keskiviikko 19. elokuuta 2015

Koosh-kumipallot

Tamagotchien lisäksi ainakin Kooshit ovat leluja, jotka voi helposti liittää 1990-lukuun. Scott Stillinger keksi Kooshit alunperin vuonna 1986, ja niiden idea oli olla helposti heiteltäviä palloja. Yksinkertaisimmillaan Koosh-pallot olivat vain kumista koostuvia palloja, mutta 1990-luvulla markkinoilla oli mitä erilaisimpia Koosheja, joissa oli pää, kädet, jalat tai vaikkapa avaimenperä.

Kuva: Wikipedia.

Vuodelta 1997 olevassa lelukuvastossa Koosheja esitellään kuin ne olisivat uusi juttu. Itse en valitettavasti tiedä, milloin Kooshit varsinaisesti tulivat Suomeen, mutta lelukirjoista niitä ei juurikaan löydy - lukuunottamatta tätä yhtä sivua vuodelta 1997.




Lelukirjan tyttö sanoo puhekuplassaan, miten Kooshia voi niin heitellä, helliä kuin haliakin. Itse en menisi kovasti halimaan, sillä ainakin minun pitkät kiharat hiukseni jäivät kyllä näihin muovilankoihin kiinni. Ei niin kivaa.

Saatavilla oli Koosheja jos jonkinlaisia. Ihan tavallisten pallojen lisäksi markkinoilla oli eläinhahmoja, sekä täysin muista yhteyksistä tuttuja hahmoja: Minni Hiirtä, Aku Ankkaa, Jurassic Park -dinosauruksia sekä Tipi ja Väiski.

Mukana myös kerrassaan välttämätön pimeässä loistava Koosh-avaimenperä!





Koosheja on edelleen markkinoilla ja modernisti esimerkiksi Angry Birds -Koosheja on olemassa.

13 kommenttia:

  1. Ei vitsi, meillä oli aikoinaan noita Koosheja. Kututtiin sitä Molli-Olliksi, ku Jyrki ohjelmas hänellä oli nii kivat rastat, jotka toi noi mielee :)

    VastaaPoista
  2. Eilen just mietin, että oletko kirjoittanut näistä ja nyt ainakin olet. :)
    Mulla oli kaks kooshia. Pieni tavallinen vihreä-liila-sini värinen ja sininen kissa. Tuon pienemmän sain kun olin kuumeessa ni piristykseksi. Iskä ei isoa suostunut ostamaan. Kavereilla oli niitä kädellisiä versioita.
    Kissan ostin teininä omilla rahoilla. Maksoi jotain 40 markkaa ja kaveri päivitteli hintaa, kun sillä rahalla hää sai t-paidan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun pallerot ovat 1992-1995 vuodelta.

      Poista
    2. Mullakin oli juuri sellainen vihreä-liila-sininen pallo ilman mitään käsiä tai päitä :)

      Poista
    3. :) Mulla on nuo molemmat tallessa äitin luona. Täytyykin tehdä niistä blogiin juttu joku kerta.

      Poista
  3. En tiennyt näiden nimeä, joten opinpa taas uutta :D
    Haluaisin tuollaisen dinon <3

    VastaaPoista
  4. näitä vanhoja Koosheja on kiva hypistellä, samalla kun katsoo AVAlta
    Beverly Hills 90210 -uusintoja :D
    (arkisin klo 16)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomasin,että alkavat uusia sarjaa. Ihan mahtavaa!

      Poista
  5. Onko kenenkään muun mielestä vähän kammottavaa, että mainoksen lapsi sanoo Kooshin olevan ihan kuin oma lemmikki, "sitä voi heitellä, helliä ja halia"? Mä en ainakaan heittelisi oikeaa lemmikkiäni... :D

    Mullakin oli tietysti Koosh, se oli muistaakseni pinkki-violetti ja sillä taisi olla jalat. En varmaan hirveästi leikkinyt sillä, koska muistikuvani ovat melko hataria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ainakin mä nostan käden pystyyn o/
      Lemmikin heittely kuulostaa aika järkyltä.

      Poista
  6. Mulla oli just tollanen mikki hiiri koosh vaikkakin muistelen että ostin sen 2000 luvun puolella. Vaikka ei kyllä ollut hajuakaan että niitä koosheiksi nimtetään.

    VastaaPoista
  7. Voi, nää oli niin söpöjä ja kivoja. ^^ Mulla oli muistaakseni ''vain joku tyhmä'' Mikki hiiri, kavereilla sitten oli niitä hienompia - pätee muuten lähes kaikkiin lapsuuteni leluihin. Aita oli vihreämpää ja niin poispäin. :D

    VastaaPoista
  8. Hauskoja :D Minulla oli lapsena näitä muutama!

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.