tiistai 9. kesäkuuta 2015

Pieni matka 80-luvulle

Ylellä ollaan tänä kesänä 1980-luvulla, joten ollaan siellä hiukan myös täällä Nuoruusdiskossa! Minulta löytyy hyllyistä ysärin lisäksi jonkun verran kasariakin, ainakin mitä tulee vaikkapa Anttilan kuvastoihin, joten katsellaanpa niitä nyt. Ja otetaan aiheeksi 1980-luvun katalogikoti.

Tämä on toki 1990-lukua käsittelevä blogi, mutta onhan kasarikin 90-luvulla läsnä. Käytännössä esimerkiksi siinä, että vaikkapa vuonna 1988 hankitut lakanat ovat todennäköisesti olleet meillä ja teillä käytössä vielä 90-luvun puolellakin. Eikä kodintekstiilien muoti yleensä ihan parissa vuodessa muutu.

1980-luvun värimaailma on hieman kaksinainen: on hempeitä pastelleja ja sitten toisaalta mustaa ja valkoista.Sisustuksen lisäksi liitän mustat astiat nimenomaan 1980-1990-luvun taitteeseen. Mustavalkoiset kahviastot löytynevät edelleen aika monen astiakaapista.

1980-luvun loppuun kuuluvat olennaisesti pastellisävyt. Ne näkyvät paitsi vaatteissa, myös muissa tekstiileissä. Erityisesti makuuhuoneen lakanoissa ja peitteissä. Näistä aika on kyllä soljunut eteenpäin ties kuinka paljon. Jos tällaista värimaailmaa joku sattuisi nykyään makuuhuoneeseensa haluamaan, saattaisi jäädä kaupoilla luu käteen - ei tällaista vaan enää (vielä?) myydä. Mutta itse kukin meistä on luultavasti nukahtanut aikanaan juuri tällaisessa värimaailmassa.
Löytyyköhän lukijoistani niitä, jotka kaipaavat näitä värejä ja kuoreja, ja haluaisivat vaikkapa tuon alla olevan kuvan vasemman yläkulman päiväpeiton?
Lasten lakanoissa on samoja sävyjä, mutta myös kuvitusta, esimerkiksi Karvista.TV1:ssä alkaa tänään sarja Lomamatka 80-luvulle. Ohjelmassa siis muutama seurue lähtee lomamatkalle Suomeen 80-luvun tyyliin: syödään kasariruokia, pukeudutaan kasarivaatteisiin, ajetaan kasariautoilla, käydään 80-luvun lomakohteissa ja niin edelleen.
Pari vuotta sitten tullut Lomamatka 70-luvulle oli aivan loistava ohjelma, ja tulen varmasti katsomaan tämän uudenkin vuosikymmenkokeilun. TV1 tiistaisin klo 20! Ohjelman nettisivuille kasaria muistelemaan pääset tästä!

Mutta ei siinä vielä kaikki. TV1:lla nähdään aina ennen lomamatka-jaksoja 10-osainen dokumentaarinen sarja 80-luku: Minä olen muistanut. Siellä kasarimuistelua parhaimmillaan. TV1 tiistaisin 9.6. - 11.8.2015 klo 19.00 - 19.50, uusinnat lauantaisin klo 8.05 ja sunnuntaisin klo 13.35
Yle Areenassa vain suorana, ei jälkikatselua. Eri jaksojen teemoihin pääset tutustumaan tästä. Sarjassa käsitellään muun muassa kasinotaloutta, 80-luvun mediaa, uutta tekniikkaa ja 80-luvun ruokakulttuuria. Ja yhtenä aiheena myös, 8. jaksossa, ovat 80-luvun lapset ja nuoret. Älä missaa tätä :)

11 kommenttia:

 1. Ihana nostalgian täyteinen kirjoitus! Rakastan 80-luvun lapsena kaikkea tämmösiä. <3
  Meillä oli vähän samatnyylinen pastelli päiväpeite kuin tuossa kuvassa ja huolisin kyllä omaankin sänkyyn. :) Vielä enempi haluaisin tuollaiset Karvis tyynyt ja pussilakanat. Oi, oi miten ihania. Ikuinen Karvis fani etsii ja kaipaa kaikkea Karvis tavaraa 80-luvulta. ;)
  Meillä oli myös tuollaiset siniset purjetyynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karvis-juttuja ei tosiaan taida kaupoissa nykyään juuri olla :/

   Poista
  2. Eipä ole ei, kun lehtiä ja pokkareita. :(

   Poista
 2. Oi, rakastan noita mustia astioita! Pitkän etsinnän jälkeen olen saanut haalittua lähes koko sarjan. Olen muutenkin jotenkin puolivahingossa onnistunut sisustamaan asunnon kasarityylillä, mustilla huonekaluilla :D Ekan kuvan mustat verhot ja pöytä lähtis heti mun mukaan. Samaten noi päiväpeitot ym, aivan ihania:)

  VastaaPoista
 3. olen melko varma, että ainakin yksi kaapissani ja käytössä olevista lakanoista on juurikin tuollainen 80-luvun pinkki reliikki :D se ei vaan suostu menemään rikki!
  vanhemmillani taitaa olla lakanoita vieläkin kauempaa historiasta, ja nyt ne vasta alkavat hajoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noissa vanhoissa lakanoissa on etenkin se hyvä puoli, että ne ovat niin ihanan pehmeitä! Mulla oli pitkään yhdet 1960-1970-luvun retrokuosiset lakanat, jotka olivat aivan ihanat. Sääli vain, että hajosivat lopulta :(

   Poista
 4. Karvista oli ja Anttilan kuvastostz leikattiin noita ikkunoita barbin laatikkokotiin ikkunoiks. Harmitti kun kuvissa oli huonekaluja edessä! ;-)

  VastaaPoista
 5. Vasta muutama vuosi sitten lämpenin mintunvihreelle, yliannostus lapsena siitä! :'-D

  VastaaPoista
 6. Akvarellimaiset pastelli-lakanat.....muistan. Niitä oli JOKA paikassa.
  80-luvun pastellivärit, varsinkin laventeli on tullut takaisin nuorisovaatteissa varsinkin gootti ja lolita-tyyleissä.Googlettakaa "pastel goth". Muistan kun oli MLP-collegepusero laventelinvärisenä. Parhautta!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.