sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Kohti 25 vuoden takaista vappua!Vappua vietetään viikon kuluttua, joten virittäydytään keväiseen tunnelmaan pujahtamalla kahdenkymmenenviiden vuoden taakse. Niin, vuodesta 1991 on 25 vuotta, neljännesvuosisata. Kuulostaa paljolta.

Vappuna 1991 Neuvostoliitto on vielä pystyssä, vaikka Berliinin muuri onkin enää kaukainen muisto, Eurooppa myllerryksessä, lama nurkan takana, vaikka vanhat hyvät lihavat vuodet ovatkin jo tässä vaiheessa takana. Markan devalvointiin on puoli vuotta armonaikaa.

Keväällä 1991 radiossa soivat etenkin Roxetten Joyride ja Enigman Sadeness; Twin Peaks alkaa pyöriä televisiossa. Suomessa elettiin jojohysteriaa.

MeNaisten vappunumero, 18/1991, sisältää toki kaikenmaailman juttuja: kuninkaallisten rakkausasioita Englannista, laihdutusajatuksia, Nancy Reaganin muistelmia ja pitkän jutun kateudesta, jotain mainitakseni. Vappunäkökulmastakin kaikenlaista kyllä on - valpurina juhlitaan ja herkutellaan. Klassikkoasemassa köllöttelevät munkit ja sima saavat tietysti oman ohjesivunsa.Teemana ruokajutussa ovat suupalat, jatsi ja torvisoitto.  Värikkäille lautasille ilmestyy friteerattuja ruokia, eli frittiruokaa. Mustekalarenkaita, jättiläiskatkarapuja, merellisiä herkkuja ja vartaita sekä myös makeita friteerattuja herkkuja, kuten friteerattuja hedelmiä ja juustoa. Tavallaan tietysti aika hauskaa, että samassa lehdessä on juttu siitä, miten todella saisi laihdutettua, kun sitten ruokaosiossa kaikki uppopaistetaan.

Yksityiskohta tämäkin: "Helpot maustekastikkeet. Sekoita pussillinen Estrellan tai Taffelin dippimixiä purkilliseen kermaviiliä. Anna makujen tasaantua vartin ajan." Kuinka monessa nykyohjeessa tehdään maustekastikeeksi tällaisia valmisdippejä? Mutta toisaalta: saahan sitä joskus juhlia ja herkutella kaikella rasvassa keitetyllä, nythän on sentään vappu ja pahin lamakin on vasta tulossa! Enkä valitettavasti tiedä, olivatko tällaiset kermaviilidipit mikään juttu vielä 1980-luvulla, saati aiemmilla vuosikymmenillä, vai olivatko ne juuri ysärin alun uutuus. Jos joku muistaa/tietää tarkkaan, niin kertokaa ihmeessä :)


"Lautanen meren herkuista on vappupöydän katseenvangitsija", MeNaiset tietää.Ehkäpä sen jälkeen, kun on friteeranut meren, voikin vähän keventää rahkapiikalla, sillä Valiolla on valikoimassaan kaikenlaisia rasvattamia ja vähärasvaisia maitotuotteita. Tässä Valion mainoksessa on ohje persikkarahkapiirakkaan. Huomannette myös, että termi "keventäjä" ei ole mitenkään uusi.
Kun syömästä on päästy, siirrytään ulkonäön puunauksen piiriin. Kun kyseessä on MeNaiset, ei miehiä näissä hommeleissa huomioida. Lehti tarjoaa neljä erilaista "hullutteluideaa" Valpuriin, niistä tässä vain yksi.

Muotiosiossa kasvona on tietysti suloinen Anne Kukkohovi. Karkkivärit ovat kyllä kivoja, erityisesti kampaukset niin kovasti vuotta 1991. Jutun teemana olivat aurinkoiset minimekot. Kymmenen senttiä yli polven tuleva hameenhelma ei minulle ole mikään mini, mutta jos juttu on näin otsikoitu, niin uskotaan. Mekoissa ei ole juurikaan olkatoppauksia, mikä ehkä saa ne näyttämään yllättävän hyviltä (paitsi jos tietysti sattuu olemaan olkatoppausrakastaja).

Löysien donitsiponnareiden paluuta odotellen. Ja entäpä hansikkaat, koska ne palaavat?Jos viikonmittaisen juhlaputken sijaan haluatkin olla kotona katsomassa televisiota, niin ilta-aikaan sekin on mahdollista.

Olenko minä vain supertylsä, vai onko tämä huhtikuun viimeisen viikon tv-tarjonta vuodelta 1991 jotenkin aika ankeaa? Olen tätä blogia pitäessä selannut läpi yhdet jos toiset ysärin tv-ohjelmatiedot, lempipuuhaani oikeastaan, ja tämä on ensimmäisä kertoja, kun katsottavaa nykyminälle löytyisi tosi vähän. Toisaalta, ehkäpä olisi sitten aikaa lukea kirjoja ja kirjoitella kirjeitä sekä pelailla lautapelejä kavereiden tai perheen kesken?

No, ovathan meneillään sentään jääkiekon MM-kisat! Tosin, vuoden 1991 mm:t muistetaan Suomessa yhtenä kaikkien aikojen karvaimmista pettymyksistä. Systeemi oli tuolloin erilainen kuin nykyään, mutta erityisesti kyyneliä silmiin toi Suomen ja Ruotsin välinen ottelu, jota Suomi johti miltei loppuun asti tukevasti 4-2, kunnes Ruotsi viimeisellä minuutilla kavensi ja sitten tasoitti ottelun. Ruotsi voitti myöhemmin kisoissa maailmanmestaruuden, Suomi jäi viidenneksi. Elävässä arkistossa tuo mittelö on nimetty Kiekkopettymysten klassikoksi, sen karvaisiin tunnelmiin pääsee arkistossa tälläkin hetkellä, jos suola haavoissa tuntuu viehättävän.


3 kommenttia:

 1. Hih, vai frittiruokaa! :D Tuohon aikaan taisi tosiaan rasvattomuus (muuten kuin ilmeisesti vappuna) olla kovin muodikasta vielä. Kaikki oli light ja kevyt. Nyt taas kaikki on täysrasvaista (paitsi rahka). Ja nuo dippikastikkeet ovat kyllä aika eri meininkiä nykyisen "kasvata oliivipuusi itse ja tee itse neitsytoliiviöljysi"-hifistelyyn verrattuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tuollainen ajattelun muutos on musta tosi mielenkiintoista :)

   Poista
 2. Bill Cosby show ja Megavisa! ❤️ Ihan parasta!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.