sunnuntai 3. elokuuta 2014

Heinäkuun 1998 televisio-ohjelmia

"Have you ever, ever felt like this?"

Kesät eivät ole otollisinta televisioaikaa, kun ihmiset lämmittävät saunaa mökeillään, pyöräilevät uimarannoille, menevät kesäsiirtolaan, leireille, Linnanmäelle ja mummolaan. Jännästi etenkin kesäaamujen lastenohjelmat päätyvät kuitenkin kollektiiviseen muistiimme. Ja ehkä joku muukin ohjelma!

Kesällä 1998 televisio tarjosi monenlaista ohjelmaa. Edeltävänä vuonna Nelonen oli aloittanut toimintansa, joten valinnanvaraa oli entistä enemmän.

Kesällä 1998 täytin itse 11 vuotta ja muistan ohjelmista monetkin. Kesäaamujen ilonamme olivat erityisesti TV1:n ohjelmat, jotka heinäkuun alussa tarkoittivat Ipanoita sekä Majakan väkeä. Summeri muuten aloitti lähetyksensä vasta kesällä 1999, mutta jo tuota ennen tv:ssa nähtiin erilaisia aamuohjelmia. Jollen ihan väärin muista, niin ne kuitenkin herättivät koululaisia loma-aamuina lähinnä kesäkuisin, joten näin heinäkuun alussa niitä ei enää televisiossa nähty.


Maanantailta 7.7.1998 löysin varmasti paljon katsottavaa, ja löytäisin sitä kyllä edelleenkin. Muistan itse asiassa edelleen, miten kesällä MTV3:lla näytettiin Tarzan-elokuvia. Tai siis minun muistoissani niitä näytettiin aina kesäisin, mutta todellisuudessa ehkä vain kesällä 1998? Kulttuurihistoriallista menoa oli luvassa myös Charlien enkelien muodossa alkuillalla.

TV2:lta olisi tullut Aasi vai apina -lastenohjelma (klo 17.00), ehkä katsoinkin sen. Muumilaakson tarinoita pyöri televiossa myös kesällä 1998, kuten se on luupilla tullut jo pari vuosikymmentä. Lapsia luultavasti olisi myös voinut kiinnostaa MTV3:lta tullut Pikku Ponit klo 14.35, jollei siihen aikaan juuri oltu kaverilla kylässä tai rannalla uimassa.

Ja niin, onhan siellä myös ihana uusintana pyörivät Blondi tuli taloon! Tässä kohdassa sarjassa mentiin ensimmäistä uusintakierrosta. Sarja esitettiin alunperin vuosina 1994-1995, ja se uusittiin vuonna 1998. Näin monen ikäiset 90-luvun lapset pääsivät sisälle Hurmalan perheen menoon.

Mutta mikä on tuo kesäaamuna klo 9.00 tullut Jyrki? Olen törmännyt, muistaakseni heinäkuulta 1999, ohjelmatietoihin, joissa Jyrki tuli iltapäivällä kolmen maissa. Ehkä kesä 1998 oli kokeilujen aikaa, en tiedä, enkä todellakaan muista. 

Moni asia ei ole muuttunut: tänä maanantaina televisiosta olisi näemmä tullut Tom of Finland -dokumentti (TV2 klo 23.35). Taidetta ja homokulttuuria siellä, tosin juuri sopivasta vähän ennen puolta yötä. Sen olisin luultavasti kuitenkin katsonut. Seuraavana päivänä eli tiistaina 8.7.1998 ohjelmassa oli etupäässä samoja ohjelmia kuin maanantainakin. Ohjelmakaaviosta löytyvät jälleen muun muassa Ipanat, Majakan väki, Aasi vai apina, Tarzan-elokuva, Charlien enkelit, Blondi, Jyrki.

Kesä näyttää olleen myös Hitchcockin elokuvien aikaa, kun maanantaina TV1 näytti Topazin ja tiistaina Nelonen Psykon.Mitä sinä mahdoit katsoa, tai mikä ohjelma kiinnostaisi nyt, puolitoista vuosikymmentä myöhemmin?

2 kommenttia:

  1. Mulla on (todella) hämärä muistikuva tuosta että Jyrki tullut aamuisin. Itselleni osui silmään myös Nanny jota tuli jossain vaiheessa katsottua.

    VastaaPoista
  2. Itse muistan katsoneeni Pikku poneja sekä Majakan väkeä :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.