tiistai 14. elokuuta 2018

Back to school! 1990-luvun lukujärjestyksiä

 

Tähän aikaan vuodesta vuonna 1994 alkoi oma koulutaipaleeni, ja sama meno jatkuu tietysti vuodesta toiseen. Elokuun puolivälin tuntumassa koulut alkavat niin peruskoulussa, ammattikouluissa kuin lukioissakin. Korkeakouluissakin päästään opiskelun makuun syyskuun alkuun mennessä. Nuoruusdiskossakin ollaan siis lähiajat ihan koulun alun tunnelmissa.

Nyt katsellaan ja nostalgisoidaan vanhoja lukujärjestyksiä! Lukuisille 1980- ja 1990-lukujen lapsille juuri lukujärjestykset ovat jääneet lähtemättömästi mieleen. Niiden hamuaminen oli elokuussa tärkeä juttu. Pankit olivat tärkeä paikka uusien lukkarien hankkimiseen, ja jokaisella pankilla olikin omansa, ja niitä sai hakea pankin tiskiltä. Monien pankkien lastenklubit saattoivat myös postittaa lukujärjestyksen suoraan nuoren asiakkaansa kotiin.Yllä: Myrkky-lehden lukuvuoden 1996-1997 lukkari ylhäällä, alhaalla Merita-pankin Junioriklubin ja Bonbon-karkkimerkin lukujärjestykset.

Yllä: WSOY:n syksyn 1989 lukujärjestys mainosti myös Spurtti- ja Startti-lukuvuosikalentereita.


 Yllä: K-Kengän lukujärjestys.


Yllä: Pirkan ja K-kauppojen sekä Tiimarin lukkarit.

 Yllä: Osuuspankin ja alla Aavekaksoset-kirjasarjan lukujärjestykset.Muitakin paikkoja lukujärjestyksen hankkimiseen tietysti oli. Oivallisia paikkoja lukujärjestyksien löytämiseen olivat kaikenlaiset yritykset ja kaupat. Erityisesti kirjakaupoista sai lukkareita, mutta kuten tämänkin kirjoituksen kuvista selviää, yhdellä jos toisellakin yrityksellä oli omiaan: esimerkiksi kenkäkauppa K-Kengällä ja tietysti Tiimarilla! Kirjakaupoista sai myös joskus eri kustantantajien omia mainoslukkareita.

Myös monia lukujärjestyksiä jaettiin kaupoissa, esimerkiksi ruokakaupan tietyiltä osastoilta saattoi löytää vaikkapa Chiquitan banaanimerkin tai Nesquickin kaakaojauheen mainoslukujärjestyksen.

Lukujärjestyksiä tuli tietysti myös lehtien väleissä. Esimerkiksi Aku Ankan, Myrkyn ja Suosikin keskiaukemilta löysi elokuussa lukujärjestyksen.


Yllä: Coca-cola-lukkarin sai R-kioskista. Oikealla Pepsi Musicin lukkarissa Spice Girls ja Rasmus.


Onko sinulla muistoissa joku aivan erityinen ja rakkaaksi jäänyt lukujärjestys? :)

4 kommenttia:

 1. Kumma juttu, vanhoja tyhjiä lukujärjestyksiä ei ole tullut vastaan kirpputoreilla (joissa nyt myydään mitä vaan) eikä liioin omista pölyisistä aarrearkuista. Käytin yleensä Aku Ankan lukkaria, mutta piirtelin sellaisia usein myös itse. Silloin, kun kaikelle oli vielä aikaa. Olisipa ihanaa katsoa työvuorotkin lukujärjestyksestä sähköisen kalenterin sijaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, näitä tulee kirppiksillä harvoin vastaan. Mulla on tallessa omia vanhoja, 90-luvulla kerättyjä lukkareita, mutta lisäksi olen onnistunut löytämään näitä mm. Facebookin ysäriryhmistä ja huuto.netistä. Silloin tällöin kyllä ihmettelee, mitä kaikkea ihmisillä onkaan tallessa! Mutta toisaalta se on tietysti toisen keräilijän onnia.

   Poista
 2. Ihanko oikeesti Myrkystäkin sai lukkareita? :'D Itse muistan sen lehtenä jota luettiin vanhemmilta salaa sen sisällön vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin jokusena vuotena suollaisiakin tosiaan oli :)

   Poista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.