sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Puhutko ysäriä? Eli vuosikymmenen sanoja ja sanontoja

Vaikka yleiskieli muuttuu hitaasti, on jokaisena aikana kielessä kuitenkin kaikenlaisia omia muotejaan. Monet niistä näkyvät erityisesti nuorten kielessä, ja yhä enemmän lausahduksia saadaan tv-ohjelmista, mainoksista ja muualta. Niin oli tietysti 90-luvullakin, vaikkei Putous silloin keksimällä keksinytkään lausahduksia kieltä rikastuttamaan. Tässä joitain ideoita siitä, mitä 90-luvulla sanottiin.

Sumeet lovebileet

Väliotsikko viitta Mascara-yhtyeen samannimiseen kappaleeseen. Oliko joku 90-luvulla oikeasti sumeaa?

Varmemmin moni asia oli varmasti sikasiistiä ja sikakivaa ja sika-mitä vaan. Joskus oli varmaankin myös ihan siideä, suorastaan sairaan siistiä. Olihan meillä kokonainen nuortenleffakin nimeltään Sairaan kaunis maailma.

Itse näin jälkikäteen naureskelen sille, miten nimesin radiosta nauhoitettuja kokoelmakasetteja esimerkiksi Diskon parhaiksi (Nuoruusdisko nääs!), juhlat ja diskot olivat yhtälailla myös bailuja. Onko bailuja enää missään? Vai vain bileitä? Kotibileet olivat kai kotibileitä jo 90-luvullakin.

Jos bailuissa kävi tosi hyvin, saattoi päästä kismailemaan. Aina kaikki ei kuitenkaan mennyt hyvin, sillä toinen osapuoli saattoi olla myös ihan vammanen. Yhtälailla sille saattoi myös sanoa, että ootko ihan viri viri tööt tööt. Jopa ding dong viri viri tööt tööt.

Yksi kummallisuus on se, että intiimialueiden karvoitusta nimitettiin toisinaan sanalla tukka - erotuksena siis hiuksista. Kyllä vaan olikin hupaisaa, kun kysyi joltain kaverilta oliko silla tukka hyvin ja jos onneton vastasi että joo tai ei. Huoh. Sitten saattoi tuijottamisen sijaan töllätä.

Pirkka-Pekka Peteliuksen ja Aake Kallialan
Hynttyyt yhteen -parodiaa Manitbois-ohjelmasta.


Lausahduksia suoraan televisiosta

Lentäviä lauseita on ollut tapana napata paitsi mainoksista, myös humoristisista tv-ohjelmista. 1990-luvulla niitä olivat esimerkiksi Vintiöt ja Kummeli.

Alla otteita 90-luvun parhaimmiksi luokitelluista tv-mainoksista. Kieltämättä tosi hyviä mainoksia, mutta en tiedä, josko niitä lentäviä lauseita irtosi.Vintiöiden sketseistä elämään jäi luultavasti ainakin tokaisu "Asiaa!". Hirvittävän hauskaa saattoi myös olla sanoa "mitään en oo ottanu" tai "saanko ensin heittää jatimatikkini järveen?"

Kummelit-sketsisarjasta elämään jäi esimerkiksi "etsäviitsisitsä" ja aina oikea vastaus "Kanada!". Ja varmasti monta muutakin lainita, mutten niistä kovasti tiedä, sillä Kummelia en katsonut.

Pulttibois on sekin osittain 90-luvun sarja, sillä se ensiesitettiin vuosina 1989-1991. Sieltä muistamme esimerkiksi James Potkukelkan apuvan ja kikkeliskokkeliksen.

Muitakin lausahduksia lenteli ysäritaivaalla. The Joulukalenterin Ollin "Seikka on saletti", Blondi tuli taloon -sarjan Margitin "Hertsileijaa" ja pelihahmo Hugon "Herää pahvi" saattaisivat olla esimerkkejä tällaisista. Vili Vilperin loppukaneetti kuului "Kertakaaaikkisesti!" ja Babarissa montaa asiaa saattoi päivitellä lausahtamalla "Kautta kärsäni!". Mutta käyttikö kukaan näitä oikeassa elämässä?

Mitä sanoja ja sanontoja teille tulee mieleen? Täydennän listoja mielelläni!

Millaisia sanontoja tarjosivat vaikkapa vuosikymmenen mainokset tai muut tv-sarjat, kuten Hynttyyt yhteen tai Jyrki?

8 kommenttia:

 1. Olinkin ihan unohtanut tuon tukka-sanan toisen merkityksen. XD Ja tosiaan, se oli omassa koulussani varsin suosittu ja etenkin pojat siitä repivät huumoria. Heheh, joopa joo.

  Kaveripiirissämme käytimme Pelle Hermannin "Voihan änkeröinen" -heittoa useinkin. Hugosta mainitsemasi lisäksi "Meno Toijalaan, jos perrrsaus kestää" herätti jostain syystä joka kerta hillittömät naurut. Muutaman kaverin kanssa käytettiin tosi paljon etenkin Disneyn piirrettyjen elokuvien repliikkejä, esim. "Ja muista, tämä on meidän salaisuutemme" (Leijonakuningas).

  VastaaPoista
 2. Ollaan poikaystäväni kanssa kotimaisen sketsiviihteen suurkuluttajia ja esim. kummeleista tuttuja sanontoja käytetään joka päivä ja näin joulun alla The joulukalenterin repliikit on kovassa kulutuksessa :)

  VastaaPoista
 3. Makee taisi olla kanssa kovaa huutoa noissa adjektiivijutuissa!
  Omaan ysärikokemukseeni liittyvät kiinteästi lehtien kirjeenvaihtoilmoitukset, ja tuli sieltä mieleen ainakin tervehdyksinä "Moicca" ja "tsau", joita en ainakaan nykyään näe juuri käytettävän...:D

  VastaaPoista
 4. Just fiilistelin The Joulukalenteria Youtubesta ja sieltä kumpusi ainakin meilläpäin hurjan suosittu sanonta "näyttää anakondaa pihakuuselle". Öhö öhö. Myös kyseisen ohjelman Pentin hokema "poopoopoo ja silleen" oli hitti.

  Kummelin Kultakuumeen jälkeen kaikki oli vähintäänkin legendaarista tai juuri näin.

  VastaaPoista
 5. Tuttuja sanontoja, vaikka osan tausta selvisi vasta tätä lukiessa. En juuri katsellut Kummeleita tai Pulttiboisia 90-luvulla.

  Huomaan muuten edelleen käyttäväni "sairaan jotainjotain" sanontaa. Taidan olla jämähtänyt ysäriin.

  Muistan myös, kun vielä 90-luvun alussa äidin oppilaat (lukiolaisia) käyttivät sanoja "häävi" ja "hääfti". Ne tuntuivat pienestä lapsesta yhtä aikaa hassuilta ja hienoilta. Muutamaa vuotta myöhemmin sanat olivatkin sitten jo tosi noloja.

  VastaaPoista
 6. Apua, niin tuttua! :D

  Ja sitten meillä oli myös tyttöjen ja poikien sukuelimet nimillä kynä ja terotin - joskus ehkä vitosluokalla ei kyllä kehdannut pyytää keneltäkään kynää lainaksi tai muutakaan... Sanoit miten päin vaan niin aina joku sai sen väännettyä väärinpäin! Ja kumi ei tietenkään samaan aikaan ollut pyyhekumi vaan kondomi (hyvä kun kukaan meistä ollut silloin oikeasti sellaista edes koskaan nähnyt..).

  Kyllä isä osaa -sarjasta meille kotiin tarttui ainakin "se on moro".

  VastaaPoista
 7. Kiitos että toteutit tämän postauksen! Tuttuja juttuja oli mukana, mutta ehdottomasti nostalgisin oli tuo "siideä"! Ja tuo tukka-sanan toinen merkitys muistui myös mieleen...

  VastaaPoista
 8. Mä nykyisin käytän paljonkin sanaa hertsileijaa. Pitkään mietin, et mistä olen sen oppinut. No kappas ostin sit Blondi tulee taloon dvd boksi ihan vanhojen hyvien aikojen muisteluun ja sieltähän se sit putkahti elävästi tärykalvoilleni. Tykkäsin siitä sekä Ruusun aika, Ihmeidentekijät ja puhtaat valkeat lakanat sarjoista.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.