Suomen virallinen lista 90-luvun tv:ssä ja radiossa


Yle alkoi jokin aika sitten julkaista Lista-tv-ohjelman jaksoja Yle Areenaan pysyvästi. Tilastoja myydyimmistä levyistä ja soitetuimmista kappaleista on tietysti kerätty jo aikoja. Vuonna 1994 Suomen virallinen lista muuntautui tv-ohjelmaksi Lista, jota nähtiin TV1:llä. 

Jo paria vuotta aiemmin, vuonna 1991 Radiomafiassa alettiin viikottain kuulla Lista-ohjelmaa, jota juonsi Jake Nyman. Aluksi kuultiin vain albumilista, kunnes vuonna 1994 sen rinnalle tulivat single- ja kokoelmalistat, vuonna 1998 myös midprise-lista. Tavat laskea listasijoituksia ovat aikojen saatossa muuttuneet, enkä nyt tässä mene siihen.

Television Lista-ohjelma oli harvoja ja arvokkaita ohjelmia, jotka näyttivät musiikkivideoita meille, joilla ei ollut MTV:tä omassa televisiossa. Pian tietysti maikkarilla alkoi Jyrki-ohjelma, joka niinikään toi musiikkivideot ja artistihaastattelut kaikkien nähtäville.

Monet videot ja artistit tulivat katsojille tutuksi, kuten myös Listan juontajat. Itselleni ikonisin Listan juontaja niin televisiossa kuin radiossa oli Jani Juntunen. Muita Listan legendaarisia juontajia ovat olleet esimerkiksi  Sami Aaltonen, Nina Honkanen, Mari Kakko ja Meri-Tuuli Lindström. 2000-luvun alussa television Lista-ohjelman lähettämisessä oli muutaman vuoden tauko kiihkeän 1990-luvun jälkeen, kunnes Listaa nähtiin Ylellä vielä 2003-2008.

Erityisesti radion äärellä vietin itse lukuisia sunnuntaipäiviä odottaen paljastusta siitä, kuka olisi saavuttanut singlelistan ykköspaikan, ja mikä artisti taasen olisi albumilistan kärjessä. Muistan varsinkin singlelistan seuraamisen olleen ihan valtavan jännää. C-kasetti oli aina valmiina soittimessa mahdollisia nauhoituksia varten. Apulannan ja Tyrävyön suurena fanina millenniumin aika olikin tässä mielessä minulle yhtä huumaa :)

Enkä tainnut olla ihan ainoa.

Kommentit

  1. Äitini seurasi listaa hyvin tiiviisti tv.stä sen alku vuosina. Itse kiinnostuin vasta vähän myöhemmin nauhoittelemaan musavideoita ja live esityksiä vhs-nauhalle. Minä muistan oikeastaan kaikki juontajat, mutta Nina Honkanen on jäänyt parhaiten mieleen. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista, muru! :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pikaopas: 90-luvun teemabileet

Metsoloiden lamakertomus

Ysärin alun Barbiet ystävineen (Barbie #2)

Kaikkien aikojen myydyin Barbie ja pari kohua (Barbie #3)

Kaupan kylmähyllyllä - Valion 1990-luvun tuotteita

Ysäri-tietovisa

Masse Majavasta Sipsu Simpanssiin - NamiNami!

Bikini-Barbeja ja kaupoista loppuvat eläinlääkärinuket