tiistai 11. helmikuuta 2014

Koko kansan Lola

"Vuonna 1996 Nura istui koulukuraattorin huoneessa. Oli yksi niistä yksinäisistä päivistä, jolloin oli vaikea pysyä vahvana, sellaisena arvokkaana tyttönä kuin hän olisi halunnut. Silloin kuraattori kysyi:
- Huomasithan, että Miss Suomi -kisan voitti tummaihoinen nainen? Hänen nimensä on Lola. Kyllä suomalaiset pikkuhiljaa tottuvat tummiin ihmisiin."

Nura Farahin haastattelu otsikolla "Nimeni on Nura", Kodin Kuvalehti 4/20141990-luvulla tutuksi tulivat skinheadit, jotka eivät varsinaisesti olisi halunneet antaa kaikkien kukkien kukkia, Suomi suomalaisille ja silleen. 1990-luvun taitteessa Suomeen olivat myös saapuneet ensimmäiset Somaliasta tulleet turvapaikanhakijat, maailma muuttui, joskin hitaasti. Siinä samassa aika oli kypsä kuitenkin jo sillekin, että turkulainen Lola Odusoga (nyk. Wallinkoski) valittiin Miss Suomeksi vuonna 1996. Seuraavana vuonna hänestä tuli myös Miss Skandinavia. Vaikka tässä käsillä ei juuri nyt olekaan lähteitä, niin uskon vakaasti Lolan valinnasta käydyn kuitenkin paljon keskustelua ja monien luultavasti ammattimaisesti myös pahoittaneen mielensä sen vuoksi.

Eikä siinä vielä mitään, mutta keväällä 1996 Lola valittiin myös Universumin kolmanneksi kauneimmaksi naiseksi. Viimeistään siinä vaiheessa hänestä taisi tulla koko kansa Lola, meidän kaikkien oma suosikkimme. Hän surautteli omaa r-kirjaintaan tv-mainoksissa ja lumosi monet. Tuossa siis linkki mainoskatkoon, jossa Lola Hesburgerin mainoksessa. Yksi ystäväni keräsi kaverinsa kanssa Lola-vihkoa, eli liimaili Lolan kuvia vihkoon. Ihan peri-1990-lukulainen harrastus sekin! Lola Odusoga näkyi mediassa runsaasti, ja mitä ilmeisimmin hän ihan oikeasti oli myös jonkun sortin nuorisoidoli, sillä hän menestyi Suosikin sivuilla erinomaisesti. Kevään 1996 aikana hän nousi Idolipörssiin tosi hyvillekin sijoille, Lola tuli Vuoden 1996 vuosiäänestyksessä supertähtikategoriassa viidenneksi (se oli myös ainoa kategoria, jossa hän ylipäätään saattoi olla ehdolla) ja kaikkien ihmissuhdekiemuroiden ja itsetuhoisuuden pesä eli Jammu sai kaikkien muiden upeiden tähtösten lisäksi myös Lola-piirustuksia julkaistavakseen.

Lola Odusoga ei sittemminkään kadonnut minnekään. Vuoroin suomalaiset ovat niin valinneet hänet turhimmaksi julkkikseksi kuin katselleet hänen uimapukukuviaan iltapäivälehdissä. Hän on juontanut muun muassa Suomen kaamein kämppä -ohjelmaa ja näytellyt Vares-elokuvassa. Oma mielikuvani Lolasta on äärimmäisen sympaattinen.

Elävästä arkistosta löytyy Lolan haastattelu keväältä 1996, Universumi-kisojen jälkimainingeista. Haastattelijana ysäripersikkaan sonnustautunut Salla Paajanen.

Ajat ovat kyllä muuttuneet monella tapaa. Vielä 1990-luvulla missit olivat jotain suurta ja missikisat koko kansan viihdettä. Vai kuinka moni osaa sanoa kuka oli viime vuoden Miss Suomi? Tai vuoden 2011? Nii-i. Liekö kyseessä sukupuolten tasa-arvoistuminen vai ehkä vain naisten esittelyn (ja jonkun sortin nationalistisuuden) siirtyminen muihin muotoihin?

5 kommenttia:

 1. Olin itse Lolan missivuonna vasta 12, joten tietenkään ei mitään kamalan analyyttista silmää rasismikeskustelulle ollut, mutta sen mitä muistan niin yllättävän vähän sitä missään mediassa ainakaan näkyi. Esson baarissa varmaan toki enemmän. Toki Lola oli sillä tavalla "white passing" että oli Suomessa syntynyt ja puhui suomea (viehättävän ärrävian kera), siis suurenkin yleisön mielestä jollain tapaa "yksi meistä". Muistan kyllä tsempanneeni ja jännittäneeni Lolan voittoa ihan todella :)

  VastaaPoista
 2. En itse muista missikisoista oikein mitään paitsi sen, että vielä 90-luvulla missit käyttivät vaatteita. Nykyään missikisat on korvattu tissikisoilla.

  VastaaPoista
 3. Moi!

  Googlettelin kuvia jääkiekkoilijoista postausta varten, ja löysin yhden hyvän kuvan Teemu Selänteestä, jonka alkuperäinen linkki on tänne sinun blogiisi. Lainasin kuvaa omaan postaukseeni, onko ok? Jos se haittaa, voin toki poistaa kuvan :) Kuva löytyy postauksen lopusta, ja linkki kyseiseen tekstiin on tässä!

  http://poropostia.blogspot.fi/2014/02/olympialaiset-on-ihmisen-parasta-aikaa.html

  Toivottavasti asia on sinulle ok, laitoin kuitenkin linkin kuvan alkuperäseen sivustoon! Kerrothan jos asia häiritsee niin poistan kyseisen kuvan :)

  VastaaPoista
 4. Otin 90-luvulla missikisat ERITTÄIN vakavasti.
  Jos oma suosikki ei voittanut, menin omaan huoneeseeni itkemään. :D En tykännyt yhtään Lolasta tuolloin, mutta se ei liittynyt mitenkään ihonväriin, vaan hiustenväriin, sillä totta kai Miss Suomen piti olla blondi. ;) Ja itkuhan siinä sitten 10-vuotiaalle tuli, kun Lola voitti. Lolan voitto otti koville vielä seuraavanakin päivänä(yleensä toivuin pettymyksistä saman illan aikana), ja niinpä muistaakseni sitten Iltalehden Lolaa käsittelevästä artikkelista väritin uuden Miss Suomen naaman ja hampaat uuteen uskoon.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.