Seikkailin jälleen Ylen Elävän arkiston ihmeellisessä maailmassa, kun vastaan tuli lastenohjelma, joka ei kyllä ole 1990-lukua ollenkaan. Sen sijaan siinä mennään 80-luvulle. Ihastuin ohjelmaan kuitenkin niin kovasti, että halusin jakaa ihastukseni kanssanne.
Kyseessä on ohjelma nimeltä Leikitäänkö kotia. Siinä tutustuttiin Esa Pakarinen juniorin opastuksella erilaisiin suomalaisiin perheisiin. Sonja Fogerlholm kuvaa ohjelmaa Elävässä arkistossa näin:
"Kahdeksassa jaksossa tutustuttiin hyvin erilaisiin perheisiin. Oli nelihenkinen perhe Vantaalta, jossa molemmat vanhemmat kävivät töissä ja nelihenkinen perhe Helsingistä, jossa isä opiskeli ja hoiti kotityöt äidin ollessa töissä. Nurmijärvellä vierailtiin kahdessa eri perheessä: Ensin maalaistalossa, jossa asui neljästä sukupolvesta koostuva suurperhe ja myöhemmin yksin asuvan 72-vuotiaan Kaisan kotona, joka kutoo mattoja mielellään.Mukana oli myös yksinhuoltajaäidin perhe ja uutta perheenlisäystä odottava kuusihenkinen perhe. Lisäksi ohjelmassa tavattiin kontulalaisen vanhainkodin asukkeja sekä SOS-lapsikylän lapsia.Ohjelman viehättävyys piili sen yksinkertaisuudessa. Erilaiset perheet tekivät täysin tavallisia, arkisia asioita kodeissaan."
Ohjelmaa muutaman jakson nyt katsoneena olen aika ihastunut siihen. Ohjelma on aivan mahtava kaikessa yksinkertaisuudessaan. Ohjelmassa lapset voivat olla tottelemattakin, eikä ohjelmassa ole saarnaavan opettavaa sävyä. Oli erittäin kiinnostavaa nähdä tavallisten ihmisten tavallisia 80-luvun koteja. Niin usein muuten tulee tavattua koteja vain televisiodraamojen lavastettujen seinien ja sisustuslehtien kautta.
Ohjelma on tietysti myös kiinnostava kuva ajastaan. Ohjelmassa ei esitellä samaa sukupuolta olevia pariskuntia lapsineen, eikä mukana ole myöskään maahanmuuttajia, paluumuuttajia tai muita kansainvälisiä perheitä. Jos ohjelma tehtäisiin uudelleen nyt 2010-luvulla, mukana olisi aivan varmasti ainakin näitä kansainvälisiä perheitä, kenties homoperheitäkin. Muuten ohjelman pointtina on tietysti erilaisten perheiden kirjo. Yhteiskunta on tässä mielessä muuttunut 30 vuodessa paljon.
Ohjelman kaikki kahdeksan jaksoa löytyvät kokonaisuudessaan Elävästä arkistosta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentista, muru! :)
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.