torstai 24. huhtikuuta 2014

Tanssien maailmaanAnni Polvan Tiina-kirjoihin perustuneessa Tiina-tv-sarjassa (1991) tarina sijoittui sotien jälkeiseen aikaan, 1950-luvun alkuun. Yhdessä jaksossa Tiina ystävineen osallistui tanssikouluun opettelemaan tanssia, mikä tietysti tuohon aikaan tarkoitti valssia - sekä foxia. Mamma soitti pianoa ja tahmeakätiset tytöt ja pojat riiputtivat jalkojaan katse varpaissa. (Katso tanssikoulua Elävästä arkistosta.)

1970-luvulla luultavasti opeteltiin ennen diskoon menoa Bee Geesin  Stayin' alive -kappaleeseen suorastaan travoltamaisia liikkeitä. Erityisen tunnettu tanssinopettaja oli hetki sitten edesmennyt Åke Blomqvist.


1980-luvun jälkipuoliskolla tehdyssä Tarkkis-tv-sarjassa tarkkailuluokan pojat harjoittelivat tanssia, taisi olla valssia jälleen, opettajansa johdolla, sillä keskiviikkona oli disko.

Ja tuli 1990-luku, jälleen tanssittiin. Tansseja ei välttämättä keksitty itse, vaan niitä tuli luo pyytämättäkin.

Kouluihin tulivat Power mover -videot. Koululiikuntaliiton Power mover -liike alkoi vuonna 1996, jolloin tanssiliikkeitä tehtiin Tino Singhin Hype-kappaleeseen. Löysin Youtubesta videonkin, jossa tätä tanssitaan - näyttävätkö liikkeet tutuilta? Nuorisoasiainkeskuksen sivuilla kerrotaan, että "Koululiikuntaliiton järjestämä  Power  Mover tanssiprojekti on saanut alkunsa vuodelta 1996, jolloin  Koululiikuntaliitolla oli tanssi teemana kouluissa. Koululiikuntaliitto täytti silloin  50 vuotta ja Aira Samulinista tuli tanssiteeman suojelija kouluihin.Vuoden 1996 tanssista tuli juhlavuoden tanssi, johon Aira Samulin ohjasi koreografian. Juhlavuoden tanssin oli opetellut noin 300 000 oppilasta ja 11 000 koululaista tanssi sen stadionilla." Tiettävästi Power Mover liikuttaa edelleen kymmeniä tuhansia koululaisia vuosittain, ja niiden teemoilta järjestetään myös tanssikilpailuja, tiedonjanoiset voivat googlettaa itselleen lisää purtavaa.

Meilläkin ala-asteella katsottiin ja tanssiin näiden videoiden opastuksella.  Näitä tanssiaskeleita valitettavasti löytyy PM:n omilta nettisivuilta vain vuodelta 2010 alkaen. Itselläni on kaukausia muistikuvia ainakin Sound of R.E.L.S:n tahtiin tehdystä tanssista tai Pinkin kappaleeseen tehdystä tanssista 2000-luvun puolelta, mutta saatan myös muistaa aivan väärin.

Vuoden 1996 joulujuhlassa me tyttöoppilaat (koska tietenkään pojat ei tanssineet) esitimme jonkin sortin tonttutanssin. Itse lienen joku noista eturivissä kumartelevista oppilaista.

Koulun joulujuhlan kohokohta vuonna 1996: tanssiesitys.Aikakauden the tanssinopettaja oli Aira Samulin. Hän opetti diskotanssia koko kansalle, niin aikuisille kuin meille koululaisillekin. Ylen Elävästä arkistosta löytyy viisi videota vuodelta 1997, jolloin Samulin opetti meille diskotanssia popcornista hushusiin Huvin vuoksi -tv-ohjelmassa.

Vuosikymmenillä on omia muotitanssejaan. Yhdet 1990-luvun tunnetuimmista tanssiliikkeistä tehtiin Macarenaan. Ajan kielessä Macarena saattoi tarkoittaa kappaleen lisäksi myös sitä yhtä tiettyä tanssia. Vuosikymmenen puolivälissä Los Del Rion Macarena-hitistä tehtiin tanssittavampi remix ja macarenasta tuli ehta ysäritanssi. Mistä mediasta tai kaverilta minä sen opin, en tiedä, mutta opinpahan kuitenkin ja edelleen osaan. Kovin harvoin vaan tälle on nykypäivänä käyttöä!


Vuosituhannen lopulla breakdance tuli Suomeen saakka, yhtenä suurimpana innoittajanaan kaiketi Bomfunk MC's:n Freetyler. Hiphopia oli tanssittu jo pitkään. Itse Airakin opetti sitä Kansanhuvit-tv-ohjelmassa vuonna 1993. Elävässä arkistossa kerrotaan hiphopin olleen vuonna 1993 "uusinta huutoa oleva muotitanssi".

Kultapuvussaan Michael Jackson ihastutti vuoden 1997 maailmankiertueellaan ja tanssi olympiastadionilta toiselle.
Yksi suurimmista vaikuttajista oli kuitenkin Spice Girls. 1990-luvulla tyttö- ja poikabändit tanssivat upeita koreografioita! Kaikki osasivat tanssia! Spice Girls tanssi, Nylon Beat tanssi, XL5 tanssi, 'NSync tanssi, Madonna tanssi, Michael Jackson se vasta tanssikin. (No, Aikakone ei tanssinut) Smurffien ensilevykin oli nimetty Tanssihiteiksi.

Vuosikymmenen loppupuolen ihanin elokuvallinen tanssikohtaus löytyi tietysti Titanicista. Luulenpa, että aika moni halusi Jackin ja Rosen innoittamana (ei vain lentää laivan keulassa vaan myös) yrittää nousta varpailleen sekä pyöriä vinhasti.Elävästä arkistosta löytyy vuodelta 1998 video, jossa Aira Samulin opettaa pienille tytöille ja muutamalle pojalle Spice Girlsien Say You'll Be There -kappaleeseen tekemäänsä tanssia.

Spice Girlsien tanssiliikkeet levisivät musiikkivideoiden, Spice World the Movie -elokuvan sekä tallennettujen keikkojen kautta. Vuonna 1997 Spaissarit heittivät ensimmäisen maailmankiertueensa ja Istanbulin keikkaa esitettiin televisiossa ja myytiin vhs:llä. Meillä kotona se oli televisiosta nauhoitettuna ja sitä on katsottiin noin ziljoona kertaa. Samoin oli Wembleyn keikan laita ajalta, jolloin Geri oli jo jättänyt bändin. Erityisen tunnettu ja osattu oli toisen levyn Stop-kappaleeseen tehty tanssi, se tosin lienee myös ainoa selvän koreografian tanssi Spaissareilta. Yksinkertaisuudessaan itseasiassa kovasti Macarenan tyyppinen.

Itse opin tanssin Istanbulin ja Wembleyn keikkoja katsoen:Keväisin meillä oli kevätjuhlan lisäksi myös eräänlaiset "ruokajuhlat" ja muistan meidän tyttöjen esittäneen siellä tanssia ainakin kahtena vuotena. Toinen oli Backstreet Boysin Everybody (ehkä aika yllättävää, mutta se tuskin näytti täysin samalta kuin Bäkkäreillä itsellään tuossa ylinnä olevassa videossa), toinen taas meni sinne diskotanssin alkujuurille Bee Geesin Stayn' Alive -kappaleella. Muuveista päätellen tässä on kyse nimenomaan seiskytluvun kuumista rytmeistä. (Ja muuten, koska olin pienessä koulussa, tässä kuvassa tanssivat kaikki 3.-6. luokkien tytöt!)

Lumoava tanssi-esitys koulun juhlassa keväällä 1998.


Millaisia tanssimuistoja teillä on? :) Osasitko Macarenan kuin vettä vain ja yritit pyöriä tanssilattialla kuin Titanicin Jack ja Rose? Oliko Spice Girls myös sinun suurin innoittajasi?
5 kommenttia:

 1. Me tehtiin ala-asteella varmaan ainakin kerran vuodessa luokan tyttöjen kanssa joku tanssiesitys. Ensin opettajan johdolla ja sitten alettiin itse keksiä koreografioita. Oltiin jopa naapurikunnan koulun diskossa "keikalla". :D Oi muistoja. Huvittavaa miten tosissaan silloin ajateltiin että meistä tulee isona kuuluisia. :DD Tykkään edelleen Nylon Beatin Naparengas-biisistä mikä tanssittiin yhtenä vappuna koulun pihalla, vaikken muuten ko. bändiä enää juuri kuuntele.

  VastaaPoista
 2. Macarenaa tanssittiin, kyllä!

  Muistan myös elävästi, miten ysärin loppupuolella kevätjuhlassa parhaan kaverini 6-luokkalainen isosisko ja hänen luokkalaisensa tytöt esittivät vauhdikkaan tanssiesityksen E-Typen Angels Cryingin tahtiin. Kaikilla oli muistaakseni napapaidat ja leveälahkeiset farkut, ja vitsit miten vanhoilta ne silloin näytti! Itse taisin olla tuolloin 2. luokalla. Tuntuu etten vieläkään näytä yhtä vanhalta vaikka ikää löytyykin 23. :') Muistoja muistoja.

  Ja vaikka tämä meneekin jo ysärin yli, muistan myös osanneeni ulkoa Shakiran Whenever Whenever-musiikkivideon tanssin. Salaa aina unelmoin että joskus diskossa tuo soisi ja saisin koko estradin itselleni ja esittäisin sen. Nyt jälkeenpäin katsottuna onhan tuo aika, krhm, härski tanssi 10-vuotiaalle, mutta siihen aikaan piti ihailla ja matkia vähän kaikkea mitä MTV:ltä tuli. :D

  VastaaPoista
 3. Jaiks mitä kuvia! Onnekseni en itseäni kuvista löydä :D

  VastaaPoista
 4. Haha, macarena sujuu edelleen! Itseasiassa Stopin tanssia piti enemmän muistella, mutta kyllä sekin sieltä muistui mieleen. Kaikenlaisia tanssiesityksiä sitä on itsekin tullut tehtyä. Yleensä meillä oli mukana enemmän myös "liikunnallisia elementtejä", kuten kuperkeikkoja sun muita. Niillä pärjäsikin koulun kulttuuriviikon "tanssikilpailuissa" perusketkutuksia paremmin. Taustamusiikkina soi "Smurffitietä pitkin". Voittoa ei silti herunut.

  VastaaPoista
 5. natsa: Vau, oikein tanssikeikalla! Sehän kuulostaa jo vähän vakavammalta tanssitoiminnalta.

  Peura: Niin, ne ylempien luokkien tytöt ja pojat tuntui aina _niin_ aikuisilta. Huh, mitä ikäloppuja mahdamme nyt enää ollakaan ^_^

  Karkkis: Oi, olit tanssikilpailuissa! Tai no "tanssikilpailuissa". Hih :D Kyllä Smurffit on tehneet klassikkomusiikkia.

  aniiti: Arvelen, että olet kuvassa tuon oranssipaitaisen tanssijattaren takana :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.