunissa, ei kesäiseen tapaan suinkaan grillissä.
  • Mikroaaltouunillekin oli paikkansa: nyt käytössä oli mikron grilliominaisuus! Näin valmistettiin pinnaltaan rapeaa kaaligratiinia sekä helppoa makkarapataa.
  • Liharuokien mainostettiin olevan kevyitä ja nopeita. Pääosassa olivat kasvikset, joihin liha toi vain ikäänkuin lisämaustetta. Menuuseen nostettiin maksapihvit, pannumureke (joka niinikään voitiin valmistaa mikrossa!), kesäkaali kinkkukastikkeella (kastikkeen saattoi valmistaa myös pussijauheesta), kirvelimurekkeella täytetyt paprikat (onnistuvat myös mikrossa!), kyljyspannu sekä jännittävä kylmä-lämmin salaatti. Maustamiseen sai ihan vapaasti käyttää valmista liemikuutiota.
  • Vaihteeksi valmista -osiossa syötiin valmisruokaa. Osiossa valmistettiin jauhelihapihvejä neljällä eksoottisella tavalla: kreikkalaisia, slaavilaisia, meksikolaisia ja ranskalaisia pihvejä.
  • Jaa, entäs ne lapset? No lapsille valmistettiin muusia ja lihapullia, voimamiehen välipalaa (joka koostui tölkillisestä papuja, nakeista ja kananmunasta), makkaraa kukkakaalin kanssa sekä Chow Ju Fania eli kiinalaista riisipataa. Siinä oli "bambua, maissia, ananasta ja muitakin itämaisia erikoisuuksia." Tätäkin myytiin pakasteena muovipusseihin pakattuna, eli ruoka piti vain kuumentaa.
  • Tarjolle saattoi laittaa myös pientä ja kevyttä, joka koottiin hetkessä jääkaapin antimista. Ideoita pieneen naposteluun vaikkapa saunan jälkeen oli neljä: anjoviksesta ja perunoista koottu keko kastikkeenaan kermaviiliä; pateeta ja viipaloitua tomaattia; täytettyä patonkia pariisilaiseen tapaan; kinkkua ja perunasalaattia currylla maustettuna.

 

"Jos haluat pintaan hieman väriä, ripauta juustolle paprikajauhetta tai grillimaustetta ennen viimeistä kuumennusta." - pannumurekkeen mikro-ohje 


Pakko myöntää, että ainakaan allekirjoittaneelle ei näistä ohjeista oikein nälkä tule.


 Yllä: Mainoksissa Atrian grillattavaa sekä Chymoksen mehuja: Aamun raikas sekä Piknik -mehut.

On lehdessä silti muutakin kuin makoisia reseptejä. Kiinnostavin on juttu otsikolla "Tuliaisia - mitä viemiseksi kesäisännille?" Aukeamalla käydään tässä läpi ehdotuksia tuliaisista mökille. Mukana on hienoa ajankuvaa ja toisaalta ihan perusjuttua, joka pätee edelleen. Poimin tähän teille parhaimmat vinkit:

Hyvää suuhunpantavaa
  • Jättiläismeloni, josta riittää koko sakille.
  • Eksoottinen herkkukori vaihteluksi makkarangrillaajille: säilykepurkkeja, joissa parsaa, oliiveja, maa-artisokkaa, bambunversoja, simpukoita jne.
  • Etelänhedelmiä purkkikaupalla: persikkaa, ananasta, aprikoosia jne. Mukana voi olla vielä pari jauhepussia, joista saa makean kastikkeen hedelmäsalaatille.
  • Makaroni on nykyään hauskannäköistä! Ilahduta ystäviäsi värikkäällä pastalajitelmalla. Saatavana on niin kierukoita kuin perhosiakin: vihreitä ja punertavia. Makaroni on kesäkokin nopsa ratkaisu moneen ruokapulmaan.

Hyödyllistä ruokapuuhiin
  • Muoviastioista tykkää koko mökkiväki. Niissä on nyt uudet hempeät pastellivärit, joilla kattaa suloisen suvipöydän.
  • Muovisia tabletteja ruokapöytään.

 Löhöloman viihdykkeeksi
  • Vanhoja aikakauslehtiä nivaska, jotka taatusti revitään käsistä, sillä ne kuuluvat kesäasumiseen!
  • Divarista voit ostaa halvalla tukun dekkareita, joita ahmii kukin vuorollaan laiturilla kellotellessaan.
  • Jos on kutsut, voit hankkia kaikille hauskat olkihatut.
  • Kertakäyttökamera, jolla tallennetaan ikimuistoinen vierailu. Kuvista tulee hyviä, kehitys sisältyy noin 70 markan hintaan.

Näiden lisäksi listattuna on paljon hyödyllisiä ja perusjuttuja: kynttilöitä, talouspaperia, lautapelejä, kuohuviiniä ja niin edelleen.

 Yllä: Mainoksessa valmistetaan Valion tuotteista maitojuomia: hedelmäistä rahkajuomaa, mokkamaitoa, marjamaitoa sekä samettijuomaa.

 Yllä: Vasemmalla ideoita mökkituliaisiin. Lapsia ilahduttaisivat uudet lapiot ja ämpärit! Kesämuoti taas on sekä vaaleanharmaata että hyvinkin sähäkän kuvoista.


 Jaa-a, mitä ajatuksia tämä pieni katsaus sitten oikein herättää? Ensinnäkin sen, että oikeastaan miltei kaikki on niinkuin ennenkin, vuosien 1989 ja 2018 kesissä on paljon samaa. Lehdessä oletetaan ihmisten mökkeilevän ja viettävän kesää jollain erityisellä tavalla. Kotivinkki antaa vinkkejä kukkapenkin hoitoon ja listaa pihapelejä sekä esittelee monenlaisia mökkiviemisiä. Nykyään tosin tuokin juttu olisi toteutettu luettelemalla selkeästi tiettyjä tuotteita hintoineen. Nyt tuliaisjuttu on enemmänkin vain suuntaan-antava.

Tietysti maailma on silti muuttunutkin, minkä toki huomaa siinä, että nykyään divarikirjojen sijaan mökillä luetaan e-kirjoja ja aika harvoin enää hehkutetaan muoviastioiden autuutta.

Ehkä selkein ero menneen ja nykyhetken välillä onkin ruoassa. Tuntui hämmentävältä lukea listoja siitä, minkälaisia säilykkeitä mökille voisi vielä tuliaisina. Nykymökeillä säilykkeet tuskin ovat ihan niin isossa roolissa kuin ennen, ovathan mökit niin hyvin varusteltuja, että ruoan kuin ruoan saa kylmään, eikä ole välttämätöntä turvautua säilykkeisiin. Lisäksi yhtä jos toistakin eksoottista hedelmää ja muuta saa etenkin kesäaikaan (mutta muulloinkin) kaupasta ihan tuoreena. Kasarilla näin ei kaikkien tuotteiden kohdalla vielä ollut.

Lisäksi nykyään naistenlehtien ruokaohjeet pursuavat salaatteja, hyviä lihanosia, kasvisruokaa... Ja mikroa ei käytä enää kukaan. Juttujen ruokaohjeet näyttävät aivan aikansa eläneiltä. Vaan tuleeko kasariruoka vielä muotiin? On nimittäin ihan jännittävää, että vaikka muodit kiertävät, samat muodit eivät juuri koske ruokia. Vaikka nyt pukeudumme kasari- ja ysäriestetiikan mukaan, ruokapöydässä tähyillään ihan muualle kuin mikrossa valmistettaviin murekkeisiin ja pakasteperunoiden kanssa tarjoiltaviin kyljyksiin.

2 kommenttia:

  1. Hei!
    Itse kyllä toisaalta toivoisin, että nämä vanhat ruoka-ohjeet tulisivat edes osaksi takaisin ruokapöytiimme :-) Lapsuudessani ruokailu oli niin ihanan yksinkertaista ja konsteilematonta: En muista kenenkään noudattaneen "tonta"-ruokavaliota (maidoton, munaton, viljaton..) ja lisäksi ruokaan ylipäätään osattiin suhtautua paljon järkevämminkin. Tietysti nykyään on hienoa, että terveellisyyteen kiinnitetään enemmän huomiota.

    Lisäksi kaipaan vanhojen reseptien tulemista uudelleen, koska nykyään kaikki ruoka on niin hienoa :-D Vieraille ei enää kehtaa tarjota mitään kotikutoista uunimakkaraa & muusia, vaan "pitää olla" jotain eksoottista ja uutta. Sama koskee kahvipöydän tarjottavia :-D

    Kiitos sulle vielä kivasta blogista, ilo lukea!
    t. Oona

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Oona! <3
      Itsekin olen pohtinut, että tuleekohan 90-luvun ruoka (tai jonkun muun menneen vuosikymmenen ruoka) joskus uudelleen muotiin. Nyt kun muoti kiertää mm. vaatteiden, tyylien, sisustuksen ja sellaisen suhteen, ja kauppoihin toivotaan koko ajan takaisin menneiden vuosikymmenien herkkuja, miksei ruoka ihan sinänsäkin voisi tulla takaisin? Luulen, että että ainakin joidenkin asioiden suhteen niin voisi käydä! Lisäksi kun koko ajan ruokamaailma muuttuu monimutkaisempaan ja moninaisempaan suuntaan, kenties jossain vaiheessa aletaan kaivata ruokaa, joka ei ole saanut vaikutteita Koreasta eikä siinä ole merilevää eikä sitruunaruohoa jne. (ei sillä, itse rakastan aasialaista ruokaa :)) Onhan monenlainen "mummoilu" jo muotia, ja kaikkialla tarjoillaan nyt "mummokurkkuja", joten ehkä toivoa on :D

      Poista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.