lauantai 24. helmikuuta 2018

Ysärin alun Barbiet ystävineen (Barbie #2)

Jokin aika sitten julkaisin ensimmäisen osan Barbien historiaa ja 1990-lukua käsittelevässä sarjassa. Nyt ollaan päästy jo 1990-luvun puolelle. Tämä kirjoitus on omistettu vuosien 1990-1991 Barbeille.




Yllä on esillä niinsanottuja Benetton-barbeja vuodelta 1991. Olen kirjoittanut niistä aiemminkin, katso vanha kirjoitukseni tästä.

Minulle nämä Barbit, Kenit, Teresat ja muut United Colors of Benettonin värikkäissä vaatteissa ovat ehkä kaikkein rakkaimpia ysäribarbeja, vaikkei minulla ollutkaan niistä yhtään. Muistan lukeneeni juuri näitä aukeamia Barbie-kuvastoista 90-luvulla tiiviisti (omat merkitäni näihin kuvastoihin näkyvät myös tuossa yllä. Mitä tuolla tähdellä olen tarkoittanut, sitä en kylläkään muista.). 

Itse asiassa pari viikkoa sitten onnistuin löytämään itselleni ylimmän kuvan Barbien ja Kenin leikkimättömässä kunnossa ja jota kuinkin kaikkine varusteineen (vain yhdet kengät puuttuivat) kohtuuhintaan, enkä ole aikoihin ollut mistään kirppis- tai huutokauppalöydöstä näin onnellinen. Miten ihanaa onkaan olla aikuinen ja voida hankkia itselleen ihania juttuja, joista lapsena saattoi vain haaveilla.





Itse nimittäisin suunnilleen vuosia 1989-1992 Barbien jonkinlaiseksi kultakaudeksi. En ole kaivanut mistään esiin myyntilukuja tai vastaavaa, joten minulla ei ole tähän heittää suurempia todisteita mielipiteelleni. Pidän itse tämän kauden Barbeista kaikkein eniten, mutta on siinä muutakin syytä. Vuonna 1992 julkaistu Totally Hair Barbie (josta enemmän juttua seuraavassa postauksessa) on kaikkien aikojen myydyin Barbie-nukke. Lisäksi juuri näiden vuosien Barbie-kuvastot ovat muhkeampia ja monipuolisempia kuin kuvastot ennen tai jälkeen. Tuntuukin jännittävältä, että esimerkiksi 90-luvun lopun kuvastot ovat näihin 90-luvun alun kuvastoihin verrattuna laimeita ja ohuita. Niissä ylipäätään ei ole niin paljoa eri tuotteita kuin vuosikymmenen alussa.




1990-luvun alussa Barbie jatkoi tiellä, jota oli viitoitettu jo 1980-luvulla. Markkinoille tuli enemmän tummaihoisia nukkeja, ja kantaaottavuutta oli muutenkin ilmassa. Esimerkkinä käy vaikkapa yllä oleva vuoden 1990 Ystävä-Barbie, joka jatkoi maailmaasyleilevää teemaa. "Barbie, maailman lasten ystävä, kansojen ystävyyden symbolina!"

1980-1990-lukujen vaihteen tienoilla markkinoille tuli myös Unicef-Barbie, jota tosin mielestäni ei suomalaisista kuvastoista löydy, joten se ei välttämättä ollut täällä markkinoillakaan.



Ylläoleva Barbien matkailuauto esiintyy kuvaston sivuilla ensikertaa 30-vuotiskuvastossa 1989/1990. Yleensähän samaa nukkea näkee kuvastossa vain yhden vuoden ajan, mutta 1990-luvun alussa kalusteet tekevät poikkeuksen - samaten autot. Niitä oli saatavilla pitempään.

Törmäsin yhdessä Barbie-ryhmässä myös kiinnostavaan keskusteluun Barbie-nukkejen myynnistä suomalaiskaupoissa 1980-luvulla ja vielä 1990-luvun alussakin. Keskustelussa esiintyi ajatus, että "ennen vanhaan" samoja barbeja oli kaupan hyllyssä niin pitkään että kaikki oli myyty. Tämän myötä samaa nukkea saattoi olla tarjolla montakin vuotta. Se lienee käsittämätöntä nykylapsille ja nykykaupallekin, jossa mennään käsittääkseni ihan eri tavalla sesongista toiseen. Kun sesonki vaihtuu ja uudet tuotteet tulevat myymälään, raivataan vanhat pois alta.

Samojen tuotteiden pitäminen pitkään myymälöissä toisaalta saattaa vaikuttaa omiin lapsuusmuistoihin. Ei välttämättä ollut mitenkään outoa saada jouluna 1991 lahjaksi vuonna 1985 julkaistua Barbie- tai Ken-nukkea. Tällöin saattoi tuntua siltä, että sai ihan uuden nuken, koska oli itselle uusi, mutta myöhemmin voikin käydä ilmi, että kyseessä ei sitten ollutkaan vuoden 1991 uutuus.

Vanhempia tuotteita, mukaan lukien siis myös erikseen myytävät Barbien vaatteet ja luultavasti aika monet muutkin lelut, onkin saattanut saada pitkään pienemmistä, ehkä vähän syrjäisemmistä kaupoista ja erilaisista sekatavarakaupoista. Osaan kuvitella omastakin kotikaupungistani pari tällaista kauppaa, vaikka niitä ei enää olekaan. Sieltä puutarhaletkujen, kankaiden, pesusienien, kiulujen ja jakoavaimien joukosta löytyi leluosasto, jossa samat Barbien mekot riippuivat vuodesta toiseen, kunnes lopulta tulivat myydyiksi.

Kyllä kaiketi ysärilapsetkin, ainakin osa heistä, tiesivät uutuudet ja osasivat sellaisia pyytää, mutta kenties ihan samanlaista tietoisuutta ei ollut kuin nykyään. Toisaalta lelumaailma ja lapsiin kohdistettu mainonta kehittyivät ja voimistuivat paljon vuosikymmenen aikana: 1990-luvun alku ja loppu ovat tässäkin hieman erilaisia keskenään.







Kaikki kuvat yllä: Barbie Journal 1990.











Seuraavassa osassa pääsemmekin vuosiin 1992-1993, jotka olivat myös erinomaisia Barbie-vuosia!

PS. Jos sinulta löytyy lapsuudenkodin vintiltä aikakauden barbeja ja olet siivoamassa niitä pois, kannattaa niitä mielestäni yrittää myydä eteenpäin, jollet aio itse tavaroita säilyttää. Ajan Barbeilla ei välttämättä tienaa omaisuutta (ellei nukke sitten ole täydellisessä kunnossa ja/tai vielä myyntipakkauksessa), mutta ainakin pienempiä summia niidenkin parissa liikkuu, riippuen paljon tuotteiden kunnosta. Keräilijöitä löytyy Suomestakin, joten tietyissä piireissä yksittäiset hameet, hiusharjat ja muut oheistuotteetkin ovat kysyttyjä!  (Olen saanut huomata, että myös vaatteettomille ja jopa korjailluille tai huonokuntoisille nukeille löytyy ottajia, kunhan myyntifoorumi on oikea - ja hinta.) Minullekin voi tarjota :)


Postauksen kuvat: Barbie Journal -kuvastot 1990 ja 1991.

14 kommenttia:

  1. Ihanat journalit. Joitan samanaikaisia on itelläkin uita tallessa, mutta kannet ovat irronneet, joten en voi muistaa vuosilukuja. Muutamat tutut Barbini vsaatteetkin tuolla vilahtavat, mutta näitä Barbeja ei itselläni vielä ollut. Muutama vuosi kun mennään eteenpäin niin varmasti on niitäkin, mitkä vielä nytkin ellää omassa barbitalossani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullekin tarkemmat vuosiluvut ovat selvinneet vain googlettamalla ja sitten hankkimalla ehjiä kuvastoja nettikirppiksiltä, sillä ne omat vanhat luettelot ovat olleet ihan revenneitä, ja osa sivuista kadonnut jne.

      Poista
  2. Oi, tuttuja nukkeja! Näistä Barbeista en tainnut omistaa yhtäkään (Ultra hair-Barbie minulla kyllä oli), mutt Barbie-lehden sivuilla näkyi juuri näitä Barbeja vielä muutamien vuosien päästä, kun leikin vielä innokkaasti Barbeilla. Minä olin jossain vaiheessa varsin fanaattinen sen suhteen, että Teresa on Teresa ja Midge on Midge ja Barbie tietysti Barbie, kun olin oppinut nukkien "oikeat" nimet. :D Onneksi tämä lievittyi jossain vaiheessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen juuri viime aikoina lukenut Barbie-lehtiä "sillä silmällä", bongaillen sieltä tuttuja nukkeja ja vaatteita. Tosiaan hauskaa, että siellä samat nuket ja vaatteet tavallaan elävät paljon pitempään :)
      Mulle silloin lapsuudessa luultavasti kaikki tummahiuksiset barbit oli vain Teresoja :) En ollut yhtään niin sivistynyt kuin sinä :D

      Poista
  3. Varsin tuttuja kuvia myös omasta lapsuudesta! Ystävälläni oli noita Barbie-kuvastoja, joita tuli selailtua ahkerasti. Muistan erityisen hyvin Benetton-asut ja tuon kaakaobaarin! Ajatus itsetehdyistä suklaakarkeista taisi houkutella :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin himottelin noita laskettelubaarin suklaita!!! ^_^

      Poista
  4. Mulla oli tuollainen matkailuauto, tosin western-henkisellä sisustuksella. Olen ollut pienestä asti kova Barbie-fani ja mulla oli hirveästi kaikkea oheiskrääsää vaate- ja kenkäseteistä Barbie-talon huonekaluihin ja uima-altaasta kampaamoon. Myöhemmin olen saanut tietää, että ainakin matkailuauto ja Barbie-talo on hankittu mulle käytettyinä. En todellakaan tajunnut tai huomannut sitä lapsena, olin vain onnesta soikeana aina kun joulu- tai synttäripaketista paljastui mitä tahansa Barbeihin liittyvää! En siis ollut yhtään kärryillä uusimmista lanseerauksista. :P Naapurillani oli tosi monia juttuja joita näkyy juuri näissä kuvissa, esim. kaakaobaari ja Benetton-Barbie. Ehkä hän oli paremmin perillä uutuuksista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistankin sen "western-matkailuauton". En omasta elämästä, mutta kuva on tuttu kuvastoista.
      Mielestäni on vain hienoa, ettei sillä uutuudella ole niinkään väliä - ei sitä lapsena usein tule edes miettineeksi, jollei sitten ole todella merkkitietoinen lapsi, jota on mahdollisesti opetettukin haluamaan. Tietysti on paljon kuvastoja ja mainoksia (ja joulun edellä postitetut lelukirjat), joidet kautta voi oppia haluamaan juuri jotain tiettyä lelua.

      Poista
  5. On tuttuja kuvia! Monesta näistä haaveilin, mutta näiden kuvien barbeista vain tuo Luistelija-Ken on omana. Ja se tuntui olevan aikoinaan melkein kaikilla muillakin omassa kaveripiirissäni. Olin kova leikkimään barbeilla (taisi leluna ajaa melkein kaikkien ohi, paitsi ehkä Playmobilien) ja tietyllä tapaa kiinnostus barbeja kohtaan on edelleenkin suurempi kuin muilla kavereillani, vaikka keräilijä en olekaan -saati leiki enää. Teininä leikinkin barbeilla erään kaverini kanssa vähän pidempään kuin mitä muut ikätoverit (salassa leikittiin, koska eihän se tainnut enää yli 13-vuotiaana olla coolia leikkiä barbeilla;)). Toki leikkien teemat olivat vähän vauhdikkaampia ja roisimpia kuin perus "tää menee nyt kauppaan" -jutut. ;)

    Tuo on muuten niin totta, että onneksi on aikuinen ja voi ostaa (budjetin niin salliessa) ihania juttuja, joita ei lapsena saanut/voinut. :) Niin paljon on jäänyt kaihertamaan muutamat barbiet, joita sain ihailla vain kavereiden kokoelmissa, että olen päättänyt ne näin aikuisiällä hankkia ihan vain sen takia, että nyt voin. ;) Listalla on tällä hetkellä ainakin Ultra Hair Barbien Whitney, Shaving Fun Ken ja Glitter Hair Barbie. Hollywood Hair Barbien sain hankittua muutama vuosi sitten, joka sekin oli yksi must have ja olin ihan naurettavan onnellinen, että sain sen lopulta lähes uudenveroisena. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. heh, mullakin oli luistelija-Ken! Olikohan niitä Suomen markkinoilla jotenkin ihan poikkeuksellisen paljon...?
      Myönnän, että pikkusiskon kanssa leikin itsekin aika pitkään barbeilla, vähintään 12-vuotiaaksi.
      Mahtavaa, että löysit Hollywood Hair Barbien! Se on tosi hieno nukke. Keräilyssä kieltämättä on lähinnä vain budjetti vastassa. Usein tuntuu, että melkein mitä tahansa kyllä löytyy (ei ehkä heti, mutta suosituimpia nukkeja kyllä liikkuu, myös hyväkuntoisina), mutta siihen hommaan saa äkkiä uppoamaan isojakin summia, jollei pidä varaansa :D

      Poista
  6. En muista oletko käsitellyt Barbie-aiheesta vielä niitä Barbie-lehtiä, joissa oli sarjakuvia? Ei siis piirrettyjä sarjakuvia, vaan ihan oikeilla Barbie-nukeilla toteutettuja tarinoita, eli jokainen paneeli oli valokuva tarinassa tapahtuvista tilanteista ja niihin oli sitten lisätty puhekuplat ja kaikki.
    Ne oli ehkä enemmän 80-luvun juttu, mutta niitä lehtiä löytyi mielestäni kioskeista, kirjastoista ja kirppareilta 90-luvulla myös.
    Itselle mieleen jäänyt tarina kreikkalaismytologian jumalista, joissa oli parrakas Ken-nukke Zeuksena. Sitä sarjista pidän edelleen lähtökohtana sille että ylipäätään kreikkalaisesta mytologiasta kiinnostuin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Välillä tuntuu, että mitäs aihetta EN olisi jo käsitellyt. Juttu Barbie-lehdistäkin löytyy vuodelta 1995, tässä: http://nuoruusdisko.blogspot.fi/2015/03/barbie-sarjakuvalehdet.html
      Piti oikein itsekin kerrata tuosta vanhasta postauksesta, että miten juttu oikein meni. Mutta 1990-luvulla kyllä oli paljon fotonovelleja, ja vuoden 1995 tienoilla lehdissä oli enää pelkästään niitä, ei enää ollenkaan piirrettyjä sarjakuvia.
      Voi että, tuo parrakas Ken Zeuksena kuulostaa ihan mahtavalta!! Löytyisipä se sarjakuva jostain :)

      Poista
  7. Mulla oli just toi Benetton-Ken. 😎

    VastaaPoista
  8. Olipa nostalginen Barbie-pläjäys. Monilla noista olen leikkinyt, liian usein kyllä kavereiden luona enkä omassa kodissa :) Minulla on jäljellä enää yksi Barbie, tai kiitos, itse asiassa hänen nimensä näyttää olevan Christie. Tummaihoinen Benetton-malli. Se oli varmaan ainoa, joka säästyi "barbikampaajan" liian kovilta otteilta...

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.