maanantai 15. kesäkuuta 2015

Jyrki (MTV3, 1995-2001)

Yksi 1990-luvun ikonisimpia kotimaisia tv-ohjelmia oli Jyrki. Puolestoista tunnin mittaiset suorat tv-lähetykset Helsingin Lasipalatsista ilahduttivat meistä suurimman osan arki-iltapäiviä kuuden vuoden ajan MTV3:lla. Jyrkin lähetykset tulivat tavallisesti maanantaista perjantaihin kello 15.30-17. Ennen Jyrkiä tv:stä tuli monia piirrettyjä lasten tv-sarjoja, sekä esimerkiksi Isojen poikien leikit ja Marienhof.

Kesäisin Jyrkiä tuli aamuisin kello 9.00 alkaen.

Jyrkissä puhuttiin ja kuultiin ennen muuta musiikkia, jossain määrin mukana oli myös elokuvia ja niin sanottuja julkkisjuoruja. Pop-maailmassa siis uiskenneltiin.Jyrkin ohjelmaidea tuli Kanadasta - käytännössä tämä näkyi paitsi ideassa, myös siinä, että toisinaan Jyrkissä näytettiin kanadalaisen Much Musicin pätkiä ja ohjelmia. Jyrki oli tv:ssä uudenlainen nuoriso-ohjelma, jossa ei pelkästään haastateltu artisteja, näytetty heidän musiikkivideoitaan ja annettu heidän esiintyä livenä, vaan yleisö saattoi olla aktiivisesti mukana - jo ennen mitään Facebookia, Twitteriä ja hästägejä. Ohjelma tosiaan oli suora lähetys, jota kuvattiin Helsingin keskustassa, joten ihmiset saattoivat tulla paikan päälle seuraamaan kuvauksia, ja live-esiintymisissä studiot pullistelivatkin väkeä, ainakin jos esiintymässä oli hyvin suosittu bändi, kuten vaikkapa Apulanta tai XL5. Mukana oli lisäksi toivevideoita, ja ohjelmassa luettiin myös ihmisten lähettämiä palautteita.


Jyrkin ohjelma ei jäänyt vain siihen arki-iltapäivien lähetykseen, vaan olennaisia osia olivat myös sunnuntaiden listaohjelma Jyrki Countdown, Jyrki Hit Challence -kilpailut, Jyrki Dance, kokoelmalevyt ja niin edelleen. Kesäisin kierrettiin festareita.Monet edelleen julkisuudessa esimerkiksi juontajina olevat henkilöt olivat Jyrkin juontajia. Vaikka kaikkia ei sittemmin olekaan näkynyt julkisuudessa, on joukossa silti nimiä, jotka saattavat herättää paljon muistoja. Jyrkin juontajia olivat muun muassa Molli-Olli, Mikko Silvennoinen, Katja Ståhl, Jaana Pelkonen, Mikaela Metso, Jussi Heikelä, Heta Hytinen, Minna O, Joonas Hytönen, Tea Khalifa... Jyrki Countdownia juonsi jonkun aikaa XL5:sta lähtenyt Jami!

Jyrkillä olivat myös nettisivut, joilla itse kävin vuosituhannan taitteessa lähinnä äänestämässä Jyrki Countdown -tuloksista.

Jyrkissä esiintyivät suunnilleen kaikkia Suomen nuorisoa kiinnostavan musiikkimaailman nimet, genreinä pop ja monenlainen rock. Mukana oli paljon myös uraansa aloittavia artisteja, joille mahdollisuus esiintyä Jyrkissä oli tietysti valtava mahdollisuus saavuttaa uusia kuulijoita.

Yksi uusista nimistä oli esimerkiksi HIM, joka esiintyi Jyrkissä syksyllä 1996, ennen vuosituhannen vaihteessa käsiin räjähtänyttä suosiotaan. Tässä Mikaela Metso haastattelee Ville Valoa.Lähetyksissä katsojille ja faneilla oli mahdollisuus päästä kovin lähelle ihastuksiaan, ja tunnelma studiossa lienee ollut aika intiimi, sillä erillistä lavaa ei sinänsä ollut, vaan artistit ja katsojat seisoivat samalla lattialla, eivät monenkaan metrin päässä toisistaan. Ultra Bra ja Kirjoituksia-kappale vuodelta 1999.Rasmus ennen The-etuliitteen aikaa: Funky Jam.


En olisi voinut olla iloisempi, kun huomasin, että Jyrkin viimeinen lähetys on kokonaisuudessaan Youtubessa! Sinullakin on siis mahdollisuus katsoa koko puolentoista tunnin show mainoskatkoineen kaikkineen joulukuulta 2001. Ohjelma on iloisenhaikea, ja tässä lähetyksessä tietysti myös muistellaan Jyrkin kuusivuotisen taipaleen merkkipaaluja ja hauskoja hetkiä. Mukana on myös valtaisa joukko ohjelman tuttuja juontajia Joonaksesta Molliolliin ja Minna O:hon. Myös tuottaja Pizza on paikalla!Kuuluiko Jyrki myös sinun arkipäiviisi?


4 kommenttia:

 1. Mä olen siitä erikoinen tapaus etten tykännyt Jyrki ohjelmasta. Äiti katsoi muakin enemmän sitä. :)

  VastaaPoista
 2. Hehee, mun tutut aikuiset eivät Jyrkistä tiettävästi kiinnostuneet :)

  VastaaPoista
 3. Minun nuoruus !!!!!! Jyrki aivan loistava ohjelmaa..

  VastaaPoista
 4. Jyrki oli niin paras! Oli ihan must aina koulun jälkeen.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.