keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Emilia, unohdettu(ko?) ysäritähti

Pelkkä nimi Emilia ei välttämättä sano sinulle mitään, mutta lienet kuitenkin kuullut tämän ruotsalaisen Emilia Rydbergin kappaleen Big big world vuodelta 1998, koska eihän sitä karkuunkaan päässyt. Tämä samanniminen levy minulla on peräti omanakin (jossain vaiheessa yritin myydä sitä kirppiksellä, mutta kauppa ei käynyt, hyvä vai huono asia?), mutta on vaikea kuvitella, että olisin ostanut sitä itselleni. Musiikki on nimittäin hiukan liian pliisua makuuni, tuskinpa pidin tällaisesta edes 1990-luvulla. Vaikka mistäs sitä tietää. Muistan, kuinka pikkuserkkuni äiti tai mummi sanoi, että onpas kivoja lauluja, sellaisia mukavan kilttejä ja kauniita. Joo-o, siinä ehkä yksi syy, miksi esipuberteetti-ikäinen ysärilapsi ei halunnut tykätä siitä.

Emilia ei kuitenkaan ole aivan niin yhden hitin ihme kuin luulla voisi - hän on julkaissut 2000-luvulla muutaman levyn, ja parhaimmillaan hän on yltänyt lauluillaan tällä vuosituhannella Ruotsissa jopa listakakkoseksi singlellään Var minut. Sikälikin merkittävää, että ainakin Wikipedian mukaan Big big world -debyytti olisi ollut korkeimmillaan listan sijalla 14. Ihan mukavaa, että tällaiset ysäri-ihmeet tekevät ihan varteenotettavia musiikkiuriaan vielä myöhemminkin. Suomessa Emilia Rydberg ei kuitenkaan ole mikään eritysen tunnettu, tai ties vaikka olisin tietämättäni häntä kuullut. Var minut kuulostaa mielestäni erehdyttävän paljon euroviisulta, mutta on kai siihen syykin: ruotsalaiset tekevät nykyään lähes puolet kaikista euroviisuista maahan katsomatta, joten kai heidän kädenjälkensä sitten kaikessa muussakin näkyy.

Tämä Big big world oli kuitenkin 1990-luvun loppupuolella kohtuu suuri hitti ja lienee sijoittunut ihan kivasti myös Jyrki Countdownissa, joka minun elämässäni oli Radio Mafian Lista-ohjelman ohella toinen maailmaa määrittänyt ja raiteillaan pitänyt ohjelma. Ja vaikka kappale todella on vuodelta 1998, niin ei tämä niin erityisen ysäriltä kuulosta. Toisinaan unohtuu, että tehtiin silloin muutakin kuin eurodancea ja tyttöbändimusaa. 


2 kommenttia:

  1. Kun ajettiin juhannuksena mökille, lauloimme innossamme ysärihittejä, muun muassa tätä. Muistan olleeni ehkä puolisen vuotta isokin Emilia-fani. Ainakin kuuntelin levyä useampaan otteeseen. Sitten se taisi jäädä.

    Ai niin, jonkun daddy-aiheisen kappaleen soitimme isänpäivän päivänavauksessa yläasteella.

    VastaaPoista
  2. Emilia muuten osallistui Ruotsin euroviisukarsintoihin vuonna 2009 tällä biisillä: http://www.youtube.com/watch?v=n_-ICI1snns

    Ei tosin ole mielestäni läheskään yhtä hyvä kuin "Big big world".

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.