torstai 10. huhtikuuta 2014

Kotisivuvillitys1990-luvun loppupuoliskolla Internet alkoi tulla osaksi suomalaisten jokapäiväistä arkeja ja sen mukana on tullut suuri määrä erilaisia muoteja ja ilmiöitä: Kiss FM:n chat, IRC-galleria, Altavista-hakukone, Facebook, nettideittailu, Hommaforum, Vauva.fi-keskustelupalsta - jotain mainitakseni. Vuosituhannen vaihteen muodeista yksi oli ehkä ylitse muiden: kotisivut.

Sillä jokaisellahan siihen aikaan piti olla omat kotisivut. Koska vain harva meistä oli varsinainen koodaaja, olivat kotisivut usein jollain valmiilla kotisivukoneella tehtyjä. Minun piireissäni kyseessä oli expage.com, eli Express Page. Muitakin alustoja tietysti oli, kuten Angelfire.

Vuonna 1997 Expage kertoi etusivullaan: "Creating and publishing homepages has never been easier. With the Express Page homepage processor, all users of the World Wide Web can quickly and easily make their own professional-looking homepages. As the page is generated, it is simultaneously published on the Internet. The Homepage Processor is a Web application that does not require the user to know anything about how to make a Web page. Many of our users have created their very first homepage using this powerful tool. All that is required is a Web browser connected to the Internet." 

Professional-looking homepages, juu.

Itselläni on kokemusta kotisivujen teosta vain expagen kautta, joten tämä blogaus perustuu ensisijaisesti siihen. Siellä saattoi valita sivulleen hienon taustavärin tai kuvion, kaikenlaisia kuvia, pieniä animaatioita (kuten edestakaisin juoksevan koiran, pumppaavia sydämiä), ja kai niille olisi voinut laittaa myös valokuvia, mutta digikamera-aikaan ei oikeastaan oltu vielä siirrytty. Tai ainakaan minä en ollut niin edistyksellinen.


Niin hyvää puuta.

Muotia oli erityisesti laittaa omalle sivulle vieraskirja. Sinne kaiketi tuli kirjoituksia lähinnä muutamalta lähimmältä kaverilta. Sen lisäksi sivulla kirjoitettiin itsestä pieni esittelyteksti.

"No Hanson or Spice Girl likers are allowed here!!"

En tiedä mitä tapahtui, jotta tästä kuvasta tuli näin sotkuinen. Pahoittelen!

"Hi!! My name is Lauren!! I live in Langhorne PA!! I am in the 5th grade at Oliver Hecman School. I'm interested in sports, boys, and hanging with my friends. My favorite singing group is Spice Girls. My favourite Spice Girl is Emma Bunton. My favorite movie is the Titanic. My favorite song is "Viva forever" by the Spice Girls."


Ja katsokaapa vielä vaikka tämä sivu, expage.com/hanna vuodelta 1998. 14-vuotias Angel taas listaa lempibändejään ja - no - ihmisiään. Lisa rakastaa Leonardoa ja vihaa Claire Danesta. Nämä kaikki sivut on löydetty internetarkisto Wayback Machinesta, sitä kautta voitte etsiä itsekin lisää vanhoja nettisivuja. 

Itsellänikin oli nettisivut, ja ne olivat luultavasti ihan tuota samaa muottia kuin nuo ylläolevatkin. Osoitettakaan en kuollaksenikaan enää muista. Ihan hyvä kysymys on tietysti myös se, että kuka siellä kotisivuillakin muka olisi edes käynyt. Mutta ne olivat silloin Se juttu ja sellainen oli oltava, sitä paitsi ihan hauskaahan sinne oli vääntää erilaisia hienoja ominaisuuksia ja räjähtäviä raketteja. Nykyäänhän kaikilla on oltava blogi, kai jotain yhtäläisyysmerkkejä näiden ilmiöiden välille voisi vetää.

Netistä löytyy sivusto http://www.wonder-tonic.com/geocitiesizer/, jonka kautta voi saada minkä tahansa nettisivun näyttämään 90-luvulla tehdyltä. Tai siis siltä, kuin 13-vuotias olisi tehnyt ne vuonna 1996. Aika kiva idea, joskin vain muutama yrittämästäni nettisivuosoitteesta toimi. Esimerkiksi BBC:n "ysärisivut" olivat kyllä herskyvät. Kannattaa kokeilla!

Millaisia kotisivukokemuksia teillä on?

5 kommenttia:

 1. Voi vitsi, mulla oli niin monet sivut etten edes muista! Sitä kyllästyi edelliseen ulkoasuun parissa viikossa, niin sitten piti tietenkin tehdä uudet sivut kun ei vanhojakaan raaskinut alkaa muokkaamaan. :D Ensimmäiset versiot oli juurikin tuollaisia kun tässä postauksessa mutta kyllä ne siitä kehittyi aika rutkasti. Tulipa musta sittemmin verkkopuolen graafinen suunnittelija, ei siis ihan turhaa hommaa ollut expagella leikkiminen! :D

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Heh, noi oikein huutaa somea :D Ihmiset on halunnut jättää jäljen, tulla esille, ilmaista itseään ja ryhmittyä.

  VastaaPoista
 4. VOI EEEII! Mikä ihana nostalgiapurkaus! Me tehtiin kavereiden kanssa virtuaalitalleja, joista sai sitten vinkua itselleen jonkun netistä pöllityn kuvan mukaisen hoitohevosen. Siellä sai tunnarit sen hevosen omalle sivulle, ja pääsi kirjoittamaan hoitopäiväkirjaa kuvitteelliselle hevoselle :D Oivoi..

  Ps. Sun header on IHANA! Noi kilpikonnat ja krokotiilit oli parhaimpia! <3 Varsinkin se kilppari jolla oli banaaninkuori päässä :)

  VastaaPoista
 5. Voi, liikuttavia nettisivuja. soooooooo cute!

  Minulla ei ollut tuolloin omaa nettisivua, mutta joskus kuuluin "virtuaaliseen tylypahkaan", joka näytti juuri noilta sivuilta.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.