sunnuntai 17. marraskuuta 2013

1990-luvun Romeot ja Juliat

Englantilainen William Shakespeare kirjoitti Romeo ja Julia -näytelmän noin vuosien 1591 ja 1595 välillä. Toistaalta sitä, kirjoittiko Shakespeare oikeasti näytelmänsä, on pähkäilty pitkään. Tämä vähintäänkin Shakespearen nimissä kulkeva näytelmä on luultavasti maailman tunnetuin rakkaustarina, Shakespearen tunnetuin näytelmä ja tarinana jatkuva populaarikulttuurin lainauksen kohde. Jos joku sanoo joidenkin suhteen olevan kuin Romeolla ja Julialla, voi heti otaksua puhujan tarkoittavan äärimmäistä rakkautta suurilla ongelmilla höystettynä, sukuriitoja kenties.

Siinä alkuperäisessä Romeossa ja Juliassa nämä nuoret rakastuvat toisiinsa, vaikka heidän sukunsa ovat olleet suurissa riidoissa ammoisista ajoista alkaen. Nimenomaan sukuriitojen vuoksi rakkautta ei tietenkään hyväksytä. Tapahtumapaikkana on Verona.  Romeo on 17-vuotias ja Julia noin 14-vuotias heidän tavatessaan Julian suvun, eli Capuletin järjestämissä juhlissa, jonne Romeo saattoväkineen tulee kuokkimaan. Ja rakkaus syntyy ensisilmäyksellä. He tapaavat seuraavana päivänä kuuluisassa parvekekohtauksessa ja menevät salaa naimisiin. Pian Romeo kuitenkin joutuu lähtemään maanpakoon tapettuaan Julian serkun tappelussa. Tästä Julia on surun murtama, hän saa veli Lorenzolta myrkkyä joka "nukuttaisi" hänet ja saisi Julian vaikuttamaan kuolleelta, ja hänen herätessään Romeo olisi tullut takaisin ja he voisivat karata yhdessä. No, tiedämme loput: Romeo palaa ja luulee Julian kuolleen, sillä hän ei ole saanut asioiden oikeaa tilaa selvittävää kirjettä. Surusta murtuneena Romeo tappaa itsensä, Julia herää, huomaa Romeon kuolleen ja tekee itsemurhan. Muutama kiemura ja väärinkäsitys tässä välissä. Nuorten kuoltua Capuletin ja Montaguen suvut sopivat riitansa.

Romeo ja Julia olivat monien variointien kohde 1990-luvulla. Olen tähän listannut 5+1 kohtaa. Ne ovat tavallaan kiinnostavuusjärjestyksessä. Tuleeko teille mieleen lisää 1990-luvun Romeoita ja Julioita?

1. Movetron: Romeo ja Julia (1995)

Paikkansa ykkösenä kaikkein ysäreimpänä Romeona ja Juliana saa ehdottomasti suomalaisen eurodanceyhtye Movetronin suurin hitti Romeo ja Julia, joka antoi nimensäkin heidän vuonna 1995 ilmestyneelle pitkäsoitolleen, jota myytiin lähes 90 000 kappaletta.

Movetronin Romeo ja Julia on siitäkin hieno kappale, että se kertoo nimenomaan Shakespearen Romeosta ja Juliasta. Luulen kuitenkin, että hyvin monelle 90-luvun lapselle ja nuorelle oli vähän ongelmiatuottavaa yrittää ymmärtää kappaleen sanoja, jos ja kun Shakespearen näytelmän sisältö ei ollut ihan hallussa. Kappaleessa kun lauletaan niin Capuleteista kuin Montaguestakin. Mikä vitsin kapuletti? Montakee? Itse ainakin taisin ymmärtää vasta paljon myöhemmin että hahaa, nehän on niiden sukunimet...



2. Baz Luhrmann: William Shakespearen Romeo + Julia (1996)



Romeon ja Julian tarina on saanut historian aikana muutaman elokuvasovituksen. Niistä ehkä kuuluisin on vuonna 1968 valmistunut Romeo and Juliet. Jollei elokuvaa ole nähnyt, on jokainen luultavasti kuitenkin kuullut tuon elokuvan tunnuskappaleen A time for us. Ah miten koskettava! Tuo kappale lyö jopa My heart will go on -veisun, ja se on minulta erittäin paljon sanottu. Tuo elokuva löytyy Youtubestakin, kuten luultavasti myös aika monesta muustakin nettipalvelusta sekä kirjastoista ja leffavuokraamoista.



1990-luvulla aika oli kypsä uudelle Romeolle ja Julialle, mutta tällä kertaa perinteikkyys oli kaukana. Baz Luhrmannin ohjaama William Shakepearen Romeo + Juliet on puhuttu "runokielellä" (eli oikeasti samoin sanoin kuin Shakespeare kirjoitti näytelmänsä 1500-luvulla) ja eri suvut tappelevat mafiatyyliin kun aseet puhuvat. Tapahtumapaikkana on nykyajan Kalifornia. Visuaalisuudessaan elokuva on kiinnostava ja täynnä hyvää musiikkia. Erityisesti naamiaiskohtaukset ovat hyvin musiikkivideomaisia.

Erityisen olennaista elokuvassa oli se, että Romeona nähtiin 1990-luvun loppupuolen supertähti Leonardo diCaprio ensimmäisessä erittäin suureen suosioon nousseessa elokuvassaan, ja siinä ohessa hän tietysti totutteli kuolevan miehen rooliin - Titanic seurasi pian perässä. DiCaprio voitti miespääosastaan hopeisen karhun. Naispääosaa näytteli ihana Claire Danes, joka oli ennestään tuttu ainakin Niin sanottu elämäni -tv-sarjasta (My so-called life). Olen nähnyt elokuvan pari kertaa, mutta onhan se nyt niin kamalan surullinen loppunsa vuoksi, että ei sitä ilokseen kovin usein katsele. Etenkin kun on tällainen herkkis kuten minä.



Tämäkin elokuva on kokonaisuudessaan youtubessa.

3. Kaisa Ikola: Hullu luokka hoitaa hommat (1994)

Yksiä 1990-luvun lempikirjojani olivat Kaisa Ikolan kirjoittamat Hullu luokka -sarjan kymmenen nuortenromaania. Ihanan hulvattomia, nokkelaa huumoria, josta osa uppoaa edelleen.

Kirjasarja kertoo (8B ja) 9B-luokasta, joka on todellinen hullu luokka, sillä kaikkea sattuu ja tapahtuu jatkuvasti ja henkilöhahmot ovat räiskyviä luokan oppilaista opettajiin. Vuonna 1994 julkaistussa sarjan viidennessä osassa Hullu luokka hoitaa hommat 9B päättää kerätä luokkaretkikassaan rahaa näytelmäspektaakkelilla. Mikäpä muukaan tuo esitys voisi olla kuin Romeo ja Julia. Tässä parhaat pätkät kirjasta näytelmään liittyen.

Koulun reksi on kieltänyt 9B:tä pitämästä koululla huutokauppaa, joten luokan on äkkiä keksittävä uusi tapa kartuttaa luokkaretkikassaa. Luokka on kokoontunut hätäkokoukseen pizzeria Casanovaan.

"- Kröhm, yski Kyösti tärkeänä. - Joo, mä laskin mitä me on ansaittu tiernapojilla ja mitä me korkeintaan ansattais huutokaupalla sen jälkeen kun on maksettu kulut, ja se rahasumma riittäis ehkä bussimatkaan kerran kaupungin läpi.
   9B murisi ärtyneenä.
- Mitä me sit tehtäis asian hyväksi? Miina kysyi. - Pitääks meidän keksii jotain uusia rahanpyydyksiä?
[...]
- Mä ehdotan, et ohjelma on arvokasta, lausutaan Runebergia ja esitetään Shakespearen näytelmiä.
- Kuka maksas nähdäkseen Shakespearen näytelmiä? tahtoi Loiva tietää.
- Mä tunnen monia semmosia, hehkutti Miina. - Jestas, Kyösti, sä oot ihme.
- Älä ny liioittele, Kyösti punasteli.
- Otetaan joku semmonen jonka kaikki tietää, vaikka Romeo ja Julia - paikallislehti kirjottaa onnessa, kuinka paikkakunnan nuoret kyvyt esiintyy, ja Aliisa [ope] loikkii yli pulpettien kun pääsee kerrankin ohjaamaan meitä jossakin arvokkaassa! Pirre, sä saat agitoida kaikki Johanin porhot sukulaiset ostamaan liput ja...
[...]
- Kas niin, Aliisa sanoi. - Tässä tarvitaan niin paljon henkilöitä, että kaikki pääsevät esiintymään. Miksi pojat voihkivat? No, ensin varmaankin valitaan ketkä esittävät Romeota ja Juliaa.
- Toivottavasti se ei ehdota mua, Anna mumisi Miinalle. - Mä sain sankaritarrooleista tarpeekseni vuosi sitten juolujuhlassa.
 - Hei, Emilia kiljui ja huitoi käpäläänsä. - Mä ehdotan Miinaa ja Herbertiä!
- Ja mä kieltäydyn kunniasta, Herbert ilmoitti. - Mähän tunnen itteni täystoheloksi jos mä joudun puhuun tällasta soopaa.
- En mä luule että se tunne mitenkään eroais sun normaalista olotilastas, Loiva irvisti.
- Joo, mun mielestä Miina ja Herbert olis hyvä pari, Kyöstikin innostui.
- Miina on niin runollisen näköinen tuossa röyhelökauluksessaan, Aliisa imarteli.
- Mä suostun sillä ehdolla, et parveke ei ala huojua kesken kaiken, Miina tokaisi.
- Ja mä sillä ehdolla, ettei mun nimee mainita ohjelmassa, Herbert jatkoi."

Tämän jälkeen Kyöstistä tehdään veli Lorenzo, Annasta Julian ja Emiliasta Romeon äiti sekä Loivasta Benvolio. Pojat eivät innostu sukkahousuihin pukeutumisesta ja vanhan kielen lukeminen tuottaa niin tuskaa kuin nauruakin.

"- Aivan, kesken kaiken ei rooleja ruveta vaihtamaan, ilmoitti Aliisa. - Ja tämähän on modernia kieltä, minähän olisin voinut ottaa Paavo Cajanderin suomennoksen vuodelta -81...
- Kaheksanyks? hihkui Herbert. - Mä tahon sen käännöksen.
- 1881, korjasi Aliisa. Tämä Yrjö Jylhän suomennos on sentään vuodelta -55...
- Mut milta vuosisadalta? hihkuin Loiva näyttämöltä.
- Tältä! Aliisa oli hikeentymässä. - Ja minähän olen lyhentänyt tämän näytelmän puoleen. Jatketaan nyt siitä mihin jäätiin. - Juha, nousehan sieltä jo.
   Romeon ja Benvolion syvällinen keskustelu sujui hetkisen, vaikka Loivalla ilmeisesti oli suuria vaikeuksia hillitä hilpeydenpuuskiaan.
- Jos heität minut näin, niin loukkaat mua, hän lausui pateettisesti.
[...]
9B:n aika kului lähinnä Romeota ja Juliaa harjoitellessa, sillä aikataulu oli tiukka. Miina, joka oli ollut paikallislehdessä työharjoittelussa, hommasi toimittajan koululle seuraamaan harjoituksia, minkä jälkeen toimittaja kirjoitti etusivun jutun kaupungin nuorista kyvyistä. [...] Loivakin teki osuutensa: hän oppi sanomaan vuorosanansa nauramatta.
   Niin tuli helmikuinen ilta. Yleisöä virtasi sisään ovesta, jolla Siiri ja Kyösti seisoivat tarkastamassa loppuja ennen kuin ryntäsivät pukeutumaan, ja näyttämöllä kanniskeltiin lavasteita edestakaisin, kompastuttiin milloin mihinkin ja heiluteltiin esirippua. [...]
- En mä itteni puolesta pelkääkään, Miina tuhahti. Mä pelkään et Herbert unohtaa vuorosanat!
- Sitä mä en ihmettelisi, Emilia lohdutti. - Onks esirippu muuten kunnossa? Sehän juuttu kolme kertaa eilen kenraaliharjoituksissa.
- Ainakin talkkari ja Rantamaha koetti sitä korjata. Kääks, nytkö Ville jo pänttää sitä paistinpannua... (kellon puutteessa oli lainattu paistinpannu keittiöltä ilmoittamaan näytelmän alkamisesta). Pirre pomppi ylös ja alas.
- Mut eihän meillä mitään kiirettä oo. Jätkät saa rupatella pitkään tuolla näyttämöllä... Anna kurkisti käytävään. - Loiva hei, tuollapäin näyttämö on!
- Miekka jäi! Loiva hihkui pomppiessaan poikien pukuhuoneeseen ja taas takaisin miekka kainalossa.
- No nyt se pisti sen vyöhön väärinpäin... Loiva! Et sä voi ottaa terästä kiinni!
- Ai kiitti vaan. Loiva käänsi miekan oikeinpäin ja kirmasi taas.
- Jestan ton kanssa. Anna sulki oven. - No mitä sä nyt täriset Miina?
- Se pelkää edelleen parveketta, Pirre ilmoitti. - Mun mielestä mä olisin sopinu Juliaksi paremmin, mä painan puoli kiloa vähemmän kuin Miina...
- Ei uskois, Emilia tokaisi ja mottasi Pirreä mahaan, jota oli paisutettu paksulla tyynyllä. - Aika pehmeetä läskiä, onks tää höyhentyyny?
- Olkaa jo hiljaa tai Aliisa tulee paimentamaan meitä, Miina vikisi.
   Ihme kyllä alkoi näyttää siltä, ettei mikään menisi näytelmässä vikaan. Kaikki muistivat vuorosanansa, vaikka harjoitteluaika oli ollutkin lyhyt, väliverho ei juuttunut, tikkaat olivat tukevat kun Miina lopulta kiipesi niitä pitkin parvekkeelle.
   Herbert antoi tulla sujuvaa yksinpuhelua, eikä Loivakaan tirskunut lavasteissa koska Emilia oli uhannut laastaroida tämän suun kiinni.
   Miina eläytyi rooliinsa niin, että unohti pelkonsa parvekkeen suhteen - ikävä kyllä. Kun Pirre imettäjän roolissa huuteli Juliaa parvekkeen takaa, Miina nojautui kaiteeseen lausuessaan juhlallisesti Romeolleen:
- Ole uskollinen, armas Montague. Vaan varro hetki, tulen takaisi-i-i-k!
   Kaide petti, ja Miina pitkine laahuksineen romahti alas Herbertin eteen kuin mikäkin maanvyörymä.
   Rantamaha, joka huolehti esiripusta, ei varmaan ollut elämässään liikkunut niin nopeasti kuin nyt syöksyessään sulkemaan sitä. Yleisö kohisi pelästyneenä ja Anna ja Emilia ryntäsivät Miinan luo.
- Ootsä hengissä? Herbert kysyi. - Ei sun nyt noin nopeasti ois tarvinnut tulla..."

Lainaukset kirjasta Kaisa Ikola: Hullu luokka hoitaa hommat (1994)

4. Vili Vilperi: Romeo ja Julia (1993)

Vili ja Nanni esittävät kuuluisaa parvekekohtausta.


Vili Vilperi on tunnetuimpia 1990-luvun piirrossarjoja ainakin meillä Suomessa. Sarja perustui Dorothy Wallin romaaneihin Blinky Billistä, ja ne julkaistiin 1930-luvulla. 1990-luvulla tämä australialainen tarina koalasta ja hänen eläinystävistään sai animaatiomuodon ja Vili, Nanni, Väpä, Limppu, Vompatti ja muut Viherkylän hahmot pomppivat olohuoneisiin.

Vili Vilperi -piirrossarjan ensimmäisen kauden kolmas jakso oli omistettu Romeolle ja Julialle hyvin samaan henkeen kuin Hullussakin luokassa, kun Viherkylän eläinlapset esittävät klassikkonäytelmän. Tietysti Vili Vilperi on Romeo ja Nanni Julia.


Tässä jaksossa mainitaan myös esimerkiksi Arnold Schwarzeneggerin kirjekurssi kehonrakentajille, hillitöntä :)



5. S.O.A.P.: Romeo and Juliet (1998)

Tanskalainen S.O.A.P. tuli Aquan vanavedessä kuulusuuteen 1990-luvun loppupuolella. Yhtyeen muodostivat sisarukset Heidi ja Line Sorensen, ja heidän suurin hittinsä oli This is how we party. Heidän levyltään Not like other girls löytyi kuitenkin myös 1990-luvulle erittäin sopiva poppikappale Romeo and Juliet.

Sinänsä kappaleen sanoituksilla ei ole juurikaan tekemistä Shakespearen tarinan kanssa.



6. Gilmore Girls: Run away little boy (2001)

Tämä viimeinen kohta menee 2000-luvun puolelle, siksi se löytyy vasta sijalta kuusi. Gilmoren Tyttöjen toisella kaudella Rory Gilmoren lukiossa oppilasryhmät esittävät Romeon ja Julian kohtauksia eri tyyliin jaksossa Run away little boy. Roryn ryhmä päätyy tekemään näytelmän loppukohtausta perinteiseen tyyliin - jotkut muut ryhmät tekevät mm. luolamiesesityksen, siitäkin on jaksossa pieni pätkä.

Kun Tristan livistää näytelmän Romeon roolista viime hetkellä, päätyy Paris esittämään Romeota. Rory on tietysti itse Julia. Tyttösuudelma ja myrkkykuolema. Dean mustasukkaisena Tristanista ja Rorysta. Perinteisen kilttiä, mutta kivaa menoa.

Youtubesta ei löytynyt tätä Romeo and Juliet -esitystä, saatte siis vain tyytyä Sookien tunnelmointiin:



* *

Muita tunnettuja Romeo ja Julia -esityksiä ovat muun muassa Dire Straitsin Romeo and Juliet -kappale vuodelta 1980 sekä The Killersin siitä tekemä cover.

5 kommenttia:

  1. Movetronin biisissä lauletaan kyllä myös Alfa Romeosta, joten ei se täysin originaalisovitus voi olla :D (Se on vieläpä varsin korni sanoitus jolle olen pyöritellyt silmiäni mont kertaa!)

    VastaaPoista
  2. Juu, ei kauheen originaali! :)
    Mutta siinä lauletaan kuitenkin Romeosta ja Juliasta ja kuinka suvut ei sulata näiden rakkautta. Vähän modernisti kieltämättä :)

    VastaaPoista
  3. Tuo movetronin levy oli ensimmäinen ikinä ostamani cd :) Ostin sen Turusta, muistaakseni Wiklundilta ja samalla reissulla poikkesin body shopiin josta hankin banaanishampoota ja -hoitoainetta... Yövyin sisareni opiskelijasolussa ja muistan että tämän kämppiksen lattialla oli valtava usean metrin levyinen palapeli jota tämä kokosi. Hassua mitä yksi levy tuo mieleen. :)

    VastaaPoista
  4. Ite ainakaan en tajunnu oikeen tuota Movetronin kappaletta tenavana... Jälkeenpäin tajusin ettei vissiin kovin moni muukaan saanu juonesta täysin kiinni, sain käsiini sellaisen teoksen kuin Villejä Rubiineja - Väärinkuultuja laulunsanoja. Taisipa olla koko sivullinen misheardia Romeo ja Julia -kertsistä. Suosittelen! (löytyy myös pino muita 90-luvun poppibiisiväärinkuulemisia)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.