keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Jouluaskarteluja ala-asteen tyyliin, 1993 ja 1998

Askartelemaan! Bongasin kirpputorilta pari vanhaa askartelulehteä ja paljon nostalgiaa hulvati mieleeni.

Muistatte kaikki varmaan ala-asteen kuvistunneilta silkkipaperiaskartelut? Näissä siis leikattiin ensin paperista jonkinlainen kehikko, jonka aukot sitten peitettiin silkkipaperilla. joko kokonaan yhdellä silkkipaperilla tai, luultavasti useammin, monella eri värillä.

Tämä askartelumuoto lienee ollut ihan kehittävä meille lapsille: ei nimittäin ole kovinkaan helppoa leikata silkkipaperista oikean kokoista palaa täyttämään sitä jotain rajattua aluetta ja sitten vielä liimata sitä siististi! Kerta toisensa jälkeen leikattu silkkipaperipala oli lopulta ihan liian pieni :( Mutta niin vain nämä kukat, kynttilät ja enkelit sitten kaunistivat luokkahuoneen ikkunaa.

Silkkipaperienkeli, Askartelu ja käsityö -lehti 1993.

Alla jouluiset ja itsenäisyyspäiväiset kynttilät. Oma prosessinsa oli myös valita, minkä värisiä silkkipapereita käytti. Kynttilä tai kukka saattoi olla vielä osittain ihan helppo nakki - kukan lehden vihreäksi, kynttilän liekki oranssiksi/keltaiseksi/punaiseksi, mutta entäs se kaikki muu?

En pitäisi ollenkaan mahdottomana, että olisimme koulussa askarrelleet sekä tuollaisen ylläolevan enkelin että tällaisen allaolevan kynttiläkuvan.
Silkkipaperikynttilät, Askartelu ja käsityö -lehti v. 1998.

Ja tällainen allaoleva joulukorttipussi me todellakin askarreltiin ala-asteella ollessani! Ohje on siis erittäin selvästi otettu tästä lehdestä, sillä meidän korttilokerikoissa oli myös kaksi tontun naamaa, kuten tässäkin. Luultavasti tämä fantastinen tekele on edelleen lapsuudenkotini varastossa. Pitäisiköhän ottaa käyttöön? Tai antaa uusiolahjana isälle tai äidille?Samasta vuoden 1993 Askartelu ja käsityö -lehdestä on myös ohje tähän kakkupaperilintuun. Näitäkin kouluissa varmasti väsäiltiin.Tässä siis tämä legendaarinen lehti, jonka kannenkin hyvin muistan, joten lehti on saattanut olla meillä kotonakin.

Askartelemisiin!

8 kommenttia:

 1. Voi apua! Olin vuonna -98 vasta 7-vuotias ja alottanu ekaluokan. Nuoremmat sisarukset (kaksoset) synty vuonna -95, joten äiti oli viellä 90-luvulla innokas askartelija. Meillä on itseasiassa varmaan sieltä ne äitin punasesta kartongista askartelemat tonttusiluetit, mitä ainankii vielä useempi vuosi sitten laitettiin seinille ja ikkunoihin. Nyt en muista enää, et onko nykyjouluina meillä koristeltu muuta ku kuusi ja nostettu jotain satunnaisia koristeita ja kynttelikköjä ikkunoita koristamaan.
  MUTTA, tuo silkkipaperikynttilä! Muistan ihan selkeesti tehneeni jotain ton tyyppisiä ikkunakoristeita ala-asteella!!! Ja sit niitä oli koulun ikkunat täynnä aina joulukuussa, jonka jälkeen ne sai viedä kotiin :D Toi pussukka näyttää kans vähän tutulta, ollaan tehty varmaan myöhemmin joku vastaavanlainen koulussa. Äiti käytti sitä tosi pitkään joulukorttitelineenä, saattaa olla vieläkii olemassaan. Siinä vaan on kaks tai kolme taskua. Ei varmaankaan tuo sama ohje, mut samantyyppinen, luultavasti tehty joskus 2000-luvun alussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ^_^ Tonttusiluetit on myös todellinen klassikko!

   Poista
 2. Voi ei, kuinka inhosinkaan silkkipaperiaskartelua ala-asteella! Tai "inhosin" on niin kiltiltä koululaiselta väärä sana, ennemminkin ahdistuin siitä, että en osannut askarrella silkkipaperista. Paperi meni aina ruttuun, ja Eri-keeper irrotti palasesta väriä niin, että sitä tarttui sormiin, ja työhön tuli sitten ruma vaaleampi läntti. Toisaalta olisi ihan hauska kokeilla tuota taas. :D Muistaakseni teimme ainakin lyhdyt, joissa oli kynttilä, ja myös kynttiläasetelman.

  Tuollaista korttitaskua en olisi ikinä saanut valmiiksi, tai ainakin siitä olisi tullut aika ruma. Nykyään olen jo vähän parempi askartelija. ;)

  VastaaPoista
 3. Heips :) Blogissani on sinulle tunnus ja haaste http://www.keijukammari.blogspot.fi/2015/11/liebster-award.html
  Kyllä tuli paljon tehtyä silkkipaperi koristeita ala-asteella. Kiitos flashbackistä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tunnustuksesta ja haasteesta! Tartun siihen heti kun ehdin. Kiitos ja kumarrus :)

   Poista
 4. Kakkupaperilintu näyttää tosi tutulta, me varmaan askarreltiin juuri tuollaisia koulussa. Muistan kyllä silkkipaperijututkin, muakin ärsytti ihan sama asia kuin Tiikkua eli sormiin tarttuva väri ja suttuinen lopputulos... Olen myös askarrellut tonttuja sekä munakennosta että kävyistä, lama-aikana oli todella upeet askartelumateriaalit! ;) Äitini toki laittaa edelleen kaikki mun ja veljen tekemät jouluaskartelut esille. Niistä riittää hupia koko perheelle! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa :D Aika monet ohjeet on myös tehty hyväksikäyttäen vessapaperirullan hylsyjä. Kaipa niitä nykyäänkin on, mutta toisaalta sopivat myös lama-aikaan.

   Poista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.