tiistai 12. elokuuta 2014

Vuonna 1995



Tervetuloa vuoteen 1995! Vuoteen, joka oli Euroopan Unionin ja jääkiekon maailmanmestaruuden. Kun maailma avautui kohisten, Aikakone soi ja Jyrki pakotti katsomaan televisiota ainakin puolitoista tuntia päivässä.





Vuoden 1995 ensimmäisenä päivänä Pohjoismaat Suomi ja Ruotsi sekä Itävalta liittyivät Euroopan Unioniin. Liittymisestä oli käyty tiukkaa keskustelua ja neuvoa-antava kansanäänestys edellisenä vuonna. EU:hun liittyminen oli ehkä kaikkein merkittävin askel suomalaisessa politiikassa, jolla yritettiin suuntautua nimenomaan Länsi-Eurooppaan päin. Kylmän sodan aikana tämä ei vielä ollut mahdollista.



Kevättalvella Suomessa nähtiin monta merkittävää lakkoa, kun ensin palomiehet ja sitten sairaanhoitajat lakkoilivat parempien työehtojen puolesta viikkojen ajan. Kansallis-osake-pankki KOP ja Yhdyspankki SYP yhdistyivät, niistä syntyi Merita. Muistona enää olivat ajat, kun Suomessa oli sellaisia pankkeja kuin Koppi, Syppi, Poppi ja moni muu.

Keväällä Suomessa järjestettiin eduskuntavaalit. Niiden suurimmaksi puolueeksi nousi SDP, jonka vaalitulos, 63 paikkaa, oli sille paras tulos toisen maailmansodan jälkeen. Riitta Uosukainen valittiin eduskunnan puhemieheksi. Pääministeriksi tuli Paavo Lipponen. Tästä Lipposen ensimmäisestä hallituksesta löytyivät muun muassa sellaiset ministerit kuin Sauli Niinistö, Tarja Halonen ja Pekka Haavisto. Hallitus istui täyden vaalikauden, eli kevääseen 1999 saakka.



Suomen Maaseudun Puolue SMP haettiin selvitystilaan, ja tilalle nousi Perussuomalaiset-niminen puolue. Sen puoluesihteeriksi tuli Timo Soini. Nigeriassa yhdeksän ympäristöaktivistia, mukaan lukien Ken Saro-Wiwa teloitettiin, Ultra Bra teki sittemmin hänestä laulun. Länsimaat eivät tätä hyväksyneet. Iso-Britannia erotti Nigerian määräajaksi Kansainyhteisöstä ja EU peruutti maalle antamansa talousavun. Eduskunta päätti Suomen osallistumisesta Bosnian rauhanturvaoperaatioon. Elisabeth Rehn nimitettiin YK:n ihmisoikeustarkkailijaksi Jugoslavian alueelle. Balkanin hajoamissodat siis jatkuivat.

Naisille tuli mahdolliseksi suorittaa vapaaehtoinen asepalvelus. Ensimmäiset naisalokkaat aloittivat armeijan lokakuussa 1995. Italialaisten Pendolino-junien koekäytöt aloitettiin Suomessa rantaradalla. Vuoden 1995 joulu oli Suomessa koko 1900-luvun kylmin. Etelä-Suomessakin pakkasta oli 25-30 astetta.


Uudessakaarlepyyssä vapautettiin 250 sinikettua häkeistään turkistarhassa. Teon tehneet nuoret naiset jäivät kiinni, ja heistä alettiin käyttää nimitystä kettutytöt.

Ruotsissa juhlittiin kruununprinsessa Viktorian 18-vuotispäivää.

Microsoft julkaisi Windows95-käyttöjärjestelmän.

Windows95 julkaistiin.

Oli TPS:n vuoro voittaa jääkiekon Suomen mestaruus. Finaaleissa kaatuivat Jokerit otteluin 3-2. Aluksi molemmat joukkueet voittivat kotipelinsä, ja TPS ylsi lopulta mestaruuteen voitettuaan ratkaisevan 5. pelin Helsingissä. Runkosarjan pistepörssin voitti Saku Koivu. Tunnelmia ja Urheiluruutua asian tiimoilta voi nostalgisoida Elävässä arkistossa.

Valentin Kononen Göteborgin kultamitali kaulassaan.


Yleisurheilun MM-kisat urheiltiin Göteborgissa Ruotsissa. Jonathan Edwards teki kolmiloikassa yhä voimassa olevan maailmanennätyksen, 18,29 metriä. Suomen ennätys on muuten tasan 17 metriä. Muita kisojen ja tuon ajan huippuyleisurheilijoita olivat esimerkiksi 200m ja 400m kisat voittanut Michael Johnson ja 10 000m voittanut Haile Gebreselassie. Serhi Bubka voitti miesten seipään. Naisten maratonissakin jaettiin mitalit, vaikka rata osoittautui 400 metriä liian lyhyeksi.

Valentin Kononen voitti kestävyyden  kuninkuuslajin, 50 kilometrin kävelyn. Mikaela Inberg sai keihäänkeitossa pronssia ja Mika Halvari työnsi kuulaa hopeamitalin arvoisesti. Sittemmin suomalaistunut Eduard Hämäläinen toi Valko-Venäjälle hopeaa kymmenottelussa.


7. toukokuuta Globenissa räjähti: Suomen jääkiekkomaajoukkue voitti Ruotsin finaalissa maalein 4-1. Kisat olivat hieman poikkeukselliset, sillä niihin ei osallistunut yhtäkään NHL-pelaajaa. Niinpä Suomenkin joukkueesta miltei kaikki pelaajat olivat Suomen seuroista, vain muutama pelasi kaudella Ruotsissa, kaksi Sveitsissä. Ykkösketjuamme kutsuttiin Hupu Tupu Lupu -ketjuksi, siinä pelasivat Saku Koivu, Ville Peltonen ja Jere Lehtinen.

Sitä tuskin voi liikaa hehkuttaa, sillä nimenomaan jääkiekon maailmanmestaruus jaksetaan aina nostaa yhdeksi 1990-luvun merkittävimmistä tapahtumista Suomessa ja sen symboloineen myös laman väistymistä. Noin muuten kevät oli kolea, ja Etelä-Suomessa satoi lunta vielä 14. toukokuuta.



Suurin sankarimme oli tietysti loppuottelussa hattutempun tehnyt Ville Peltonen. Joukkueen itseoikeutettuna kapteenina oli Timo Jutila. Kansa puhkesi kyyneliin toukokuun jähmeässä harmaudessa ja änkesi itsensä kaduille soittamaan autojen torvia ja halaamaan tuntemattomia. Kansallissankarit otettiin vastaan torijuhlilla. Jossain haastattelussa joku tuon vuoden maailmanmestareista muisteli, että oikeastaan mestaruutta olisi voinut ja pitänyt juhlia pitempäänkin, melko pian kun joukkueen jäsenet lähtivät kuka minnekin, koteihinsa kesän viettoon. Tuolloin kun ajateltiin, että tästä se mestaruussuoni on auennut ja vastaavaa tullaan kokemaan uudelleen hetkenä minä hyvänsä. Harva varmaan uskoi, että seuraavan kerran Suomi tulisi saavuttamaan jääkiekon maailmanmestaruuden vasta 16 vuotta ja yhtä kokonaista (pelaaja)sukupolvea myöhemmin.

Jääkiekkolähetyksissä kuultiin paljon Tom Jonesin hittiä If I only knew. Jokin siinä minusta kuulostaa edelleen aivan jääkiekolta, vaikka en 1995 vielä seurannutkaan mm-kisoja. Maailmanmestaruuden huumassa suomalaiset omivat ruotsalaisten maalilaulun Den glider in omakseen, ja jos suomalainen ei juurikaan ruotsin kieltä osaa, niin kyllähän miltei jokainen osaa kuitenkin tuon yhden lauseen ruotsiksi, edelleen!



Mietiskelen tässä edelleen, että millaisen listan tekisin vuoden katsotuimmista elokuvista. Yleensä olen näissä vuosipostauksissa käyttänyt Elokuvauutisten listausta. Se ottaa huomioon siis elokuvat, jotka ovat saaneet ensi-iltansa vuonna 1995, mutta laskee mukaan kaikki, myös siis vaikkapa vuoden 1996 puolella elokuvaa katsomassa käyneet. Tavallaanhan olisi realistisempaa käyttää listaa, joka kokoaisi yhteen ne elokuvat, joita käytiin katsomassa vuoden 1995 aikana. No, jatkan valitulla linjalla. Tästä syystä netistä löytyy erilaisia listoja, jotka eroavat hieman toisistaan.

Vuoden 1995 suosituimpia elokuvia: Apollo 13, Kivenpyörittäjän kylä, Pocahontas, 007 ja kultainen silmä, Pikku naisia, Kummeli Stories, Hiljaiset sillat sekä Clueless.


Vuoden 1995 katsotuimmat elokuvat siten, että tässä on huomioitu vuonna 1995 ensi-iltansa Suomessa saaneet. Edellisen vuoden ensi-iltaelokuvia käytiin toki katsomassa myös ysiviis.

1. 007 ja kultainen silmä
2. Kivenpyörittäjän kylä
3. Pocahontas
4. Hiljaiset sillat
5. Apollo 13
6. Die Hard - koston enkeli
7. Batman Forever
8. Kummeli Stories
9. Waterworld
10. Casper
11. Pikku naisia
12. Verkossa
13. Yhdeksän kuukautta
14. Pekko ja massahurmaaja
15. Clueless

Markku Pölösen ohjaama Kivenpyörittäjän kylä voitti parhaan elokuvan Jussi-palkinnon.



Syyskuun ensimmäisenä päivänä MTV3:lla alkoi päivittäin pyörivä nuorten musiikkiohjelma Jyrki. Ohjelma oli aivan mainio erityisesti aikana, kun kaikkia haastatteluja, livevetoja ja musiikkivideoita ei vielä voinut katsoa netistä. Jyrkiä kuvattiin Helsingin Lasipalatsissa, puolentoista tunnin pituiset lähetykset olivat miltei kokonaan suoria ja ihmiset saattoivat mennä Lasipalatsiin paikan päälle katsomaan ohjelman tekoa sekä ohjelmassa esiintyviä bändejä. Esiintyminen Jyrkissä takasi bändille kuin bändille suuren yleisön ja ainakin pienen siivun menestystä. Sittemmin arki-iltapäivien Jyrki sai rinnalleen myös mm. listaohjelma Jyrki Countdownin sekä kokoelmalevyjä, tanssimusiikkiin keskittynen ohjelman Jyrki Electric Circuksen ja niin edelleen.

Ensimmäinen Jyrkissä nähty musiikkivideo oli Veikko Lavin Löysin rantein. Ohjelmaa tehtiin vuoden 2001 loppuun saakka. Tässä pätkiä Jyrkin ensimmäisestä lähetyksestä:



Televisioalan Telvis-palkintoja jaettiin 1990-luvulla vain parhaille esiintyjille sekä radioäänille. Vuonna 1995 paras miespuolinen tv-esiintyjä oli Joel Hallikainen ja paras naispuolinen tv-esiintyjä Anu Hälvä. Eri televisio-ohjelmien kategoriat tulivat mukaan vasta 2000-luvun alkupuolella. Sanottakoon kuitenkin, että 95 Iltalypsy sai erikoiskunniakirjan.

Blondi tuli taloon jatkui televisiossa toista vuotta. Sarja pysytteli edelleen ajan hermolla. Hurmalan perheen Missu tapaili hetken aikaa kuvitteellista maailmanmestaruuden Leijonissa voittanutta jääkiekkoilijaa ja Margit yltyi laulamaan "Suomi on uusi maailmanmestari, hei maailmanmestari!" ja EU-jäsenyyskin mainittiin useita kertoja.


Blondi tuli taloon näkyi televisossa koko vuoden 1995 kesätaukoa lukuunottamatta.

Norja voitti Dublinissa järjestetyt Euroviisut kappaleellaan Nocturne. Edellisvuoden heikon menestyksen vuosi Suomi ei osallistunut.




Teoksessaan Sisältää hitin Timo Pennanen kirjoittaa, että “jokseenkin kaikki mahdolliset ja mahdottomat maailmantähdet julkaisivat tänä vuonna levyn”. Näihin kuuluivat esimerkiksi Bon Jovi, Beatles, Queen (siinä määrin, mitä näistä kahdesta oli jäljellä) ja Michael Jackson. Suomalainen eurodance saapui ryminällä soitto- ja myyntilistoille etupäässä Aikakoneen ja Movetronin muodossa. Radiot pitivät erityisesti niiden listoille sopivasta Aki Sirkesalosta.

Vuoden 1995 suurimpia hittejä:

Samuli Edelmann & Sani: Tuhat yötä
Scatman John: Scatman
Madonna: You'll see
Diana King: Shy guy
Aikakone: Odota
Coolio fest LV: Gangsta's paradise
Take That: Back for good
Aki Sirkesalo: Naispaholainen
Movetron: Romeo ja Julia
Pandora: Don't you know
Suurlähettiläät: Kuka pysäyttäisi kellot




Vuodelta 1995 ovat myös sellaiset suuret hitit kuten Oasiksen Wonderwall, Sound of R.E.L.S.:n Rising my family, Hectorin Yö tanssittaa, Shaggyn Boombastic, Sin with Sebastianin Shut up and sleep with me, Nordmanin Vandraren, Bon Jovin This aint a love song, Edwyn Collinsin A girl like you sekä The Offspringin Self esteem. Jotain mainitakseni!

Samulin ja Sanin duetto oli Suomessa vuoden suurin hitti, maailmanlaajuisesti soitettu oli Nick Caven ja Kylie Minoguen Where the wild roses grow. Ruusuista lauloi myös Seal suurimmalla hitillään Kiss from a Rose, joka kuultiin Batman Foreverin soundtrackilla.



Emma-palkinnot:

Naissolisti: Katri Helena
Miessolisti: Tommi Läntinen
Miessolistitulokas: Aki Sirkesalo
Vuoden yhtye: Leevi and the Leavings
Yhtyetulokas: Aikakone
Vuoden albumi: Mielenrauhaa (Aki Sirkesalo)
Vuoden sävellys: Tuhat yötä (Samuli Edelman & Sani)



Minä olin juuri oppinut lukemaan, aloin harjoitella kaunokirjoitusta ja parhaat leikit taisivat syntyä barbeilla ja legoilla. Joululahjaksi pukki toi ainakin Alias-pelin ja siskolle Baby bornin.



Millainen oli sinun vuotesi 1995?

4 kommenttia:

  1. Olin -95 11-vuotias aloitteleva lätkäfani. Olin talvella ihastunut jääkiekkoon, muistaakseni kannatin TPS:ää, niinkuin meidän kylällä kuului kannattaa. Maailmanmestaruus oli todella kova juttu, finaalipeliä katsottiin aina uudestaan ja uudestaan videolta. :D
    Saku Koivu oli tietysti ihkuin, kaikki kylän tytöt oli Saku-faneja. Seinät tapetoitiin hänen ja MM-joukkueen kuvilla. Ja toukokuun kovin "hitti" oli tietysti Den glider in, jokainen osasi sanat ulkoa. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa :) et tainnut olla ainut Sakuun rakastunut ^^

      Poista
  2. Tuntuu, että se olis ollu vasta äsken.. Omaan -95:een kuului koiranpentu, kun otimme Belgianpaimenkoiran.. Elämäni valo ja paras ystäväni oli se turre vuoteen 2010 asti :)

    VastaaPoista
  3. Kesällä täytin 4 vuotta, joten itellä ei oikein oo muistoja jotka pystysin yhistämään tuohon vuoteen. Sen verran kuitenkii tiedän, et kyseisen vuoden tammikuussa synty miun pikkusiskot! Ovat siis kaksoset :)
    Ja hämärästi jopa muistan sen miten iskän kanssa seisottiin rappukäytävässä saattelemassa äitiä, joka lähti paareilla ambulanssihenkilökunnan mukaan.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.