maanantai 8. joulukuuta 2014

Ihmeidentekijät-sairaalasarja (1996-1998, MTV3)

Blondi tuli taloon -tv-sarja päättyi vuoden 1995 lopussa. Seuraavana vuonna samalle ohjelmapaikalle, eli arki-iltoihin puoli kahdeksaan MTV3:lle saapui pitkälti samojen tekijöiden uusi luomus, sairaalasarja Ihmeidentekijät. Sitä nähtiin televisiossa vuosina 1996-1998 maanantai-, keskiviikko- ja perjantai-iltaisin yhteensä 230 jakson verran. Sarja esittiin kesinä 1999 ja 2000.

Sarjan käsikirjoittajana oli Elina Halttunen, kuten Blondissakin. Ihmeidentekijät seurasi kuvitteellisen helsinkiläisen Annan sairaalan toimenpidepoliklinikan elämää. Tottakai mukana oli jonkun verran mukana myös potilaita, mutta ehdottomassa pääosassa olivat työntekijöiden väliset suhteet. Ihmissuhteiden lisäksi Ihmeidentekijöitä voi pitää myös työyhteisön kuvauksena. Ei tietenkään minkä tahansa työporukan, sillä sairaalamaailma on tässäkin tapauksessa hyvin hierarkkinen. Niin ollen tavanomaisten romanttisten ja platonisten suhteiden ja vihanpidon ohella kyse on myös titteleistä, uralla etenemisestä ja vallasta.

Sairaalasarjat olivat 1990-luvulla suosittua viidettä. Esimerkkiä lajissa antoi ennen muuta Teho-osasto. Sen ohella Suomessa seurattiin lauantai-iltojen prime timessa myös Chicagon lääkäreistä. Teho-osasto saattoi vaikuttaa Ihmeidentekijöiden taustalla, vaikka kyseessä on silti erilaiset sarjat. Erilaisuus tulee ennen muuta siitä, että Teho-osasto kuvasi ensisijaisesti jännittäviä potilastapauksia, jotka olivat usein hyvin dramaattisia ja operaatiot vaativia. Ihmeidentekijöissä potilaita häilyy taustalla ja jokunen tapaus esitellään tarkemminkin, mutta verta ei lennä, sydämestä ei poisteta luoteja ja niin edelleen. Ehkäpä juuri tämän vuoksi Ihmeidentekijät on luonteeltaan paitsi arkisempi (ehkä kotoisampi?) niin myös kepeämpi.

Totta kai teemoina oli silti samoja juttuja kuin muissakin ihmisten välisiä suhteita kuvaavissa ohjelmissa: rakkautta, pettämistä, mustasukkaisuutta, intohimoa ja niin edelleen. Aiheet saattoivat silti olla vakaviakin, kuten masennus, raiskaus, sairaus, vanheneminen. Jotain mainitakseni.

Yksi kiinnostava ja kenties 1990-luvun televisiolle vielä uusi teema oli myös transseksuaalisuus, jota puitiin sarjassa pitempäänkin. Sairaalan vastaanottohoitaja Onerva Brax alkoi sarjassa tapailla miestä, jonka poika oli transseksuaali ja aikeissa mennä sukupuolenkorjausleikkaukseen. Tapauksen kautta käsiteltiin niin transseksuaalisuutta kuin myös ennakkoluuloja. 

Ihmeidentekijät ei ole mikään varsinainen klassikkosarja, se tuskin kai katsojiaan kyyneleisiin, eikä siinä olen samanlaista ajankuvaa kuin Blondissa, mutta varmasti sadat tuhannet suomalaiset kuitenkin seurasivat sitä parin vuoden ajan muutaman kerran viikossa. Sirkka ja Mauri Niskan avioliittokiemurat ja itäsuomen murretta haastava Maija tuli olohuoneisiimme, Onerva Brax vastasi puhelimeen lasikopissaan kastellessaan viherkasveja.

Sarjan henkilöitä. Esim. ylärivissä vasemmalla Esko Salminen, Tiina Brännare, Anu Hälvä, Hannele Lauri ja Jussi Lampi.
Toiseksi tlimmässä rivissä Tiina Brännare, Matti Ranin, Marjorita Hulden, Mari Vainio, Satu Silvo ja Aino Seppo.


Ihmeidentekijät kokosi yhteen suuren joukon Suomen eturivin näyttelijöitä. Rooleissa nähtiin esimerkiksi Matti Ranin (ylilääkäri Karvala), Esko Salminen (Mauri Niska), Jussi Lampi (Janne Jäälahti), Hannele Lauri (Tiina Kouranka), Anu Hälvä (Maija Lehmus), Satu Silvo (Oona Hynninen) ja Nicke Lignell (Jukka Ivanoff). 

Aino Seppo näytteli sairaanhoitaja Meriä, (Ansa ja Oiva -lastenohjelmastakin tunnettu) Mari Vainio osastosihteeri Saria, Tarmo Ruubel klinikan eräänlaista yleismies Joonas Kuningasta, Marjorita Hulden vastaanotossa työskennellyttä Onerva Braxia, Saija Hakola sairaanhoitaja Suvia, Matti Olavi Ranin hajamielistä anestesialääkäri Pekka Aaltosta ja Tiina Brännare korvalääkäri Sirkka Niskaa.

Ihmeidentekijät on kokonaisuudessaan julkaistu dvd:llä.

Vuosina 2000-2002 MTV3:lla esitettiin sarja Parhaat vuodet. Se oli Ihmeidentekijöiden jatkoa, joskin tällä kertaa henkilöiden (ja erityisesti Karvalan perheen) yksityiselämän puolelta, ei sairaalan käytäviltä.

Onko sarja tai vaikkapa jokin sen hahmoista jäänyt sinulle mieleen?

6 kommenttia:

  1. Oih ihana! Löytyy dvd:nä kaikki nämä sekä jatkosarja Parhaat vuodet 1 & 2 :) <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hei! onko sinulla vielä parhaat vuodet ja jos, niin olisiko sitä mahdollista ostaa? asun Helsingissä, voin myös vuokrata jollet halua myydä.

      Poista
  2. Just tilasin cdonista kaikki kuusi tuotantokautta itselleni etukäteisjoululahjaksi. Oon ite ollut aika pieni, kun tätä on telkkarista katseltu, mut muistelin tykänneeni, ja onhan tätä ollut kiva katsella! Tosin eteneminen on aika tuskaisen hidasta, huvitti oikein kun melkein ensimmäiset neljä jaksoa käsitteli samaa aamupäivää, kun pohdittiin, että missä on Aaltonen :D Parhaat vuodet pitäis kans jostain kyllä löytää!

    VastaaPoista
  3. Toissa keväänä lainasin koko sarjan kirjastosta ja rakastuin täysillä Pekka Aaltoseen.. Hänen Maijan suhde oli mitä mielenkiintoisin. Viime keväänä ostin kaikki boksit itelleni ja parhaat vuodet varmaan tilaan tästä kohta joulukahjaksi..

    VastaaPoista
  4. Tuo Tildan mainitsema hidastempoisuus on kyllä kiinnostava juttu. Erityisesti katsoessani Blondin ekoja jaksoja se tuli suorastaan kasvoille, ehkä sitä myötä totuin asiaan ja Ihmeidentekijöitä on nyt helpompi katsoa, kun on jo valmiiksi siinä hitaammassa moodissa :D Mutta nykysarjoihin verrattuna tempo tosiaan on hidas. Ja muistan, että niissä Ihmeidentekijöiden ekoissa jaksoissa se oikein vielä korostui. Onneksi Aaltonen tais lopulta löytyä :D

    VastaaPoista
  5. Kaikki Ihmeidentekijät ja parhaat vuodet dvd- levyt löytyvät. Piti hankkia ne, jotta pääsen taas hetkeksi takaisin 90-luvulle. Ja olinhan minä sarjojen innokas seuraaja. Ihailin pienenä eniten Lilliä ja Saria Ihmeidentekijöistä :D

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.