torstai 19. marraskuuta 2015

Joulun herkkupöytää (ja vähän Valiota) 1990-luvulta

Joulukausikin kovasti jo edessä kurkkii, joten joulupostauksetkin täältä esille luikkii. Se loppuriimeistä.

Seuraavat kuvat ovat Valion mainoksesta noin vuodelta 1997. Skannasin kuvat jo kauan aikaa sitten, enkä nyt löytänyt lehtistä mistään, joten tarkastan myöhemmin tarkan vuosiluvun.

* * * *

Niin vaaleaa kuin perinteistä punaistakin glögiä oli saatavilla jo 1990-luvulla. Sen sijaan alkoholiton itsenäisyyspäivän malja kuulostaa hivenen kahvimaiselta: vahvaa kahvia, sokeria, vaniljasokeria, maitoa ja kahvijääpaloja. Ihan kuin kylmää kahvia joisi! Ehkä kokeilen itsenäisyyspäivänä.


Seuraavasta löytyy jotain ihanaa: cocktailtikkuja! Hyydytetystä kakusta ja liharullista (raejuusto-pororulla) en silleen tiedä. Cocktailtikkujen varsista löytyy 1990-lukua parhaimmillaan: viinirypäleitä, kiiviä, muun muassa. Toivokaamme tikkujen paluuta! 1990-luvun muotijuttu muuten löytyy myös hyytelöidyn kakun pohjasta, eli hapankorppuja.



Niin, tykkään muuten näistä yksinkertaisista raejuuston, smetanan ja kermaviilin muovirasioista. Selkeitä, hyvät värit.

Alkuruokaa: Kalavati ja juusto-kirjolohisalaatti kastikkeineen. Pöydässä myös käpyjä.


Jatkamme ruoilla, jotka edelleen mainitaan alkuruoiksi, mutta kovin ruokaisilta nämä kyllä näyttävät. Juustotäytteisiä possutaskuja sekä anjovislohta. Jälleen käpyjä.


No niin , pääruoat ovat täällä! Juuressoselaatikko ja varsinkin imelletty perunalaatikko ovat toki joulupöydän klassikkoja. 

Hauska yksityiskohta ovat Valion punaleima-emmental, joka on saanut pakettiinsa joulua. Ihmekös tuo, kun joulupukki sitä suosittelee! Käpyjen ohella myös puolukkapensasta pöytään.



Taidamme olla jo jälkiruokien kimpussa, ja niitä onkin aika valikoima!

Riisipuuro on tietysti joka joulun juttu. Toisaalla on yhdistetty Valion Ilves-juustoa (onko sellaista enää? Onko sen nimi muuttunut toiseksi?) kuumalla omenasoseella; tämä on "suomalaisen hienostunut jälkiruoka".

Valiolla on valikoimissaan myös talvisia jäätelöherkkuja: La Gala -kermajäätelö sekä Veera-jäätelökakku.


La Gala -jäätelökakku tässä.  Itse en yhdistä jäätelöä ollenkaan talveen ja joulukuun juhliin, mutta tässä lehtisessä niin tehdään useammankin herkun kohdalla: on uunijäätelöä ja jäätelöpommia.

Suklaatryffeleitä voisin ahmia kyllä.


Ensimmäisessä kuvassa esiteltiin itsenäisyyspäiväjuhliin sopivia (kahvikkaita) drinkkejä. Tästä niiden viereen Suomi-kakku! Aika hieno, mutta kieltämättä melko ison näköinen laitos.

Valion Maitorahka ja Kuohukerma vanhoissa purkeissaan.


Sitten joululeivonniasten kimppuun! Kirsikkasarvet, joulupikkuleivät, omenatyynyt, tähtitortut sekä suklaamurokakku.


Lopuksi suolaisia, leipäisiä leivonnaisia: joululimppua, peruna-anjovispiirakkaa, liha-kasvispasteiaa sekä sipulisukkuloista. Valion rasvattomalla piimällä oli osansa etenkin limpun valmistuksessa.


5 kommenttia:

  1. Kyllä noita ysäri ruokia vois syödä. Ittekin toivoisin cocktail tikkuja vielä nykyisin saatavaksi. Ehkä vois uuden vuoden bileisiin niitä miettiä! :)

    VastaaPoista
  2. Tykkään jotenkin tosi paljon noista tummista ja jopa vähän "tunkkaisista" ruokakuvista, nykyään kun kaikki blogien ja lehtien kuvat ovat lähinnä valkoisia. Valion vanhat pakkaukset näyttää ihanan tutuilta ja nostalgisilta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin tykkään näistä kuvista! Ja mikä kivointa, näissä 1990-luvun kuvissa 90% ruoista EI ole kuvattu suoraan ylhäältä päin ripotellen murusia ja yrttioksia ympärille.

      Poista
  3. Ilves-juusto oli lapsuuden lempparini, sitä syötiin mm. lakkahillon kanssa samalla lailla kuin leipäjuustoa <3 Nykyisinhän sitä ei enää saa mutta jotain munajuustoa löytyy kyllä, oliko lie Kolatun juustolan? Sitä tulee ostettua silloin tällöin naposteluun :D Cocktailtikkuja tehtiin ysärillä aina lasten synttäreille, ne on jotenkin iskostuneet lasten jutuksi siinä missä savulohi- tai savuporotäytteiset hapankorppurullat oli enemmän aikuiseen makuun. Kuten jo aiemmat kommentit mainitsivat, nämä vanhat kuvat on ihanan tunnelmallisia ja tulee ihan olo että ne olisi kuvattu jossain vanhassa hirsituvassa pitkän pirtinpöydän päällä, oljet lattialla ja kaikki :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa niin tutulta. Nykyään jos pidän ysärihenkisiä juhlia (no kerran tai kaksi olen pitänyt) niin ehdottomasti cocktail-tikkuja olen tehnyt sinne - hapankorppurullat olivat viimeksi myös suunnitelmissa, mutta jäivät sitten tekemättä.
      Nämä kuvat on kyllä ihania ja niin menneiden vuosikymmenten näköisiä :)

      Poista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.