sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Vuonna 1990
Tässä ensimmäinen osa 10-osaisesta jatkokertomuksesta, jossa käydään läpi kaikki 1990-luvun vuodet. Aivan aluksi saamme siis aikamatkata vuoteen 1990.Vuosi 1990 oli täynnä suuria uutistapahtumia. Nelson Mandela vapautui vankilasta Etelä-Afrikassa. Noin muutoin Itä-Euroopan ja Neuvostoliiton tapahtumat hallitsivat vuoden tapahtumia kylmän sodan lopun häämöttäessä. Neuvostoliiton kommunistinen puolue luopui kaikkivaltaisuudestaan osana yritystä demokratisoida Neuvostoliittoa. Edellisenä vuonna murtunut Berliinin muurin murtuminen oli jo ennakoinut tätä: Saksat yhdistyivät 3. lokakuuta 1990. Viron nimi muutettiin Viron tasavallaksi ja se tunnisti Liettuan itsenäisyyden.

Vielä jotenkin sinnittelevän Neuvostoliiton kehitystä seurattiin uutisissa alituisesti, seuraava pätkä on tv-uutisista joulukuun 3. päivältä 1990.Itä-Euroopan ja Neuvostoliiton tapahtumien ohella vuoteen mahtui kaikenlaista vähän pienempääkin, mutta yhtälailla arjessa näkyvää:

* Suomen pääministerinä hommia hoiti Kokoomuksen Harri Holkeri
* Hectorin "Juodaan viinaa" ilmestyi ja tottakai siitä tuli suuri hitti
* Suomen edustajana Euroviisuissa oli Beat kappaleellaan Fri - suurempaa menestystä sillä ei niitetty; voitto meni Italiaan
* Inkereläisiä alettiin kohdella paluumuuttajina presidentti Mauno Koiviston aloitteesta, mikä vaikutti pitkään maahanmuuttopolitiikkaamme
* Rainer Friman voitti Syksyn sävelen kappaleellaan Se on salaisuus
* Sanoittaja Junnu Vainio kuoli
* Radio Mafia aloitti toimintansa
* Super Mario bros. 3 -Nintendo-peli julkaistiin
* MTV3:n Seitsemän uutiset alkoivat (Huomenta Suomi alkoi 1989)
* Muumilaakson tarinoita alkaa; sitä voinee todella pitää uuden aikakauden alkuna, sillä Muumeja näytetään yhä edelleen televisiossa jatkuvasti

Poikabändit saivat jo teinityttöjä pyörtymään. 1990-luvun alussa siitä vastasi New Kids on the Block, jonka suurimpia hittejä oli Step by Step. Live-esityksessä tanssimuuvit olivat hienoja ja vähintäänkin vihjailevia:

Vuoden suurimpia hittejä olivat
* Raptori: Oi beibi
* Sinead O'Connor: Nothing compares 2 u
* Madonna: Vogue
* Pekka Ruuska: Rafaelin enkeli
* New Kids on the Block: Step by step
* Ismo Alanko: Kun Suomi putos puusta
* Kolmas nainen: Tästä asti aikaa
* MC Hammer: U can't touch this
* Vanilla Ice: Ice ice baby
* Snap! : The power
* Belinda Carlisle: La luna

Vuoden katsotuimmat elokuvat Suomessa olivat:
1. Pretty Woman
2. Die Hard 2
4. Uunon huikeat poikamiesvuodet maaseudulla
5. Pieni Merenneito
6. Kuolleiden runoilijoiden seura
7. Paluu tulevaisuuteen III
8. Ghost - näkymätön rakkaus
9. Kuin lintu langalla
10. Syntynyt 4. heinäkuuta

Vuoden katsotuimmat elokuvat elokuvauutiset.fi-sivulla.

Kuva: Wikipedia.


Pekka Ruuskan Rafaelin Enkeli teki suomalaisiin lähtemättömän vaikutuksen.Seuraavassa muutamia kivoja mainoskatkoja MTV3:lta. Tässä ensimmäisessä Frisco- ja Jaffa-limsat, Fazerina-suklaa, Jenkki-purukumi:


Jonkun superjännittävän ohjelmapätkän jälkeen mainoksissa mm. Chymoksen jelly-karkkeja.Ja loppuun vielä aivan herkullinen Sweet Dynamite -kokoelmalevy ja Pommac:Ajan kuvamaailma oli pitkälti 1980-lukua, mutta ainakin tässä Eldoradon lehtimainoksessa on myös upeita ysärielementtejä sumuisuudesta hehkeään kuivakukkakimppuun.
Kauneutta olivat suureelliset korvakorut sekä hohtavat suuret villapaidat isoilla geometrishenkisillä kuvioilla.Lama ei vielä vuonna 1990 ollut todenteolla alkanut. Uuden ajan tuulia saattoi silti haistella, sillä Saksat yhdistyivät, Baltian maat yrittivät itsenäistyä ja Neuvostoliitossa tilanteet vaihtelivat, vaikka sitä romahdusta saatiinkin vielä odottaa seuraavan vuoden loppuun (joo, olkoon se tässä juonipaljastuksena). Keihäänheittäjä Päivi Alafrantti heitti EM-kisoissa kultaa ja tuli valituksi vuoden urheilijaksi (muttei oikein jäänyt legendaksi, koska ennen tätä googlettelua en ollut hänestä koskaan kuullutkaan). Meillä lyötiin alkutahteja TPS:n ja Jokereiden kaksinvallan kaudelle jääkiekon SM-liigassa: edellisvuoden tapaan Suomen mestaruuden korjasivat vuonna 1990 turkulaiset. Jokerit oli vasta noussut korkeimpaan liigaan, mutta pian se sieltä tulisi huipulle kamppailemaan mestaruuksista Tepsin kanssa.

Itse odottelin pikkusiskoa syntyväksi, kävin kaksi kertaa viikossa seurakunnan päiväkerhossa ja kesällä matkustin aina Helsinkiin asti äidin ja isän kanssa. Seurakunnan kerhon kevätjuhlassa pukeuduimme valokuvista päätellen leppäkerttuteeman mukaisesti, ohjelmanumerosta muistikuvat ovat himmenneet jo aikoja sitten.1 kommentti:

  1. Itse olen alkanut vuoden alusta myös kirjoittelemaan eräänlaista nostalgiablogia. Samanhenkistä kuin Nuoruusdisko, mutta en tietenkään ihan täysin samankaltaista, että ei ihan kopioinniksi mene. :)Jos haluat niin voit joskus kurkata blogia. Linkki löytyy tuosta mun profiiliesitteystä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.