torstai 17. huhtikuuta 2014

Pääsiäispöytä on katettu!

Seuraavassa muutamia ruokakuvia 1990-luvulta, ajankohtaisesti mennään pääsiäisteemalla. En ole ruokahistorioitsija, mutta arvelen, että enimmäkseen pääsiäisenä syödään 2010-luvulla samoja ruokia ja herkkuja kuin 90-luvullakin. Tietysti jokunen uutuus lienee tullut pöytään, vaikkapa juustokakut, nuo nykyajan tavanomaisuudessaan pullaan verrattavat herkut. Pääsiäiseen kuuluivat esimerkiksi rahkaiset jälkiruoat ja raikkaat keltaisen sävyt, sen tiesi Valiokin vuonna 1992:

Valion mainos 1992:
Valion kuohukerma ja maitorahka.
"Pääsiäisen parhaat! Pääsiäisaurinko ja Rusinarahka".

Tuossa Valion mainoksessa on muuten yksi kiinnostava piirre: pääsiäiskakku on kuvattu suoraan ylhäältä päin. Nykyään ainakin naistenlehtien ruokasivuilla noin 80 % annoksista kuvataan suoraan ylhäältä, ja kai jonkinlaista orgaanisuutta yhdessä esteettisyyden kanssa haetaan sillä, että ruoan ympärille on ripoteltu jauhoja, valkosipulinkynsiä, rusinoita ja mitä nyt milloinkin. Sen sijaan 1990-luvun lehdissä ruoat on miltei kokonaan kuvattu sivusta tai yläviistosta. Jännittävä yksityiskohta.

En saanut tähän hätään käsiini kovin kattavaa valikoimaa pääsiäisteemaisia lehtiä 1990-luvulta, joten seuraavat kuvat ovat kaikki Nam! -nimisen ruokalehden sivuilta, kevätnumerosta 1994.

Ruokapöydässä kananmunat pysyivät lämpimänä punaisen kanan alla, ja ainakin omasta mielestäni pikkutomaatteja sisältä salaatti heiluu kivasti vanhanaikaisen ja modernin välillä. Nykyajan gourmet-salaatista ei ole tässä salaatinlehtien ja tomaatin vuoropuhelussa tietoakaan, mutta olivatko kirsikkatomaatit kovin yleisiä jo 90-luvulla? Muuten ruokapöydässä mennään hyvin lihaisissa merkeissä. Jälkiruoaksi nautittiin suklaa-mantelikakkua, tipulla koristeltuna.


Mildan mainoksessa oltiin pääsiäistunnelmissa ja annettiin ohje pääsiäispumppernikkeliin, vuodelta 1994 tämäkin.

Mildan mainos alkuvuodelta 1994.


Lopuksi kannattaa kattaa pöytä pääsiäistaminein. Jollei munanlämmitintä omasta takaa löydy, niin Nam! antoi ohjeet sen valmistamiseen.Aurinkoista pääsiäistä kaikille lukijoilleni!

1 kommentti:

  1. Ihanan ysäriä.

    Meillä ei muuten koskaan ollut lammasta, kai se oli duunariperheelle liian fiiniä (ja kallista) pääsiäisruokaa 90-luvulla. Yleensä oli jotakin kanaa, esimerkiksi broileria currykastikkeessa, ja jälkkäriksi mämmiä. Aika usein äiti teki myös vieraita varten unelmatortun, jonka päällä oli kermavaahtoa ja pääsiäisrakeita.

    Tosiaan, pääsiäisruoka ei (ainakaan meidän perheessä) ole kauheasti muuttunut. Tämän viikonlopun menu lapsuudenkodissani tulee olemaan hyvin samanlainen kuin 90-luvulla, ellemme miehen kanssa innostu laittamaan lammasta.

    Hyvää pääsiäistä!

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.