keskiviikko 27. elokuuta 2014

"Sydänten kuningatar" - Prinsessa Diana (1961-1997)

“Haluaisin olla kuningatar ihmisten sydämissä. 
Halusin hinnalla millä hyvänsä saada avioliittomme toimimaan. 
Rakastin miestäni tavattomasti ja halusin jakaa kaiken. 
Mutta meidän neljän seinämme sisäpuolella oli paljon ahdistusta. 
Tunsin itseni arvottomaksi ja epäonnistuneeksi joka tavalla... 
ja minulla oli mies joka rakasti toista. Olen pahoillani, ettei avioliitto kestänyt. 
Toivon, että on olemassa tulevaisuus: 
tulevaisuus aviomiehelleni, tulevaisuus minulle ja tulevaisuus monarkialle.”

~Prinsessa Diana Englannin televisiossa 20.11.1995 ~

Diana Spencer avioitui 19-vuotiaana Englannin kruununprinssi Charlesin kanssa 19. heinäkuuta vuonna 1981. Häillä lasketaan olleen maailmanaajuisesti noin 750 miljoonaa katsojaa. Hänen tittelikseen tuli Walesin prinsessa. 1980-luvulla syntyivät kruununprinssit William ja Harry, ja Dianasta tuli yksi maailman seuratuimmista julkkiksista. Diana oli myös Englannin kuningashuoneen suosituimpia jäseniä.

Prinsessa Dianan hääpuku 1981. Kuva: Wikipedia.


1990-luvulla Dianan ja Charlesin suhde alkoi viiletä nopeasti ja lehdet olivat mitä kiinnostuneimpia Dianan tekemisistä. He muuttivat erilleen 1992 ja  avioero astui lopulta voimaan vuonna 1996. Suuri yleisö tuntui pitävän Dianasta suuresti, vaikka toisaalta Englannissa monet myös paheksuivat parin avioeroa. Diana oli aktiivisesti mukana hyväntekeväisyystoiminnassa, muun muassa maamiinojen vastaisessa kampanjassa. Toisaalta myös hänen tyyliään seurattiin herkeämättä.

Prinsessa Diana keskustelee Hillary Clintonin kanssa kesäkuussa 1997. Kuva: Wikipedia.

Prinsessa Dianan vaiheita seurattiin toki Suomessa saakka. Hänen edesottamuksensa olivat vakiokamaa erityisesti iltapäivälehtien juoru-, hovi- ja julkkispalstoilla. Seuraavassa on Seura-lehden pieni juttu keväältä 1993. Siinä kerrottiin Dianan matkanneen yksin Nepaliin. Samaan aikaan Charles lomaili Sveitsissä, jossa Charles jutun mukaan ihmetteli paikalla olleiden valokuvaajien vähyyttä. Hänelle kuulemma vastattiin, että kaikki muut olivat "hänen vaimonsa mukana". Samaan aikaan kotona Englannissa riehui skandaali Dianan salaisista puheluista James Gilbeyn kanssa. Lady Din kerrotaan myös käyttäneen matkallaan kihlasormustaan - mitä hän sillä tarkoitti, ovatko hän ja Charles palaamassa yhteen?



Mutta eivät Dianan ja Charlesin välit kuitenkaan olleet lämpiämässä.

Vuonna 1995 Englannissa esitettiin Panorama-ohjelman Diana-haastattelu. Sitä katsottiin tarkkaan ja se herätti valtavasti huomiota, sillä siinä Diana puhui ensimmäisiä kertoja avoimesti erityisesti suhteestaan Charlesiin. Tätä ennen julkisuudessa oli tietysti spekuloitu ja kirjoitettu kaikesta, mutta nyt Diana kommentoi huhuja ensimmäistä kertaa jopa tunnin pituisessa haastattelussa.

Ei liene yllätys, että kaikki tahot (hovi) eivät innosta hurranneet haastattelun johdosta. Ihmeteltiin myös, miksi ihmeessä Diana edes suostui näin henkilökohtaiseen haastatteluun. Luulenpa Dianan keränneen tällä kuitenkin myös valtavasti sympatiaa.



Elokuun viimeisenä sunnuntaina vuonna 1997 istuin kotimme olohuoneessa katsomassa jotain nuorille tarkoitettua televisio-ohjelmaa. Oli aamupäivä, lämmin vielä. Kesken ohjelman ruudun ylälaidassa alkoi pyöriä teksti. Se ilmoitti ohjelman jälkeen tulevasta ylimääräisestä uutislähetyksestä. Tekstissä kerrottiin myös lyhyesti uutisen aihe: Prinsessa Diana on kuollut. Luin tekstiä ja menin kertomaan siitä isälleni, joka oli asiasta hyvin yllättynyt. Itse en tiennyt, kuka prinsessa Diana on.

Sen päivän aikana muuttui sekin. Nekin, jotka eivät vielä tienneet kuka Diana on, tiesivät sen takuuvarmasti iltaan mennessä.

Leikkasin lehdistä talteen muutaman jutun Dianan kuolemasta. Lähinnä SSS:sta ja Turun Sanomista, niitä näemme meille tuli tuolloin kotiin. Uutinen oli kotipaikkakuntani sanomalehdessä etusivun juttu, ja sitä selvitettiin sisäsivuilla vielä yhden kokonaisen sivun verran.






“Prinsessa Diana kuoli varhain sunnuntaina auto-onnettomuudessa Pariisin keskustassa. Onnettomuudessa kuoli myös prinsessan miesystävä, miljonääri Dodi Al Fayed sekä auton kuljettaja.

Onnettomuus tapahtui Seine-joen vieritse kulkevassa moottoritietunnelissa, jossa kuljettaja menetti ajoneuvon hallinnan ja törmäsi arviolta 160 kilometrin tuntivaihdilla tunnelin betonirakenteeseen yrittäessään paeta seuruetta jahdanneita lehtivalokuvaajia.”


*

“Diana kiidätettiin heti Salpetrieren sairaalaan teho-osastolle, mutta lääkärit eivät kyenneet enää pelastamaan hänen henkeään. Prinsessan kuolemasta ilmoitti Ranskan sisäministeri Jean-Pierre Chevenement. Teho-osaston johtavan lääkärin Bruno Rioun mukaan prinsessa kuoli sydämen pysähdykseen ja verenvuotoon keuhkojen alueella.”

*

“Dianan pojille, 15-vuotiaalle Williamille ja 12-vuotiaalle Harrylle, uutisen heidän äitinsä kuolemasta kertoi prinssi Charles, joka lomaili poikiensa kanssa Balmoralin linnassa Skotlannissa.

Poikien oli ollut määrä tavata äitinsä sunnuntaina Kensingtonin palatsissa, joka oli Dianan Lontoon-koti.

Prinssi Charles lensi sunnuntaina Pariisiin noutamaan entisen puolisonsa ruumiin. Charlesin seurana olivat 36-vuotiaana menehtyneen Dianan kaksi sisarta.

Maailman tunnetuimpiin naisiin kuulunut Diana keskittyi viime vuosina vähäosaisten auttamiseen vieraillen mm. Aids- ja syöpäpotilaiden luona eri maissa. Dianan sydäntä lähellä olivat erityisesti ponnistukset henkilömiinojen käytön lopettamiseksi.

Pari vuotta sitten Diana kertoi tv-haastattelussa, ettei hän enää halajanut Britannian kuningattareksi, vaan halusi humanitaarisella työllään saavuttaa aseman “sydänten kuningattarena”. Vaikka Diana ei ollut viime vuonna voimaan astuneen avioeronsa jälkeen virallisesti kuningashuoneen jäsen, häntä kohdeltiin sellaisena, koska hän oli tulevan kuninkaan äiti.”

Lainaukset: Salon seudun sanomat, 1.9.1997 


Lehdissä tehtiin selkoa Dianan elämänvaiheista, muisteltiin ja surtiin häntä sekä spekuloitiin tietysti kuolemalla. Oliko syynä vain ylinopeus vai voiko paparazzeja pitää syyllisinä Dianan kuolemaan? Oliko Diana raskaana? Oliko autonkuljettaja humalassa?

Monesta prinsessa kuolema tuntui epäreilulta myös siksi, että onnettomassa avioliitossa pitkään ollut Diana tuntui viimein löytäneen onnellisen parisuhteen ja aloittaneen "uuden elämän". Kensingtonin palatsin edusta täyttyi tuhansista, miksei jopa miljoonista kukista ja kynttilöistä, jotka huokuivat surua, joka tuntui ihmisissä paljon henkilökohtaisemmalta kuin valtionpäämiesten poismenot yleensä. Lehdissä arvioitiin, etteivät muut voi ymmärtää, miten surullisia englantilaiset todella ovat.

Turun Sanomien Extra-liitteestä löytyi Dianaa käsittelevä 5-sivuinen juttu.
Myös lehden kansi oli omistettu hänelle.
6.9.1997.


Ihmisillä on tapana surra paitsi läheistensä, myös tunnettujen julkisuuden henkilöiden kuolemaa. Näyttelijä Robin Williamsin kuoltua muutama viikko sitten Ylellä oli juttu siitä, miten julkkisten kuolemat meitä oikein koskettavat. Jutussa haastateltiin psykologi ja Psykologiliiton puheenjohtaja Tuomo Tikkasta.



Tavallisesti suhde julkkikseen on etäinen ja realistinen, jolloin tieto esimerkiksi Williamsin pitkäaikaisesta masennuksesta ja päihdeongelmista voi auttaa hyväksymään hänen kuolemansa ja järkytys hälvenee.

Useimmat eivät tunne julkkiksen kohdalla kovin henkilökohtaista surua.

– Prinsessa Dianan kuolema oli ehkä poikkeus, koska media rakensi hänen ympärilleen jatkuvan identifikaation auran, Tikkanen sanoo.



Jos Dianan ja Charlesin häät olivat suuri mediatapahtuma, kalpenee se kuitenkin Dianan hautajaisten rinnalla. Hänen hautajaisensa 6. syyskuuta 1997 televisioitiin ja nitä katsoi ihmisiä kuin jalkapallon MM-kisojen loppuottelua. Englannissa hautajaisia seurasi televisiosta yli 32 miljoonaa ja maailmanlaajuisesti jopa kaksi miljardia ihmistä. Monia kosketti erityisesti prinssi Harryn äidilleen osoittama kortti, joka oli arkun päällä, ja jossa luki päällä Mummy. Hautaus tapahtui yksityisesti myöhemmin samana päivänä.

Dianan hautajaissaattue. Kuva: Wikipedia.
Äiti Teresa kuoli muuten vain muutama päivä Dianan poismenon jälkeen, 5.9.1997. Nämä kaksi naista olivat tavanneet toisensa aiemmin samana vuonna.



Tässä muutaman minuutin videossa pari pätkää hautajaislähetyksestä.



Elton John lauloi hautajaisissa Candle in the wind -kappaleensa, se nousi myyntilistojen kärkeen ympäri maailmaa, myös Suomessa. Elton John oli kirjoittanut kappaleen alunperin vuonna 1973 Marilyn Monroen muistolle. Tämä Dianalle osoitettu kappale oli tuosta vanhasta hitistä uudelleenkirjoitettu versio. Wikipedian mukaan tämä vuoden 1997 Candle in the wind on maailman kaikkien aikojen toiseksi myydyin single.

Goodbye England's rose
May you ever grow in our hearts
You were the grace that placed itself
Where lives were torn apart
You called out to our country
And you whispered to those in pain
Now you belong to heaven
And the stars spell out your name

And it seems to me you lived your life
Like a candle in the wind
Never fading with the sunset
When the rain set in
And your footsteps will always fall here
Along England's greenest hills
Your candle's burned out long before
Your legend ever will

~ Elton John: Candle in the wind (1997) ~



9 kommenttia:

  1. Tämä on taas merkillistä synkroniaa sillä katsoin tuon panorama-haastattelun eilen ja muutenkin minulla on nyt ollut Diana-viikko ostettuani viime torstaina Dianasta kertovan tuoreimman elämänkerran. Sen jälkeen olenkin katsellut useita Dianaohjelmia ja aloitin eilen Palatsipäiväkirjat-kirjan joka jatkaa teemalla.

    Suosittelen kyllä tuota kirjaa http://www.pokkarit.fi/kirjat/muistelmat/Diana-tuntematon-prinsessa sitä saa nyt aika hyvin kirjakaupoista ja on minusta aika hyvä sinänsä että se kuvaa Dianaa puolueettomasti, kertoen hänen hyvistä ja huonoista puolistaan jota aiemmat kirjat eivät ole tehneet.

    Ainakin suomalaisilla on monesti dianasta tosi puhtoinen käsitys vaikka todellisuudessa hänellä oli ilkeäkin puoli eikä kaikki hänen kertomansa (mm tuossa nimenomaisessa haastattelussa) ollut todistettavasti totta.

    Myös kokemuksemme ovat sinänsä samat että minäkin istuin kotimme olohuoneessa katsellen nuortenohjelmaa kun kesken ohjelmaa tuli tieto Dianan kuolemasta. Muistelin hämärästi että sehän oli se josta kertovia uutisia äitini aina luki ja huikkasin hänelle miten oli käynyt. Äitini oli tästä kovin järkyttynyt ja soitti heti tuttavalleen josta keskustelivat vakavaan sävyyn... Jotain erikoistahan hänessä oli sillä hän saavutti maailmanlaajuisen suosion. Kiinnostava aihe!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olenkin ajatellut lukea jonkun elämäkerran Dianasta, tuo mainitsemasi kuulostaa oikein hyvältä!
      Muistelisin sen sunnuntaiaamun ohjelman olleen joku hevosaiheinen sarja, mutten kyllä tiedä että mikä.

      Poista
  2. Olin hämmentynyt Dianan kuolemasta. Eihän prinsessa voinut kuolla noin vain, eikä ainakaan "tavallisessa" kolarissa. Mediamyllytys myös varmasti vahvisti tunteitani.

    VastaaPoista
  3. Kiitos hyvästä postauksesta!

    VastaaPoista
  4. Se ohjelma, jonka aikana tieto ylimääräisestä uutislähetyksestä tuli, oli muistaakseni Täyttä Laukkaa. On jotenkin jäänyt elävästi mieleen, kun olin ollut kaverin luona yötä ja sitä yhdessä katsottiin kun tiedotus tuli.

    VastaaPoista
  5. Olen aina ollut kiinnostunut kuninkaallisista, joten tiesin varsin hyvin kuka Diana oli. Siksi hänen kuolemansa koskettikin minua. Muistan, että isä kuunteli aamiaispöydässä radiota ja kun tulin alakertaan, isä kertoi Dianan kuolleen.

    VastaaPoista
  6. Blueducks, minäkin muistan sen tiedotuksen. Jäi kyllä mieleen.

    VastaaPoista
  7. Muistan, kun Diana kuoli. Olin vasta 6-vuotias, mutta kyllä asiaa päiväkodissa puitiin! Saatoin olla ainut asiasta puhtaasti kiinnostunut, muut kuuntelivat selvitystäni kolarista vissiin vain koska vaihtoehtoja ei ollut.
    Prinsessan hautajaisetkin ovat jääneet elävästi mieleenni. Hautajaispäivänä tätini meni naimisiin ja olimme serkkuni kanssa morsiusneitoja. Istuimme kampaajalla vierekkäin ja kampaajat olivat selvästi surumielisiä.
    Äidilleni Diana oli/on idoli. Hänellä on kuviakin kehystettynä seinällä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.