maanantai 28. elokuuta 2017

Anttilan syysmuotia vuodelta 1993

Pieni muotikatsaus! Päivät viilenevät ja pian kuivat, keltaiset vaahteranlehdet raapivat katukivetystä. Vaan mitä päälle? Ehkäpä syksyn 1993 trendit antaisivat osviittaa myös syksyyn 2017, onhan ysärimuoti niin monessa muussakin kohdassa tullut takaisin.

Jokunen kuukausi sitten näin kadulla nuoren naisen, teinitytön ehkäpä, joka oli sonnustautunut allaolevan kaltaiseen ylisuureen kansitakkiin. Tytön takki näytti samalta kuin jota oma isäni käytti ysärillä, ja ehkä edelleen pihatakkina. En osannut nähdä takissa tyyliä, mutta toisaalta, miksei?

Ysärillähän muoti oli leveää, erityisesti paitojen ja takkien osalta. Nykyään tuntuu vähän siltä, että no käyttikö näitä leveitä luomuksia oikeasti kukaan nuori, mutta taisipa käyttää! Esimerkiksi Blondi tuli taloon -sarjan Missun syystakkimuoti on juuri tätä samaa kaliiperiä. Onhan se kätevääkin. Jos nimittäin löydät vintiltä, äitisi/isäsi vaatekaapista, UFFilta tai kirpparilta ysäripaidan, mahtuu se ihan takuulla yhä päällesi.


Jurassic Park -dinosauruselokuva nostatti Suomessakin oikein kuumeen ja suosion, mikä näkyi tietysti monenlaisena tavarana: penaaleina ja vihkoina ja paitoina esimerkiksi. Veikkaanpa lukijoittenikin joukosta löytyvän yhden jos toisenkin, jolla on ollut Jurassic Park -kamaa, ehkä jopa tällainen allaolevan kaltainen collegeasu!

Ja kyllä, kuvastossa vastakkaisella sivulla oli hirvittävän pelottava hirmulisko, joten lasten ilmeet ovat ihan aiheelliset.
Flanelli ja hiihtarit, yhdessä tai erikseen - aika ysäriä! Ja nämä naiset jos ketkä olivat 90-luvulla tyylikkäitä. Bandana-huivin kietominen hiuksiin ikäänkuin ponnariksi on kyllä edelleen ihan hauska idea. Jos haluat omiin ysärijuhliisi hyvin ysärimäisen lookin, niin suosittelen muuten myös valkoisia sukkahousuja, vaikka niiden löytäminen kaupasta ei välttämättä olekaan helppoa.

Ja hiihtarit, ah! Oikeastaan olen pitänyt niitä enimmäkseen lasten vaatteena (ihan vaan jostain mutuilevasta syystä), mutta kyllähän hiihtareita, näitä housuja joissa jalan ali meni kumilenkki, oli aikuisillekin. (Vaan oliko miehille?) Hiihtarit yhdistettynä röyhelöpaitaan, liiviin ja baskeriin luo varmasti katu-uskottavan taiteellisen vaikutelman.Ja vähän lisää tyyliä lapsille! Allan olevissa collegepuseroissa on tuo sama ilmiö kuin nykyäänkin t-paidoissa ja huppareissa, eli niihin painetaan vain randomista kaupunkien nimiä ja keksitään niille urheiluseuroja, yliopistoja, purjehdusklubeja ynnä muita ja liitetään niihin vielä jokin vapaavalintainen vuosiluku (esimerkiksi 1976 kuulostaa hyvältä!). Kyseinen ilmiö on musta aina ollut vähän hassu. 

Printtipaidat kaikkiaan olivat 90-luvulla suosiossaan, eikä niihin aina painettu vain Disneyn hahmoja, vaan ihan kaikenlaisia kukkia ja tekstejä, puhumattakaan bändi- ja muista fanipaidoista.
Alinna olevassa kuvassa suosikkejani ovat kyllä Minnihiiri-housut. Tässä nyt ei näy niiden tietoja mainoksesta, mutta kyseessä ovat siis "Minni trikoot" ja "Kasmir trikoot", molemmat vain hintaan 69,90 markkaa. Niiden yllä olevat poolopaidat hintaan 49,90. Tuollaisissa poolopaidoissa on kyllä ysärin tavallista arkimuotia ja lasten pukeutumista kiteytettynä.

Itsestäni ainakin tuntuu, että vielä 90-luvulla lapset pukeutuivat paljon pitempään niin sanottuihin oikeisiin lastenvaatteisiin: trikoisiin, collegehousuihin ja muihin. Kenties ajan lastenvaatteet olivat lapsellisempia kuin nykyisin kaupoissa olevat, mutta toisaalta aikuisillekin kyllä myytiin samantyyppisiä asuja, eli niitä huppareita, trikoita, ylisuurina kokoina, muodottomina poolopaitoina.

**

Kuvat poimintoja Anttilan Säästökirjasta syyskuulta 1993.

4 kommenttia:

 1. Hih, minä pukeudun edelleen flannellin ja poolopaitaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just hyvä juttu! :) Poolopaitoja kyllä muutenkin näkyy jo jonkun verran vaatekaupoissa.

   Poista
 2. Nuo tuollaiset Minnitrikoot oli minulla vielä jalassa kolmannella luokalla, taisi olla jopa neljännelläkin. Eipä taia nykyajan 10-vuotiaat tollasia enää suostu päälle laittamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, taitavat nykymuksut olla aika muotitietoisia, ainakin verrattuna siihen mitä me oltiin 90-luvulla.

   Poista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.