lauantai 16. elokuuta 2014

Spice Girls -valokuvia ja keräilyvimmaa


Spice Girls oli 1990-luvun loppuvuosien kirkkaimpia tähtiä. Spice Girlsien suosio perustui osaltaan nerokkaaseen tuotteistukseen ja tyttöjen luotuihin erilaisiin imagoihin. Tyttöbändiin liittyivät olennaisesti myös kaikenlaiset fanitavarat, joita oli kaupan ihan tavallisissa marketeissa ja tavarataloissa meidän kaikkien saatavilla. Yksi Spaissareihin olennaisesti liittynyt fanitavara olivat keräilyvalokuvat.

Näitä virallisia keräilykuvia oli yhteensä 220 kappaletta ja niitä myytiin paperikuorissa, joissa oli aina 5 valokuvaa. Kuvien hintaa en muista, mutta se ei varmasti ollut älyttömän paljon, sillä näitä keräilivät omina ala-asteaikoinani oikeastaan kaikki ja niitä oli paljon. Luultavasti kuvia vaihdettiinkin jonkin verran. Kuvia oli 2 erilaisissa kuorissa - valkoisissa kirjekuorissa (kuten tuo kuva alinna), sekä hopeisissa kuorissa. Tuskin muistaisin niitä hopeisia kuoria muutenkin, mutta leikkasin sellaisen päältä tyttöjen ryhmäkuvan koristamaan sitä itse koristelemaani valokuvakansiota. Niissä hopeisissa myytiin 100:a erilaista kuvaa ja valkoisissa kuorissa 120:ä erilaista kuvaa. Itselleni on vähän epäselvää, myytiinkö näitä molempia "sarjoja" samaan aikaan vai ensin toista ja sitten toista.Omat SG-kuvani keräsin ihan tavalliseen valokuvakansioon, jonka kanteen oli liimannut Spaissari-kuvia ja -tarroja. Tällaisen sinikantisen virallisen keräilykansion olen hankkinut vasta näin aikuisena. Kaikki 220 kuvaa minulla ei lapsuudessani ollut, mutta yli sata kuvaa kuitenkin. Ensimmäiselle 120 kuvalle oli virallinen keräilykansio, joka oli valkoinen, eikä kannessa ollut bändin kuvaa. Itse en muista kyllä koskaan nähneeni sellaista valkoista kansiota livenä, mutta nykyään niitä on toisinaan tarjolla nettihuutokaupoissa ja -kirpputoreilla. (Haluaisin sellaisen toki itselleni, jos hinta vain olisi sopiva!) Tässä sinikantisessa kansiossa, joka on tuossa yllä olevassa kuvassa, on tilaa 100 kuvalle ja sen sisäkansissa on pikkukuvat valokuvista numero 121-220.

Spice Girls -valokuvat ovat mielestäni oivallinen esimerkki 1990-luvun fanituksesta. Nykyään valokuvat eivät varmasti olisi kovinkaan kiinnostavia keräiltäviä, sillä googlettamalla löytää noin 0,2 sekunnissa esimerkiksi miljoonia Spaissari-valokuvia - tai 1D-valokuvia tai kuvia oikeastaan kenestä vain julkkiksesta. En usko, että kovinkaan moni olisi siksi enää valmis maksamaan suuria tai pieniä summia saadakseen näitä kuvia paperisina keräilykansioon.

Se valkoinen valokuvien kuori.


Sarjaan kuului paljon studiossa otettuja kuvia, sekä niiden lisäksi mm. keikkakuvia, muita "virallisia" kuvia sekä paljon backstage- ja muita epävirallisempia kuvia, joista osa oli mielestäni jopa todella rumia. Se kuitenkin oli valittu linja, ja tavallaan ihan hauskaa.

Keräsittekö te Spaissari-valokuvia, saiko joku koko sarjan täyteen? Ovatko ne yhä tallessa?

13 kommenttia:

 1. Oi, nämä kansiot! :)

  Muistaakseni tuon sinisen kansion kuvia myytiin ensin ja sen jälkeen vasta tuli nuo valkoisen kansion kuvat. Muistelisin näin, koska olin käyttänyt kaikki viikkorahani sinisen kuviin ja sitten huomasin R-kioskilla, että siellä olikin nyt erilaisia kuoria ja niissä erilaisia kuvia, ja olin äärimmäisen pettynyt, sillä tiesin, etten voinut alkaa kerätä enää enempää.

  Tuo sininen kansio löytyy melkein täydellisenä, muistaakseni kolme kuvaa puuttuu. Kyllä se aika hieno on näin vuosienkin jälkeen tarkasteltuna; onhan siinä aimo annos nostalgisia fiiliksiä siitä, kun avasi aina uuden kuoren ja jännityksellä odotti, mitkä kuvat sieltä paljastuisivat. Ja olivatko ne uusia vai samoja, joita jo löytyi.(Muistelisin, että yksi kuori olisi maksanut 5-10mk)
  Onneksi kavereiden kanssa sitten pystyi vaihtelemaan noita kuvia, niin ei tarvinnut ihan niin paljon ostella.

  Itse olen miettinyt ihan samaa, että tuon valkoisen kansion haluan vielä kokoelmiini, kunhan löytyy kohtuuhintaisena. Onhan tuo niin uniikkia ja niin ysäriä. :) Olet varmasti oikeassa siinä, että ei tänä päivänä kukaan enää maksaisi tuollaisesta. Tai vähintään se kansio pitäisi jo olla täynnä, sillä tuskin tuota keräilemisen vaivaa viitsisi nähdä.

  VastaaPoista
 2. Joo! Mulla oli pienenä juurikin tuo sininen, tosin keräilyn vaivaa ei tarvinnut nähdä kun löysin lähes täyden kansion kirppikseltä 12 markalla. Muistaakseni siinä oli ainakin 90 kuvaa ja kyllä oli kaverit kateellisia, vietettiin monesti tuntikausia niitä kuvia katsellen ja järjestellen ja miettien, kuka kuvista haluaisi olla. Käännettiin aina sivua ja sitten piti kauhealla vauhdilla valita ja osoittaa sormella, kuka haluaa olla. Sitten harmitti jos joku ehti valita sen kauneimman. :D

  Tuli ilmeisesti selattua kansiota ihan kunnolla, sillä sen kansi lähti varsin nopeasti omille teilleen. En enää edes muistanut miltä se näytti, kiitos kuvasta! Loppukansio lienee edelleen vanhempien varastossa, elleivät ole heittäneet pois.

  VastaaPoista
 3. Sekä minä että mun sisko kerättiin näitä ja hauskinta oli, että loppujen lopuksi molemmilta puuttui aivan sama kuva kansiosta (se, missä Emma istuu tikkarin kanssa)ja meillä oli skaba kumpi sen saa ensimmäisenä. Sisko voitti ja minun into etsiä viimeistä kuvaa katosi samalla. Kuvia myös vaihdeltiin/ylimääräisiä annoin tarhassa kavereille ja ihastuksille.

  VastaaPoista
 4. EIKÄ! Tämä oli koko blogin paras postaus! :D Voi niitä aikoja, kyllä sitä kerättiin vaikka mitä!

  VastaaPoista
 5. Ei voi olla totta! Isäni osti minulle juuri tuollaisen sinisen kansion kirpparilta! :D Omistan sellaisen entuudestaankin, mutta omastani jäi uupumaan muutama valokuva. Nyt sain täyden kansion :D

  Tuo valkoinen versio ei näytä yhtään tutulta. Epäilenkin, että meilläpäin ei sitä olla edes myyty.

  VastaaPoista
 6. Mulla on jossain arkistoissa tuo sininen kansio täytenä. Mulla tais loppua fanitus ennen ku sain sen täyteen, mutta tunnollisena kalastelin ne viimesetki kuvat itelle. + kaikki muut fanitti vielä, piti pysyä trendikkäänä ja olla fanittavinaan :D

  VastaaPoista
 7. Tältä taannoin ihan Spice-höperöltä löytyy molemmat kansiot ja kutakuinkin mallikkaasti täytettynä, parit kuvat saattoi uupua... Muistan kun Riparille mennessä -98 kesäkuussa pysähdyttiin, kuka nyt mitäkin ost ja minä Spice Girls valokuvia. Olin ihan innoissani kunsain jonkun harvinaisenkin kuvan siinä kuoressa ja kaverini toppuutteli että älä nyt kaikille kailota mitä oot ostanu. Ei ollu coolia olla spaissari-fani - ainakin ko. ripari-porukassa teimme tälläisen päätelmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis pysähdyttiin Kuopiossa kaupoilla. Jää näköjään ihan sanojakin puuttumaan - tää mun kännykkänäppäily on vähän tällaista aina, nyt pitkän töihinpaluupäivän jälkeen...

   Poista
 8. Mulla itsellä oli kummatkin albumit täynnä.
  Tuossa sinisessä albumissa,joku erä oli virheellinen ja noita muovitaskuja oli kuviin nähden noin 20 kpl liian vähän. Minulla oli juuri tuollainen albumi, ja osa kuvista täten irtonaisia.

  Nyt olen albumit myynyt Huuto.netissä, muiden Spice Girls fanikamojeni kanssa.

  VastaaPoista
 9. Multa löytyy tuo valkoinen kansio ja muistaakseni aika paljon kuvia, parikymmentä varmaan jäi puuttumaan. Lisäksi mulla oli Spice World the Movie-tarrakirja, jossa joka aukeamalla oli jokin kohtaus leffasta sekä numeroidut paikat tarroille, joita kerättiin samalla tavalla kuin valokuvia. Ja tietty ostin myös hulluna ChupaChupsin Spaissari-tikkareita, koska niissäkin oli keräilytarroja. ;)

  Taisin muutenkin olla ihan pahimmasta päästä mitä tulee Spaissari-krääsän hamstraamiseen, sillä sain myös Spice Girls-verhon sekä tapettiboordin jonka isä laittoi nastoilla kiinni huoneeni seinään (ehkä ihan hyvä ettei sitä sentään oikeasti tapetoitu paikoilleen! :D).

  VastaaPoista
 10. Ihanan nostalgista! Keräsin näitä valokuvia. Sain tuon sinisen kansion joululahjaksi. En aikoinaan saanut kansiota täyteen, mutta myöhemmin olen kerännyt siihen kaikki kuvat. Kansio on edelleen tallella.

  VastaaPoista
 11. Apua, nyt tuli kovin nostalginen fiilis!

  Mulla oli tuo sininen kansio, ja sain sen mm. vaihtokauppojen avulla lähes kokonaan kerätyksi, yhtä kuvaa lukuun ottamatta, argh! Muistan vieläkin, että sen ainoan puuttuvan kuvan nimi oli "Mel Sea", ja siinä oli, yllättäen, kuva Mel C:stä merellä :D Vieläkin rassaa tämä vääryys :D Kuvakuoren hinta taisi olla tuo 5 mk (pitäisi kyllä muistaa kun niihin niin monet viikkorahat meni...) Ja ai että kun rasitti, kun varsinkin keräilyn loppuvaiheessa tuli samoja kuvia kerta toisensa jälkeen.

  Tuo valkoinen kuori tuli tosiaan myyntiin vasta vähän myöhemmin kuin hopeinen, ja olikohan se peräti kalliimpi, sen 10 mk? Ja olikohan siinä enmmän kuviakin per kuori? Keräsin niitä vain muutaman kappaleen, joskin valkoisen kansion ehdin tietysti hankkimaan, se taisi olla 30 mk :D Molempia kuoria kyllä sai samaan aikaan, mutta valkoiset tulivat hieman myöhemmin mukaan. Valkoisia en kuitenkaan jaksanut kauheasti kerätä, kun siinä kai kävi niin, että fanitus lopahti, ja olikohan Gerikin jo ehtinyt jättämään bändin.

  Onkohan ne kansiot tälläkin hetkellä jossain ullakolla pölyä keräämässä.. Voisin ehkä myydäkin ne joskus :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.