Kummeli - Kyllä lähtee!

Tuomas Marjamäeltä on aivan vastikään julkaistu teos Kummeli - erittäin hyvin sanottu

Ylellä nähty sketsisarja rynnisti ruutuihin vuonna 1991, keskelle talouden alamäen alkua. Tuolloin siitä nähtiin kolme pilottijaksoa. Viikoittain sketsit alkoivat myöriä tv:ssä joulukuussa 1992. Tuotantokausia tuli sittemmin kuusi, niistä kuudes 2000-luvun alkussa. Näiden ohella olemme nähneet viisi Kummeli-elokuvaa, Mankeli-tv-sarjaa ja niin edelleen.

Kummeli oli suosionsa huipulla vuonna 1994, jolloin tv:ssä esitetyt jaksot keräsivät lähes miljoonayleisön. Toisaalta kolmen tv-kanavan ja melko rajallisen tv-tarjonnan maassa se ei vielä ollut kovinkaan ihmeellistä.

Kummeli toi lasten ja nuorten, miksei aikuistenkin, puheeseen liudan sanontoja ja heittoja, aivam kuten Putous 2010-luvulla. Jumankauta juu nääs päivää. Do dii. Kohta ei oo enää kellään kivaa. Etsäviitsisitsä.

Tunnustettakoon: En koskaan katsonut Kummelia. Vasta näin jälkeenpäin olen katsonut sketsejä Elävästä arkistosta ja Youtubesta. Siksi minun on ehkä turha lähteä kirjoittamaan Kummelista kovinkaan pitkästi, sillä niin on jo tehty muualla: klikkaile tästä itsesi Ylen sivuille lueskelemaan Marjamäen haastattelua.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pikaopas: 90-luvun teemabileet

Metsoloiden lamakertomus

Ysärin alun Barbiet ystävineen (Barbie #2)

Kaikkien aikojen myydyin Barbie ja pari kohua (Barbie #3)

Kaupan kylmähyllyllä - Valion 1990-luvun tuotteita

Ysäri-tietovisa

Masse Majavasta Sipsu Simpanssiin - NamiNami!

Bikini-Barbeja ja kaupoista loppuvat eläinlääkärinuket