tiistai 26. maaliskuuta 2013

Hedelmäkakkuja ja kiivin vuosikymmen (ja yksi mieskakku)

Kiivi ja 1990-luku, tuo raikas yhdistelmä! Ja nyt sitten niitä kaikenlaisia kiiviherkkuja ja hedelmäkakkuja, kuten lupasin. Kerrankin "palaan tähän juttuun" -postaukseen ei mene edes kahdeksaa kuukautta. 

Ensimmäiset kiivit tulivat Eurooppaan vasta 1970-luvulla. Tarkkaa aikaa näiden Suomeen-tulolle en pysty sanomaan (Kauko Röyhkä on ilmeisesti muistellut syöneensä Suomessa kiiviä jo vuonna 1975). Itse mietin jossain vaiheessa, että onko se kiivi nyt kuitenkaan niin ysärimäinen juttu, mutta olen sittemmin törmännyt kiiveihin niin useasti, että ainakin jonkinasteinen muotihedelmä tässä nyt taitaa olla kyse. Onhan kiivissä (siis ei kuorineen siinä karvaisen ruskeassa möllykässä vaan siinä sisälmyksessä) jotain perin ysäriä jo ihan värinkin puolesta. On minulla ainakin olla kiivin värisiä tuulitakkeja ja trikoohousuja, tai no yhdet kumpiakin, ei pidä yltyä vallan liioittelemaan. Kiivejä oli kaupoissa yleisesti tarjolla jo ainakin 1980-luvulla. Nimenomaan 1990-luvulla niitä alkaa kuitenkin viuhahdella erilaisissa ruokaohjeissa aika tiuhaan.


Nam! 2/93.

Nam! 2/93.

Minulle tuli hieman yllätyksenä, että ananaskirsikoita on saanut Suomessa jo tuolloin. Kuinkahan tavanomainen tuote mahtoi olla kyseessä? Erilaisissa ruokalehtien ohjeissa niitä kuitenkin vilahtelee toisinaan.


Nam! Kesä / 93.


Sitten yksi kummajainen. En nyt tiedä, onko tämä kerrostalokakku sinänsä välttämättä niin kummallinen kakku, mutta tämä mainos on aika mainio. Ensimmäisena oletuksena näyttää olevan se, että miehet eivät leivo, joten tehdään erillinen miehiä houkutteleva ohje. Onkohan logiikka jatkunut siten, että mitään hörselökakkuja miehet eivät kuitenkaan väännä, joten tehdään jotain suurta ja jämerää, kuten KERROSTALOkakku? Aika jässikkä kyllä tuo kakku on kuvassakin. Muistuttaa kovasti voileipäkakkua. Ja kolmanneksi on jollekulle tosi hauskasti tullut mieleen, että jotta Suomen Mies ymmärtäisi kunnolla tätä ohjetta, niin käytetään miehille tuttuja termejä. Tottakai kaikki miehet ovat hyvin tuttuja kaikenmoisen rakentamisen ja nikkaroinnin kanssa. Että leipomisesta tulisi mukavampaa, jos sitä verrataan rakentamiseen? No hitto vieköön kyllähän sitten jo se Suomen Mieskin voi pyöräyttää perheen naisille kakun. Tekstissä puhutaan lisäksi muurauksesta, laastista ja rappauksesta... Huh. "Kun rakennus on valmis, rappaa se kermavaahdolla. Rakenna katolle kiiveistä, ananasrenkaista ja suklaanapeista vielä helikopterikenttä kuvan mallin mukaan."

SIIS ANTEEKSI MITÄ. Helikopterikenttä??!

Oma lukunsa on tietysti vielä se, että kyseessä on Alkon mainos.

Nam! Kesä / 94.


Seuraavassa kiivejä on yhdistetty suolaiseen naposteltavaan:

Nam! Talvi 94/95.


On olemassa myös kuvallista todistusaineistoa siitä, että ainakin meillä se kiivi todella päätyi täytekakkujen päälle. Tästä päästäänkin siten kivasti niihin hedelmätäytekakkuihin, joita 1990-luvulla oli tarjolla juhlapöydässä jos toisessakin. Voisikohan näitä verrata siihen, mitä kaikenmoiset juustokakut ovat nykyään?


Tuossa kuvassa ehta juhlapöydän herkku vuodelta 1991. Viinirypäleitä, persikkaa ja KIIVIÄ. Siis tietysti. Ehkä persikka oli 90-luvulla vielä paljon kiiviä yleisempi kakkuhedelmä, mutta kiivi tuo tuohon kieltämättä kivaa väriä. Onhan se nimittäin visuaalisesti oikein mukava hedelmä.

Eldoradon valmiskakkupohjan mainos, Nam! kesä / 94.


Nam! 2/93


Sunnuntain mainos Nam!-lehdestä, kesänumero 1993.


Unissaan saattoi tietysti hekumoida myös kaikenlaisista Barbie-täytekakuista :) Mutta kyllä persikalla ja kiivilläkin pitkälle päästiin.

4 kommenttia:

 1. Päässäni alkoi pyöriä sellaisella "luolamiesäänellä" sanottu lause "Man make cake" ja vähän örinää päälle. Kyllähän sitä nyt on pienempi kynnys alkaa leipoa, kun voi kuvitella tevänsä samalla jotain miehekästä JA käyttää alkon tuotteita. Lisäksi kulmikkuus on miehekästä, kuka sitä nyt irtopohjavuokia viitsii käyttää. :D

  Kiivi tosiaan taitaa olla ysäriä. Muistan, että söin välipalana usein kiiviä lusikalla.

  Oikeastaan tuo hedelmien runsaus on aika herkullisenkin näköistä. Vähän nuo 90-luvun kellertävät ja/tai sumeat kuvat hämää.

  VastaaPoista
 2. Oikein kiva aihe ja ihanat kuvat! Kiitos! :) Sain kiksit erityisesti mieskakusta ;)

  VastaaPoista
 3. Karkkis: Joo, ysärikuvissa tuntuu miltei aina olevan aika keltaoranssi valo ja/tai sumeaa. Oi näitä ajankuvia!

  Kiitos Taika. Näitä kiivikakkukuvia tuntuu pursuavan sieltä täältä. Ja ties mitä kiivikeittoja- ja kastikkeita myös silloin tällöin. Mieskakku naurattaa muakin yhä :D

  VastaaPoista
 4. Minä laitoin elämäni ensimmäiseen opiskelijakämpässä tekemääni täytekakkuun kiiviä ja pihlaja-karkkeja koristeiksi, koska muistin äitini tehneen joskus niin. Enpä silloin tajunnut, että sehän on ihan ysäriä!

  Nyt muuten mars Seppälään, sieltä saa pikkuruisia kynsiin liimattavia kiivi- ja melonisiivuja. Oli pakko ostaa tänään, kun näin. :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.