torstai 14. helmikuuta 2013

Masse Majavasta Sipsu Simpanssiin - NamiNami!

Ihanaa ystävänpäivää teille kaikille! <3

Onko olemassa mahtavampaa lapsille suunnattua herkkua kuin vanukkaat? Ehkä ei. Siksipä pääsin pieneen taivaaseen (mua on perin helppo ilahduttaa, kuten huomaatte) löytäessäni YouTubesta Valion vanhoja mainoksia. Kohta videopalveluun tarkemmin, katsellaan ensin vähän kuvia.

Olen yrittänyt laittaa kuvat kronologiseen järjestykseen. Nopealla googletuksella en löytänyt tietoa siitä, milloin Valio toi nämä vanukkaat ensimmäisen kerran markkinoille, mutta löytämieni mainoksien perusteella niitä on ollut kauppojen kylmähyllyissä viimeistään 1980-luvun lopulla.

Näiden arvioisin olevan 1980-luvun lopulta, mutta mahdollisesti
jopa vuodelta 1990.

Nämä Valion NamiNamit ovat 1990-luvun alusta.

Aivan tarkkaan on hankalaa sanoa, miltä vuodelta nämä purkit ovat. Olen löytänyt itsestäni valokuvan vuoden 1991 tienoilta, ja siinä kädessäni on tuo etualalla oleva vaalenvihreä koalapurkki. Naminami! Erityisen jännittävältä tuo kuulostaa maunkin puolesta: kola-suklaa, jos vain oikein tihrustan. Kola! No onhan se miltei koala. Samana vuonna, eli 1991, Valio sai myös tämän uuden kolmivärisen logonsa, aiempi näkyy tuossa ylimmässä kuvassa.

Ja niin söpöt pikarit näillä vanukkailla! Voi miten kivalta tuntuu nähdä vuosikymmenten jälkeen näitä purkkeja. Etenkin tuo oranssi maitosuklaapurnukka näyttää niiiin tutulta. Oranssin värin fani jo pienestä pitäen, huomaan.Kaikkein eniten noin maun puolesta muistelen kuitenkin banaaninmakuista vanukasta. On tietysti aivan eri asia, kuinka usein mahdoinkaan sitä syödä, en välttämättä montaakaan kertaa, mutta makea banaaniaromi jäi lähtemättömästi mieleen. Ja tietysti pieni Sipsu-simpanssi keltaisen purkin kyljessä (myös keltainen on lempivärejäni. En kyllä tiiä, mistä pidin 4-vuotiaana, varmaan vaaleanpunaisesta).Tässä vaiheessa Valion logosta ovat jo värit himmenneet ja pari Naminami-makua on muuttunut. Se vaaleanvihreä koala on jäänyt kelkasta kuten myös taustalla väijynyt pupujussi (muistaako joku sen makua? ihan liian epäselviä kuvia...), tilalle ovat tulleet karamelli-tiikeri ja vaniljan makuinen jääkarhu.

Ja tottakai muistan, että olihan näillä hahmoilla nimetkin. Masse Majava, Sipsu Simpanssi, Pörrö Pesukarhu, Jeppe Jääkarhu. Ehkä myös Peppi-pupu ja Kille-koala. Muistaisiko joku enemmän? Esimerkiksi tiikerin ja oravan nimiä en muista :/


Ruokavaraston mainoksesta vuodelta 2002.

Vuosituhannen vaihteessa Naminamien ulkonäkö olikin jo aika erilainen - ja siis tietysti nuo 90-luvun alun purkit ovat hienoimpia... Kuvan pikarit ovat jo vuodelta 2002, samana vuonna Valiolle tuli tuo näissäkin purkeissa oleva sininen sinettilogo. Mielestäni kuvien eläinhahmot eivät ole enää kovinkaan söpöjä, ja osa eläimistä on muutenkin jo erilaisia aiempiin verrattuna, mutta on siellä edelleen ainakin tuo Jeppe Jääkarhu (vaaleansininen purkki). Sittemmin Naminamit ovat muuttuneet nimeltään ja ilmeeltään: nykyisin ne ovat Kidius-vanukkaita, mutta niissä on edelleen erilaisia eläinhahmoja.

Ja sitten vielä lopuksi vähän niitä tv-mainoksia. Löysin siis sattumalta YouTubesta "Valion vanhoja mainoksia" -listan, jossa on mainoksia mustavalkoisilta ajoilta 2000-luvulle. Sinne vain hakemaan :) Melko harvat niistä kuitenkaan olivat minulle tuttuja ja eniten ilahduin nimenomaan näistä vanukasmainoksista. Myös Viilis-mainokset olivat hauskoja. Niitä voi hakea sieltä, mutta tässä kätevästi samaan videoon koottuna useampi Naminami-mainos, ollos hyvät.17 kommenttia:

 1. Oih mä en kestä, tuli ihan tippa silmään näitä katsoessa ja lukiessa! Rakastin pienenä noita orava-vanukkaita, kinuskia lienivät tai jotain vastaavaa. Muistan syöneeni myös joitain noista muista, esim. jääkarhuversiota, mutta orava oli ikisuosikki tosiaan. Yhyy, miksi eivät ole enää noissa söpöissä purkeissa. Ei sillä, että tämmöisiä tulisi enää kauheasti syötyä, mutta ehkä joskus voisi nostalgioissaan ostaa yhden, purkin takia :P

  VastaaPoista
 2. Kola-suklaa on varmaan joku toffeesuklaa, muistelisin et joskus 90-luvulla oli tapana sanoa kolaksi jotain toffeeta? Vai onkohan se joku ruotsinkieli-juttu?

  VastaaPoista
 3. Minä muistelisin että tuo pupuvanukas olisi ollut minttusuklaan makuinen, koska se oli mun suosikki. Ihmettelen myös miksei nykyisissä vanukkaissa ole minttusuklaata?

  VastaaPoista
 4. Oi, Sipsu Simpanssi oli suosikkini! Muistan tuon keltaisen purkin ja sinisen kukan Sipsun korvan takana. Jännästi myös maut palasivat salamana mieleen. Sipsua olen muistellut joskus muutenkin, mutta nyt muistin myös Jeppe Jääkarhun ja suklaan tai kaakaon.

  Muistan kuinka petyin, kun Sipsua ei enää saanut, vaan tilalle tulivat nuo uudet tylsät hahmot. En ehkä ollut silloin enää edes kohderyhmää. Noista telkkarimainoksista muistan nuo uusimman "Naminami"-pätkän.

  VastaaPoista
 5. Moi,
  kiitos ihanasta postauksesta. Mun mielestä toi punainen jänisvanukas oli maitosuklaavanukasta höystettynä ehdalla mansikka esanssilla!

  VastaaPoista
 6. Joo kola käännettiin tuohon aikaan aika yleisesti ruotsista, nykyään osaavat onneksi kutsua kinuskiksi sekaannusten välttämiseksi... Luulen, että tuo tiikeri vaan korvasi koalan.

  VastaaPoista
 7. Hehe, tajusin tuon kola-jutun heti kun olitte siitä mulle sanoneet :D

  Mutta voi yyh miksi uudet purkit ovat kamalia ja nämä vanhat niin söpöjä. Sallan tavoin tässä miltei herkistyy.

  VastaaPoista
 8. Näin ysärilapsena itselläni ei ole muistikuvia kuin uusimmistä naminameista, mutta ne sitten olivatkin pop. Vaniljanaminami oli parasta. Tuo punapurkkinen oli siitä hienoa, että sen pystyi flippaamaan ylösalaisin, eikä se mätkähtänyt pöydälle.
  ..kovin usein. :D

  VastaaPoista
 9. Karamelli-suklaa on aina ollut mun suosikki, joten nimi on jäänyt tiukasti mieleen: Tassu Tiikeri, sen tosin tihrustamalla näkee tuosta kuvastakin. :)

  VastaaPoista
 10. Ihania! Pupu oli mun suosikki ja maku oli tosiaan mansikka-suklaa. Joskus myöhemmin, kuitenkin vuosia sitten, oli sellaisessa isommassa purkissa mansikka-suklaa nami namia, mutta ei se kyllä samalle maistunut ku lapsuuden muistoissa. Itse muistan just noi 90 -luvun alun purkit ja maut. Pitäis ehdottaa valiolle, että toisivat noi maut ja purkit vaikka edes väliaikaiseksi saataville.

  VastaaPoista
 11. Muistan myös että näidenkin lisäksi noissa viimeisimmissä nami nameissa oli mukana mm. kameleontti joka oli jotain tutti frutti suklaata. Toinen hahmo oli violetissa purkissa seepra joka oli lakritsin ja ehkä suklaankin makuista.. Harmi että nämäkin maut pysyivät niin vähän aikaa kaupoissa

  VastaaPoista
 12. Voi että rakastin noita banaanivanukkaita :( Fanny-vanukkaat oli myös tosi hyviä mutta nuo banaani nami namit... tulisipa ne vielä joskus takaisin. Just tänään kaverin kanssa muisteltiin ysäriruokia ja nuo vanukkaat harmittaa kyllä varmaan eniten.

  VastaaPoista
 13. Ohhoh, olin ihan totaalisen unohtanut banaaninmakuisen naminamin! :O Melkein voisin kyyneleen tai pari tirauttaa sen muistolle!

  VastaaPoista
 14. Itsekin ikävöin Fanny-vanukkaita. :c

  VastaaPoista
 15. Pirkan banaanivanukas muistutaa maultaan ihan hurjasti tuota Naminamin banaani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Olen maistanut sitä pari kertaa, ja aikamatka 90-luvulle on ollut valmis ^_^

   Poista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.