59° 22,9' P, 21° 41,0' I - Estonian uppoaminen 28.9.1994


Estonian tyhjä pelastusvene turmapaikalla. Kuva: Wikipedia.

Viikon lopulla tulee kuluneeksi 20 vuotta Estonia-aluksen uppoamisesta. Merkkivuosi on näkynyt monissa medioissa, ja esimerkiksi niin Iltasanomat kuin Iltalehtikin on julkaissut tapahtuneesta teemalehden.

Estonia-niminen autolautta, matkustajalaiva upposi syyskuun lopulla, 27. ja 28. päivän välisenä yönä saaristomerellä laivan ollessa matkalla Tallinnasta Tukholmaan. Laivassa oli 989 ihmistä, joista 137 pelastui. Mukana oli etupäässä virolaisia ja ruotsalaisia. Suomalaisia laivalla oli kymmenkunta.

Onnettomuusyönä Itämerellä oli todella kova syysmyrsky. Kovan merenkäynnin (mutta varmasti myös rakenteellisempien ja ehkä inhimillistenkin syiden) aiheuttamana Estonia keulavisiiri irtosi, jolloin laivaan pääsi vyörymään täysin estoitta tonneittain vettä. Aluksen täyttyessä vedestä se alkoi myös kallistua niin, että lopulta ennen uppoamistaan se oli kääntynyt väärinpäin. Keulan irtoaminen tapahtui noin kello 1.15 yöllä ja ennen yökahta alus oli jo kokonaan uponnut. Onnettomuus tapahtui siis melko nopeasti, mikä yhdessä laivan pahenevan kallistuman ja vuorokaudenajan kanssa aiheutti sen, että vain pieni osa ihmisistä pelastui.

Onnettomuus oli Euroopan pahin merionnettomuus sitten toisen maailmansodan.

Ketä onnettomuus kiinnostaa tarkemmin, siitä saa paremman kuvan alla olevista videoista.

Vuonna 1994 MTV3:n aamutelevisio Huomenta Suomi oli Suomen ainoa aamutelevisio, ja niinpä sillä oli miltei "yksinoikeus" seurata ja uutisoita edellisen yön turmasta. MTV:n sivuilla kerrotaan: "Kun Huomenta Suomen työntekijät tulivat onnettomuusyönä töihin kello 3.30, toimitukseen oli tullut vasta lyhyt sähke, jossa kerrottiin aluksen olleen merihädässä. Sähkeessä ei kuitenkaan kerrottu, että kyseessä oli matkustajalaiva. Pian tuli kuitenkin toinen sähke ja koko karmea tilanne alkoi hahmottua. Toimittajat alkoivat soitella ympäriinsä lisätietojen saamiseksi." MTV:n sivuilta voi katsoa videoita aamun televisiolähetyksistä, kas tässä. Aikamoiselta tuntuu, että toimittaja Lauri Karhuvaara pääsi suorassa lähetyksessä haastattelemaan jopa Viron silloista presidenttiä Lennart Merta.

Iltauutisissa kaiken huomion vei tietysti Estonian uppoaminen. Alkoi olla selvää, ettei eloonjääneitä enää löydy, joten huomio kiinnittyi pelastuneiden haastatteluihin sekä onnettomuuden syiden tutkintaan.

Alla Mainostelevision kello seitsemän iltauutiset 28.9.1994.Ja tässä Ylen illan pääuutislähetys samalta päivältä. Mukana olevan pelastuneen suomalaismiehen haastattelu on ainakin minulle ihan sydäntäraastava, joten katselu omalla vastuulla.Vaikka Estonialla oli melko vähän suomalaisia, oli se silti valtavan huomion ja itkujen kohteena, ja se mielletään vahvasti osaksi Suomen 1990-luvun historiaa. Onnettomuudesta pelastuneita kuljetettiin ensisijaisesti Suomeen, muun muassa Tammisaareen ja Turkuun, koska ne olivat turmapaikkaa lähimmät maa-alueet. Itse laiva oli lukuisille suomalaisille tuttu, sillä se liikennöi pitkään Turun ja Tukholman väliä Viking Linen risteilijänä nimellä Viking Sally. Onnettomuuden jälkeen monia varmasti pelotti astua risteilijöille ja saattoipa entisille risteilijöille tulla mieleen ajatus, kuinka sama olisi teoriassa voinut tapahtua silloin, kun itse laivaili Viking Sallylla.

Oma suhteeni Estonian uppoamiseen on vähäinen, joskaan ei olematon. Omalla tavallaan tällaiset katastrofit kiehtovat minua kuten niin monia muitakin ihmisiä. Onnettomuuden tapahtuessa olin 7-vuotias ja juuri aloittanut ala-asteen, enkä muista siitä mitään uutisia, puheita tai reaktioita, joita eittämättä ilmassa oli. Jotain siitä kuitenkin tiesin ja olin kuullut, sillä leikeissäni isä-Hapsiainen luki aina sanomalehdestä "Estonia on uponnut".

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pikaopas: 90-luvun teemabileet

Ysärin alun Barbiet ystävineen (Barbie #2)

Metsoloiden lamakertomus

Kaupan kylmähyllyllä - Valion 1990-luvun tuotteita

Ysäri-tietovisa

Suosituinta musiikkia elokuussa 1997

Anttilan syysmuotia vuodelta 1993

Kaikkien aikojen myydyin Barbie ja pari kohua (Barbie #3)