tiistai 28. marraskuuta 2017

Anna mulle tähtitaivas - Iskelmää lapsille ja nuorille



Iskelmä - mitä siitä tulee ensiksi mieleen? Sanahan tarkoittaa alunperin iskevää sävelvää, iskusävelmää - siis tarttuvaa biisiä. Iskelmäradiossa soi nykyään kai vähän kaikenlainen kevyt musiikki, Jenni Vartiaisesta alkaen. Itselleni sanana iskelmä tarkoittaa kuitenkin paljolti sellaista tanssimusiikkia, jota kaiketi tanssilavoilla tanssitaan jonkin vakiotanssin askelin. Se on jotain, mitä tekevät  Anne Mattila, Matti ja Teppo sekä iso joukko entisiä tangokuninkaallisia. Ja se sellainen ei taida olla kovassa huudossa nuorten keskuudessa mitenkään laajemmin.

Siksi onkin kiinnostavaa, että iskelmämusiikki, tai iskelmällinen musiikki saattoi aivan hyvin kuitenkin olla lasten ja nuorten suosiossa vielä 1990-luvulla! Itse kuulemma lauleskelin 90-luvun alussa kovasti Katri Helenan Anna mulle tähtitaivas -iskelmää... Kai se sitten kolahti! Vanhojen ystäväkirjojen perusteella Anna Hanski oli kovassa huudossa päiväkodissani joskus vuoden 1993 tienoilla.

Alla on Katri Helenan tähtitaivastulkinta hyvin historialliselta hetkeltä (ainakin televisiohistorian näkökulmasta). Se on nimittäin osa Kanavanvaihtokarnevaalia, eli ohjelmaa uudenvuodenillalta ja -yöltä vuodenvaiheesta 1992-1993. Tuolloin MTV3 sai oman toimiluvan ja kolmonen alkoi näkyä omalla kanavallaan. Karnevaalissa esiintyi tähtiartisteja ja uusi pöllölogo julkistettiin.



Iskelmämusiikkia tekevät tähdet olivat nuortenkin suosikkeja paitsi oman näppituntumani perusteella niin myös siinä mielessä, että ne pärjäsivät hyvin Suosikin vuosittaisissa grad prix -äänestyksissä.

Tietysti iskelmämusiikin erottelu muusta popista kevyestä musiikista on mahdotonta. 1990-luvun miesartisteista esimerkiksi Samuli Edelmannin ja Aki Sirkesalon moni kappale kuulostaa aika iskelmältä, mutta toisaalta myös vaikkapa soulilta ja popilta. 

Luultavasti iskelmällistä musiikkia digattiin myös silloin, jos vanhemmatkin sitä kuuntelivat, ja iskelmää kuuli vaikkapa isän nauhoittamista c-kaseteista automatkoilla. Sittemmin iskelmä ja pop (ja rock kai myös) ovat pikku hiljaa liudentuneet lähemmäs toisiaan. Iskelmää oli kenties myös toisenlainen viihdemusiikki: Meiju Suvas ja Kikka.

"Oi pure mua, se tee 
yö kylmä pakenee 
Sä ainut oot jonka tiedän hellästi tekevän mulle niin 
Oi pure korvaan mua 
en elä ilman sua 
Sä ainut oot jonka tiedän saavan mun vain taivaisiin."





Kiinnostavaa on sekin, että jotkut 90-luvun (ja monien muidenkin vuosikymmenten) iskelmäartisteiksi mielletyt laulajat ovat nykyään ihan avoimesti nuorten ja nuorten aikuisten suosikkeja, ja luultavasti muussakin kuin ironisessa mielessä. Paula Koivuniemi, Jari Sillanpää ja Kaija Koo vetävät halleja ja festarilavojen edustoja täyteen jostain ihan muusta kuin kuusikymppisestä tanssilavayleisöstä. 

Jos iskelmän muodonmuutos kiinnostaa enemmän, lue vaikkapa tämä Ylen sivuilla ole Iskelmä-Suomi-sarjaan liittyvä juttu vuodelta 2013.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.