torstai 2. marraskuuta 2017

90-luvun ikimuistoisimmat nuorten televisio-ohjelmien tunnarit
















Beverly Hills 90210 (1990-2000) oli ysärillä olennainen osa nuorisokulttuuria etenkin Jenkeissä, mutta näkyi sarjan suosio Suomessakin. Erityisesti 1990-luvun alkupuolella sarjan tähdet poseerasivat jatkuvasti Suosikin kannessa, ja lehdessä oli usein juttuja sen näyttelijöistä - sekä tietysti julisteita keskiaukeamalla.

Sarja tuli nopeasti Kolmoskanavalle/MTV3:lle osaksi sunnuntai-iltapäivien televisioputkea, johon oli koottu nuortensarjoja. Beverly Hillsin kyljessä katsottiin muun muassa Frendejä ja Jyrkin listaohjelmaa Jyrki Countdown. Myöhemmin paikalla esitettiin muun muassa Roswellia.

Aiempi kirjoitukseni tästä klassikkosarjasta löytyy täältä.

Kumpaa jengi diggaa: Beverly Hills, 90210 vai Melrose Place, kysyi SinäMinä vuonna 1993.






Melrose Place (1992-1999) -sarja oli alunperin Beverly Hills 90210:n pohjalta tehty spin-off. Sarjaa esitettiin MTV3:lla iltayhdeksän aikaan keskiviikkoisin. Ehkäpä jo lähetysaikakin tarkoitti sitä, ettei sarja ollut suunnattu ihan pienille lapsille tai kovin nuorille. Itse en itseasiassa koskaan oikeastaan katsonut Melrose Placea juuri kellonajan vuoksi. Olisin siitä tosin ollut kiinnostunut, sillä jotkut kaverini sarjaa seurasivat, mutta meillä kotona oltiin kai aika tarkkoja tv:n katselusta.

Dawsons Creek (1998-2003) ja Viiden juttu (1994-2000) olivat myös osa sunnuntai-iltapäiviä, mutta Neloskanavan puolella. Monille suomalaisnuorille kävi tosin niin, ettei sarjoja nähnyt ollenkaan: Nelonen aloitti lähetyksensä 1997, mutta kanava ei kuitenkaan näkynyt koko Suomessa heti.

Aiempi kirjoitukseni Dawson's Creekista täällä.



Viiden juttua seurattiin Suomessa usean vuoden ajan, mutta jostain hämmentävästä syystä olen kuullut jonkun verran kommentteja, joissa sarjaa lytätään. Ja minulla on itsellänikin siitä aika lailla sama mielikuva. Katsoin Viiden juttua toisinaan, mutta samalla tuntuu, että jotenkin inhosin koko ohjelmaa. Mistähän sekin johtuu?





Erityisesti Beverly Hillsin ja Melrose Placen tunnarit ovat samankaltaisia ja niissä on vielä selviä kaikuja 1980-luvulta. Ja jotenkin en voi olla ajattelematta, että kyllä tuolloin osattiin vielä tehdä alkutunnareita! Tunnusmusiikit ovat mielestäni kuitenkin olennainen osa sarjoja: ne toistuvat joka jaksossa ja ne viestivät sarjan tunnelmasta ja siitä, mitä on tulossa. Tunnusmusiikit myös vievät takaisin niihin hetkiin, jolloin sarjaa katsottiin. Sarjan kohtaukset eivät välttämättä ole jättäneet pysyviä muistijälkiä, mutta tunnarit kyllä pysyvät muistissa.

Olen tehnyt Spotifyhin ysärimusiikkilistan (löytyy nimellä Ysärinostalgiaa - Ysärikirjan soittolista, löytyy myös blogin sivupalkista vasemmalta), ja sinne on koottu herkullisten, ihanien ja kamalien hittibiisien ohella myös tunnusmusiikkeja ajan tv-sarjoista. Jotenkin ne vain vievät suoraan menneen ajan arkeen! :)

Mikä tunnareista sykähdyttää sinua eniten?





12 kommenttia:

  1. Jos lastenohjelmien tunnareita ei lasketa, niin Ruusun ajan tunnari, Blondi tuli taloon pimputus ja Sinkkuelämän tunnari tuo jotenkin 90 luvun mieleen. Ja kaikkein eniten tuo Speden Spelien tunnari, siinä on sitä jotain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noi on kaikki kyllä tosi hyviä :) Ja lastenohjelmat on tietysti vielä asia erikseen, etenkin kun niissä on yleensä aina joku mieleen tarttuva laulu :D täytyy joskus kirjoittaa niistä erikseen.

      Poista
  2. En ole katsonut kumpaakaan sarjaa. Frendien musiikki jäi soimaan päähän. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Frendit on kyllä tosi kiva ja se tunnusbiisi on tarttuva. Olen tän vuoden aikana katsonut Frendejä alusta asti, nyt 7. kausi menossa. On se vaan aika koukuttava sarja :)

      Poista
  3. Juu, ennen tunnarit oli tarttuvampia ja pidempiä. Nykyisen lyhyempiä ja taiteellisempia/abstrakteja. Musiikit ei jää samalla tavalla mieleen (poikkeuksena ehkä Game of Thrones).

    Olin nuorena ilmeisesti oikein tv:n orja, kun tuntuu, että kaikki ysärisarjojen tunnarit on niin tuttuja. Melrose Place, BH 90210, Twin Peaks, Dawson's Creek, Viiden juttu, Roswell, Lemmenlaiva, Blossom (Kullannuppu), My So-called Life eli Niin-sanottu elämäni (oli lempisarjani), 7th Heaven, Felicity, Gilmoren tytöt (taisi alkaa vasta 2000..), Bill Cosby Show, Pulmuset, Frasier, Seinfeld, X Files, Rooman Sheriffi, Nikita, Paratiisilinnut, Tohtori tuli kaupunkiin (ihana tunnari), Ruusun aika, Marienhof, Baywatch, jne. :)

    Täytynee tsekata tuo Spotify-soittolista, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi mikä lista! Tuossa on mukana niiiiin monta sarjaa, joiden tunnelma ja tunnarit tulee heti mieleen. Tohtori tuli kaupunkiin oli tosi ihana, niin koko sarja kuin tunnarikin :) Marienhof on ehkä tarttuvuudessaan ja omaperäisyydessään ihan ykkösenä mun listalla ^_^

      Poista
  4. Nyt kun tunnareista puhuttiin, niin heti iski Frendien tunnarit soimaan mielessä. Halvatun korvamadot!

    Itse en pahemmin seurannut Beverly Hillsiä tai Melrose Placea. Viiden juttua en katsonut ekalla kerralla, tykästyin myöhemmillä esityskerroilla. Dawson Creekin kanssa kävi toisinpäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Frendit on kova! Se tunnusbiisi on aika oivallinen - mahtoikohan se bändi koskaan tehdä yhtään muuta hittiä?

      Poista
  5. viiden juttuhan on netflixissä, ja alettiin jostain syystä katsomaan sitä. ja voi elämän kevät millaista tervanjuontia se totta tosiaan on välillä ollut.
    ja minäpä kerron, että miksi! koska salingerit on ihan kauheita ihmisiä. etenkin julia ja charlie. bailey on kans aika paha. claudia (ja owen, mutta se on niin nuori ettei voi varmuudella sanoa) sen sijaan on ihan cool.
    ja ne on kauheita ihmisiä koska ne manipuloi, määräilee, pettää puolisoitaan, vaikeilee ja kiukuttelee jatkuvasti. mikään ei oo ikinä hyvin, ja jos on, niin sen voi aina pilata.
    ja muiden hahmojen pitää vaan aina joustaa siihen suuntaan, mihin salingerin sisarusparvi nyt kulloinkin sattuu vaatimaan. kaikki pitää aina saada, usein muiden kustannuksella. ja kaikki muut vaan suostuu siihen niiden vänkäilyyn.
    lisäksi siinä sarjassa ei vitsailla kaiken tämän ankeilun vastapainoksi oikeastaan ollenkaan.
    kaikki vaan on koko ajan _Ihan Todella VAIKEAA_
    ja vaikeaa siinä on katsojallakin.

    huh. enää muutama jakso jäljellä. ehkä mä pystyn tähän.

    VastaaPoista
  6. vivre, totta! (en jostain syystä pystynyt kirjoittamaan vastausta suoraan viestiisi)

    Se on jännä, mutta toki luonnollista, että tuollaiset asiat ihan yleensäkin vaikuttavat tosi paljon koko sarjan henkeen. En ollut aiemmin edes ajatellut asiaa, mutta tuli nyt mieleen. Pitäisiköhän vilkaista itsekin jakso tai pari? Vaikka ei siitä varmaankaan hyvälle tuulelle tulisi :D

    Ja ai niin, yksi juttu on ainakin mun kohdalla myös se, että Viiden jutussa oli monta näyttelijää, joista en tykkää - Jennifer Love Hewitt, Neve Campbell ja oikeastaan ne kaikki miehet... Vai onko niin päin, etten tykännyt näyttelijöistä, koska en tykännyt sarjastakaan? Mene ja tiedä :)

    VastaaPoista
  7. Muistaako kukaan vielä Sweet Valley High'ta? Minä kun en muksuna koskaan oikeen lämmennyt Beverly Hillsille enkä Melrose Placelle, mutta Sweet Valley High oli vielä semmoinen mihin 9-10-vuotias pääsi sisälle :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi Sweet Valley High! Seurasin sitä ysärillä, sen verran kuin sitä tv:stä tuli, ja myös kirjasarjaa luin. En kaikkia osia, mutta jonkun verran. :) Se oli sellaista hyvää kepeää teinidraamakomediaa. Aika kaukana omasta arjesta, mutta ihan ohjelma/kirjat paikallaan :)

      Olen kirjoittanutkin siitä aiemmin: http://nuoruusdisko.blogspot.fi/2013/02/1990-luvun-muotia-sweet-valley-high.html

      Poista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.