perjantai 19. lokakuuta 2018

Cool Colors - 1990-luvun lopun Barbiet

Barbiet ystävineen olivat minulle 1990-luvulla rakkaimpia leluja. Kenties ikäni takia nimenomaan ne 90-luvun alun nuket ovat minulle oikeita ja ihanimpia, kun taas 1990-luvun loppupuoliskon Barbiet eivät herätä ihan niin lämpimiä ja nostalgiarakkauden läpitunkeamia tunteita. Tässä kuitenkin kurkistus Barbie-nukkejen 90-luvun loppuun!


Yllä: Tämänkin postaukset kuvat ovat etupäässä Barbie Journal -kuvastoista.

 Yllä: Cut and Style Barbie vuodelta 1995.

1990-luvun loppupuolella nuken myynti oli jo alkanut laskea siitä mitä se vielä 1980-1990-luvun taitteessa oli, ja nukke alkoi olla jälleen muutosten kourissa - söpönnäköinen Superstar-kasvomuotti muuttui 90-luvun lopussa, mikä teki Barbiesta hieman vakavamman ja tavallaan coolimman näköisen - omasta mielestäni tietysti aiempaa huonomman.

Markkinoille tuli monia uusia nukkea ja Barbie asettui uusiin ammatteihin. Ja muutenkin uusiin tilanteisiin. Vuosien tapaus oli pyörätuolissa istuva nukke, Barbien ystävä Becky. Helsingin Sanomat uutisoi nuken lanseeraamisen, ja Becky (joka jutussa on virheellisesti nimellä Peggy) ei tullut parrasvaloihin minä tahansa päivänä. Se nimittäin esiteltiin Suomen yleisölle "tärkeänä tyttökulttuuripäivänä", jolloin Spice Girls esiintyi Suomessa (vielä Gerin kanssa!). Suomessa se tuli kauppoihin tosin vasta syksyllä 1998, joitain kuukausia myöhemmin siis. 

"Tärkeä tyttökulttuuripäivä"

Hesarissa kuvailtiin nukkea: "Nukke on ainakin Chic-Barbiea fiksumman näköinen: sillä ei ole yhtä nykeröä nenää, silmät eivät ole typertyneet teevadit ja huulipunakin on kirkkaampaa. Maahantuojalta saatu nukke oli puettu reilusti ruutupaitaan, farkkuihin ja tennareihin, mutta toki sen päälle sopivat myös kaikki Barbien hörhelö-vaatteet. Pyörätuoli on tulipunainen ja säihkyvä. Se ei ole sähköllä toimiva, mikä vaatii itsenäisesti liikkuvalta Peggyltä urheilullisia käsivoimia. Seuraavaksi markkinoille voisikin tulla kauko-ohjattavalla pyörätuolilla huristava Ben -nukke." Tuloillaan oli siis eri kasvomuotin nukke kuin perinteinen Superstar-Barbie.

"Vartaloltaan Peggy on samanlainen kuin Aerobic-Barbie, sillä sen nivelet liikkuvat. Päälle päin se näyttääkin ihan terveeltä: sillä ei ole esimerkiksi surkastuneita jalkoja, eikä siis edes jäykkiä polvia niin kuin Kenillä ja useimmilla Barbeilla.

Mikä Peggyä sitten voisi vaivata? Pyörätuolista päätelleen Peggy ei pysty kävelemään eli jalat eivät kanna. Kynnys ry:n puheenjohtaja Kalle Könkkölä kiinnittää huomiota siihen, että Peggy ei kuitenkaan istu lyyhistyneessä asennossa niin kuin osa pyörätuolipotilaista, ja että Peggyn käsissä on sen verran voimaa, että hän voi liikkua itsenäisesti. Niinpä Könkkölä arvelee, että Peggyllä saattaisi olla esimerkiksi selkäydinvamma, selkäydinkohju tai MS-tauti."

(Lainaukset, Helsingin Sanomat 24.5.1998: Barbie istuu pyörätuoliin)

 Becky-nukke kesän Barbie the Icon -näyttelyssä Kansallismuseossa.
 

Yllä: Hawaii Barbie ystävineen: Skipper, Kira, Christie ja Ken ovat myös kukkaistunnelmissa hiekkarannalla.
Yllä vuoden 1995 Barbeja: Ratsastaja-nukke Sprint-hevosensa kanssa sekä Bubble Fairy Barbie, jonka mukana tulivat siivet. Näillä keijukassiivillä saattoi tehdä saippuakuplia. Onnistuiko se oikeasti näillä siivillä, en tiedä.

 

Yllä Barbeja syksyn ja talven 1997-1998 kuvastosta. Parin vuoden takainen taittuvapolvinen Aerodic-Barbie oli tullut kovin suosituksi, joten nyt markkinoille tuli lisää jumppaavia barbeja - tällä kertaa Teresan kanssa. Näiden jumppareiden kanssa paketista tuli myös c-kasetti, jolta sitä kivaa jumppamusaa sitten saattoi kuunnella.

Keskellä ylhäällä ovat Hula Hula -sarjan Barbie ja Teresa. Hula Hula -barbiet vaikuttavat olevan aika kysyttyjä nykyään, ja ne menevät takuuvarmasti keräilijöille kaupaksi, ainakin jos hiukset ovat pysyneet pitkinä ja hulahulahamekin löytyy. Nämä olivat kyllä siitä hauskoja nukkeja, että Barbien hiukset olivat keltaisen ja pinkin sävyiset, Teresan pitkät kutrit taas saivat värinsä turkoosista, pinkistä ja violetista.

Mukana myös Dolls of the World -sarjan kansainvälisiä hahmoja, eläinlääkäri-Barbie, Blossom Beauty Barbie näyttävässä kukkamekossa sekä Tuhkimo-Barbie.


Yllä: Vuoden 1998 kuvaston uutuuksia: Ylhäällä Horse Riding Barbie (eli tummahiuksinen ratsastajabarbie), Pearl Beach Barbiet bikineissä, koska näitä bikini- ja uimapukunukkeja piti näemmä julkaista joka vuosi; alhaalla Bead Blast Barbie, Teresa ja Midge sekä vielä Movin' Groovin' Barbie ja Teresa - heidän kenkien pohjissaan oli leimasimia.Kerroin aiemmin kohusta, joka syntyi 90-luvun alkupuoliskolla korvakoru-Kenistä. Ilman hieman vastaavaa tapausta ei säästytty myöhemminkään. Ilta-sanomissa asti kerrottiin tatuoidusta Barbiesta kesällä 1999:

Tatuointi-Barbie vedettiin myynnistä

Kaupoista on enää turha etsiä nenärengas- tai tatuointi-Barbieta, sillä amerikkalainen lelujätti Mattel veti kyseiset nukkemallit pois markkinoilta amerikkalaisvanhempien valitusryöpyn vuoksi. Trendikkäät nuket olivat nimittäin nostattaneet pikkutytöissä valtavan hingun saada myös itselleen tatuointeja.
Mattel oli jo ehtinyt vähentää Butterfly Art Barbien tatuointeja yhteen nilkkatatuointiin, ja nenärengasta käyttävä Chelsie-Barbie oli saanut luopua kolmesta korvarenkaastaan. Tämäkään ei kuitenkaan riittänyt, vaan nukkejen valmistus lopetettiin kokonaan.
Lelutehdas on aiemminkin törmännyt vaikeuksiin yrittäessään seurata ajan trendejä. Muutama vuosi sitten Taikakorvakoru-Ken vedettiin vähin äänin markkinoilta sen jälkeen, kun vaaleatukkainen ja korvakorua käyttävä nukke oli herättänyt homopiirien kiinnostuksen.
Ilta-Sanomat | 16.06.1999

Tatuointi-Barbie vedettiin siis myynnistä Yhdysvalloissa, mutten ole törmännyt tietoon, että samaa olisi tapahtunut Euroopassa tai Suomessa.

*****

Alla näette näitä uuden kasvomallin vakavamman näköisiä Barbeja, kuten tuo sinihaalarinen Cool Colors -nukke. Skipperkin oli tässä välissä kasvanut teiniksi (vihreässä haalarissaan).


Uusi muoti, mahtavat raidat! Cool Colors Barbie, Teresa ja Skipper.


Vuonna 1999 Suomeen tulivat Happenin' Hair Barbie ja Teresa. Muodin mukaisesti tottakai! Eli värikäs piukka paita, tiukka kaulapanta sekä alaspäin levenevät isot farkut. Ja cooleja raitoja hiuksissa. Tämä varmasti olisi omaan silmääni näyttänyt maailman parhaimmalta vuonna 1999.

Alla toinen teini-ikäinen Skipper sekä parrakas Ken.
Yksi mainostetuimmista uusista Barbie-sarjoista oli vuosina 1998 ja 1999 myyntiin tulleet Generation Girls -nuket. Niihin kuului kuusi hahmo, joista yksi oli Barbie itse, muut sitten hieman erityylisiä, eri etnisiä taustoja edustavia ja eri asioista tekeviä tyyppejä.
Generation Girls -sarjaa täydentyi vielä 2000-luvun alussa, kun mukaan tuli myös sarjan poikapuolinen Ken-nukke, ja sarjan naishahmot saivat uusia vaatteita.

Mikä mahtoikaan olla sinun suosikkisi?

4 kommenttia:

 1. Minä leikin Barbeilla sen verran vanhana, että näissä nukeissa oli monta omistamaani ja ihailemaani nukkea. Minun yksi kaikkien aikojen suosikkini on tuo Generation Girl sarjan tummaihoinen Nichelle. Tosin aika usein hän hoito Mel B:n roolin. Ja alkoi soida päässä "Working out, working out-Barbie yeah!", joka soi tuon aerobic-Teresan kasetin mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustakin nuo Generation girl -sarjan nuket on kivoja, muistan että tykkäsin niistä jo sillon 1999 kun ne tulivat, vaikka aloinkin olla vähän vanha barbeille silloin. Nichelle oli ihana nukke <3

   Poista
 2. Ooh, juuri nämä oli minulle niitä The Barbeja! Muistan selailleeni noita kuvastoja usein ja omistin noista ainakin bubble fairyn (joka taisi olla toinen barbieni, ensimmäinen oli pehmovartaloinen pyjama-Teresa), hiushelmi-barbien (johon muistan säästäneeni ihan itse) ja samettihaalari-Skipperin.

  Generation girlseistä haaveilin, etenkin tuo saparopäinen Tori oli mielestäni tosi ihana ja cool, mutta en tainnut omistaa yhtään ja vähitellen kasvoinkin siitä maailmasta jo ulos.

  VastaaPoista
 3. Nyt on taas tuttua, ylimmän kuvan kaksi oikeanpuoleista katalogia on itellä vielä tallessakin. Tuo hevosbarbie on tallessa ja suurin osa sen vaatteistakin. Ruskeaq hevonenkin hänellä on, muttei ihan tuollainen kuin kuvassa. Jumma Barbie pinkissä puvussa ei ole enään tallessa, mutta paita ja housut löytyy, sekä myös c-kasetti jossa on hänen jumppamusiikkinsa eli kapplae nimeltä workin out Barbie, biisi löytyy myös youtubesta. Naapurillani oli tuo ihana kukkaprinsessa, josta olin kyllä kade. JOitan vuosia sitten annoin siskolleni (Barbieharrastaja hänkin) tuon kukkaisTeresan, jolla on samanlainen mekko, mutta sinisenä. Barbie uima-allas ja tuo liukumäki mellä oli pitkään, mutta lopulta allas alkoi vuotaa. Aina muutenkin kun sillä leikki piti laittaa lattialle pyyhkeitä alle, kun ei se hyvin pitänyt vettä. Takapihan terassilla sillä leikittiin kyllä usein. Liukumäki on tallessa ja ehjänä, mutta sen on nykyän Barbielasten eli Shellyn, Skipperin ja Staceyn lastenhuoneessa.
  Barbien ostaminen aikalailla lakkasi tuossa vaiheessa kun Barbien kasvomuotit muuttui rajusti ja Skipper kasvoi varhaisteinistä lukiolaiseksi. Barbielehessä sen huomasi nopeiten, kun itse Barbiet muuttui. Nuista Generation Girl nukeista aina haaveilin ja omilla Barbeillani aina leikin heitä. Otin ideoita niiden vaatteista miten puen oman Barbini, annoin samat nimet ja harrastukset ja niillä sitten oli omia leikkejä.
  Kaikkien aikojen Barbie suosikkini on Dance'n'move Midge, jonka jalka on poikki. Ollut leikeissä erityisessä roolissa ja ihan tärkein BArbienukkeni.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.