keskiviikko 31. lokakuuta 2018

2000-luvun alun teinidraamaa RoswellistaSunnuntai-iltapäivät muodostuivat 1990-luvulla vakiintuneiksi nuortenohjelmien esitysajoiksi. Nuorille suunnattuja televisio-ohjelmia nähtiin sekä MTV3:lla että vuonna 1997 aloittaneella Nelosella. Nuortenohjelmaputken ohjelmiin kuuluivat esimerkiksi Frendit, Beverly Hills 90210, listaohjelma Jyrki Countdown ja Simpsonit kolmoskanavalla; Nelosella katsottiin vuosituhannen vaihteessa Viiden juttua, Dawson's Creekia ja Felicitya. 

Vuonna 2000 televisiossa alkoi pyöriä nuorille suunnattu jenkkisarja Roswell. Sen kaihoisan tunnarikappaleen lauloi musiikkitaivaalle hetkeksi pyrähtänyt Dido, kappale oli tietysti Here with me, joka soi radiossakin.

Kuva: Wikipedia.


Roswell-sarjaa tehtiin kolme tuotantokautta vuosina 1999-2002. Se kertoi vähän erilaisten nuorten aikuisten elämästä: sarjan päähenkilö Liz tutustuu ja ihastuu Maxiin, joka on todellisuus avaruusolento, kuten hänen siskonsa Isabel ja ystävänsä Michael myös. Sarjan juonenkäänteissä olennaista on salata Maxin, Isabelin ja Michaelin todellinen olemus ja sen mukanaan tuomat yliluonnolliset voimat ja taidot. Sarjan avausjaksossahan Max parastaa kädellään Lizin saaman ampumahaavan.

Muutoin sarja on aikalailla tavallinen teinisarja: ihastumiset ja ihmissuhteet ovat keskeisessä osassa. Sarjan alkaessa Liz tapailee paikallisen sheriffin poikaa Kylea, mutta ihastuminen Maxiin on molemminpuolista. Lizin ystävä Maria taas ihastuu Michaeliin. Totuuden salailu tuo ihmissuhteisiin tietysti oman vivahduksensa ja kantavan teeman koko sarjaan.

Roswell toi televisioihin joukon uusia, nuoria näyttelijöitä: Shiri Appleby (Liz), Jason Behr (Max), Katherine Heigl (Isabel), Majandra Delfino (Maria) ja Brendan Fehr (Michael) olivat sarjan pääosissa. Heistä etenkin Isabelia näytellyt Heigl on tehnyt näyttävää uraa Roswellin jälkeenkin, ainakin jos ajatellaan Suomessakin näkyneitä tv-sarjoja ja elokuvia. Brendan Fehr taas on näytellyt myöhemmin muun muassa CSI Miamissa.

Roswell näkyi ajan nuorisomedioissa suuresti, mistä tietysti voi päätellä, että sarja oli iso juttu monille niille, jotka elivät nuoruuttaan 2000-luvun alussa. Lehdissä, kuten Suosikissa ja Demissä, julkaistiin juttuja sarjasta ja sen nuorista näyttelijöistä, ja sarja pärjäsi mukavasti myös kaikenlaisissa lukijaäänestyksissä. Talvella 2001 Demi-lehdessä julkaistiin vuosiäänestyksen tulokset, jotka koskivat vuoden 2000 kovimpia juttuja. Roswell oli superiso juttu tuolloin! Kuten Demi nosti jutun otsikkoon: "Roswell tuli ja valloitti". Demin äänestyksessä Roswell oli vuoden paras tv-sarja, minkä lisäksi Max ja Liz olivat vuoden pari ja Michaelia näytellyt Brendan Fehr suloisin tv-kundi. Monien äänestäjien mielestä sarjan alkaminen oli ylipäätään vuoden 2000 kovin juttu!

Ihanaa ja nostalgista ajankuvaa on tämä koko äänestys muutenkin: Vuoden kovimman tapauksen äänestyksessä kärki näytti tältä:
1. Suomimusan läpilyönti maailmalla; 2. Bommareiden menestys MTV Awards -gaalassa (Bomfunk MC's siis); 3. Bon Jovi Suomessa; 4. Homosuhteet tv-sarjoissa; 5. Suomirap. Myös naispresidentin valinta oli monille iso juttu.


Jälkeenpäin tällaiset hysteriat helposti unohtuvat, mutta Roswell tosiaan oli aikanaan iso juttu ikäpolvelleni. Itsekin olin kyllä aika ihastunut Brendan Fehriin, ja minusta hänen näyttelemänsä Michaelin ja Marian tulinen suhde oli sarjassa tuhat kertaa kiinnostavampaa kuin Maxin ja Lizin pehmoilu.

Tuli mieleen, että ehkä sarjan kiinnostavuus nousi paitsi kivoista näyttelijöistä ja toimivasta juonesta, myös avaruusolio-ulottuvuudesta. Ei kai ole ihan sattumaa, että mielikuvitukselliset ja jopa yliluonnolliset hahmot saavat sukupolvet toisensa jälkeen kiinnostumaan - samaahan on Twilight-sarjassakin.

11 kommenttia:

 1. Harmittaa hulluna ettei Rosswellia löydy suoratoistopalveluista! Olisi niin kiva päästä fiilistelemään sarjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisikin kyllä ihanaa taas katsoa sarjaa! Kumpa tämä (ja moni muu) tulisi vaikka Netflixiin *_*

   Poista
 2. Mua naurattaa tuo South Parkin Kenny "Suloisimpien tv-kundien" listalla :D

  VastaaPoista
 3. oi, mä olin iso roswell-fani myös! ja nimenomaan avaruusolioteeman takia. onkin tullut katsottua muutamasti aikuisiälläkin ko. sarja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Avaruusolio-teeman ohjelmia ei kamalasti olekaan, nyt kun mietin. Etenkään tuohon aikaa ei ollut, nykyään tietysti tehdää niin paljon tv-sarjoja että monenlaista tarinaakin on enemmän.

   Poista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Rakastin Roswellia teininä. Sydän särkyi, kun Tess tuli kuvioihin ja Max ja Liz erosivat (palasivat kyllä taas kolmannella kaudella yhteen). Kyle oli kanssa yksi lempihahmoistani. Kuuntelen yhä välillä tuota Didon "Here with me" biisiä. Siinä on sellainen mystinen ja harras tunnelma. - Niina http://www.keijukammari.com

  VastaaPoista
 6. Mä kanssa rakastin Michaelin ja Marian suhdetta. Molemmat olivat sarjan kiinnostavimpia hahmoja. Mulla on jäänyt mieleen jakso, jossa Michaelia oli pahoinpidelty ja Maria lohdutti häntä samalla, kun sade paiskaa kattoon. Brendan Fehr on kanssa näytellyt Bones sarjassa. Pitäisi katsoa koko sarja uudelleen. Sekin on jäänyt mieleen miten Kyle tutustui buddhalaisuuteen -Niina http://www.keijukammari.com

  VastaaPoista
 7. Brendan ja Mahandra ovat muuten tehneet Netflixille pitchin uudesta Roswelliin pohjautuvasta sarjasta. Kannaattaa käydä tutustumassa http://www.baronandtoluca.com/ -Niina

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.