maanantai 4. huhtikuuta 2016

90-luvun lahkeet

Vuonna 1994 esitetyssä Blondi tuli taloon -sarjan jaksossa noin 10-vuotias Liisa tiedustelee äidiltään Hanski Tähtiseltä, voisiko hän saada trumpettihousut. Hanski ihmettelee ensin mistä oikein on kyse, mutta tajuaa sitten ja tekee sormillaan ilmaan kolmion mallin. Hanski kertoo, että hänellä itselläänkin oli nuoruudessaan trumpettihousut.

1990-luvun muoti on monenlaista: vuosikymmenen alkua sävytti vielä hyvin vahvasti 1980-luku: ylisuuret neuleet, korkeavyötäröiset kivipestyt farkut ja leveäolkaimiset takit olivat se juttu. Sen sijaan vuosikymmenen lopussa ammennettiin jo hopeansävyistä, napapaidoista ja minihameista, leveälahkeisista housuista ja orastavista etnisistä teemoista. Siihen väliin jäi esimerkiksi kirkkaiden perusvärien kausi, kunnon college-paitoja unohtamatta.

Nyt kun leveälahkeiset housut ovat tulleet muotiin niinkuin kevät aikanaan vaihtuu kesään, käännän katseen hetkeksi 1990-luvun lahkeisiin. Kapeisiin, suoriin ja leveisiin, näitä kaikkiahan piisasi.1990-luvun alkuvuosien korkeita vyötäröitä, kapeita ja suoria lahkeita. Ei mitään varsinaista slim-fitiä.


Beverly Hills 90210 ja vaalea farkkumuoti ovat varsin ikonisia.
Nämä seuraavat ovat ehkä kiinnostavimmat housut, joita mulle on näissä ysärihommissa tullut vastaan:Vaan sitten voidaan pompahtaa 1990-luvun alkupuoliskon korkeista vyötäröistä vuosikymmenen jälkimmäiselle puoliskolle

Vuosien 1996-1997 aikana muotilehdissäkin lahkeet alkoivat jo leventyä ja vyötärö laski paljastaen navan. Jos elettäisiin vuotta 1997 tai 1998, allaoleva kuva Muoti+kauneus-lehdestä edustaisi mulle varmasti maailman tyylikkäintä ilmestystä. Aivan täydellistä siis! Miehiäkään ei voi unohtaa: jossain vuoden 1998 paikkeilla ja 2000-luvun taitteessa cooleimmilla pojilla oli kaikkein leveimmät housut. Enpä usko, että hopea silaus olisi tehnyt pahaa sekään. Trikookankaisten suorien ja levenevien lahkeiden yläpäästä löytyi silloin tällöin hame. Hamehousut olivat myös Nylon Beatin Erinilla jalassaan, kun Nylon Beat esiintyi Ylen Lista-ohjelmassa Viimeinen-hitillään.


Spice Girlsien Mel B, All Saints sekä Britney Spears.Vuonna 1999 kierrätin luokassani slämyä. Yksi kysymys kuului: käyttäisitkö koskaan kapealahkeisia housuja? Leveät lahkeet olivat juuri muodissa, joten vastausten kirjo oli vähäinen ja selkeä: no ei missään nimessä koskaan, yhhyh. Nyt se jo vähän naurattaa, tämän uusimman leveän aallon huipulla.2 kommenttia:

  1. Hei, kutos kuvassahan on mun lempifarkut. :) Itseasiassa minulla oli kahdet samanlaiset, kun tykkäsin niistä niin paljon. Käytin noita 13-16 vuotiaana ja sit sain ihan ekat 501 lewikset. Vähäks mageeta! ;)

    VastaaPoista
  2. Voi hamehousut! KAIKILLA oli sellaiset, yhdellä kaverilla jopa kaksi täysin samanlaista paria, jotta yksien ollessa pesussa saattoi toisia silti käyttää. ;) Mä olin niin luova erilainen nuori että vedin ihan vaan hameen housujen päälle, suosikkiyhdistelmä oli viinipunaiset leveälahkeiset sammarit ja farkkuhame. Hyvin tyylikästä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.