maanantai 23. heinäkuuta 2012

Barbie-leikki alkaa nyt!

Ykkösleluja minulle olivat lapsuudessani pikkuautojen ja legojen lisäksi Barbit, tietysti. Minulle ja siskolleni kertyikin barbeja melko isot pinot, Kenejä oli toki vain kaksi tai kolme. Ja pari "Barbien lasta", jotain niitä Todd-poikia ja semmoisia. Suurin osa leluistamme oli ihan oikeita barbeja, mutta tietysti joukossa oli muutama wannabe-nukke myös. 


Eli tässä muutamia 90-luvun legendaarisimmista (siis minun omien valintojeni ja muistojeni mukaan)
Barbie-nukeista:


Hyvin rakkaita minulle olivat myös ne parit Barbie-tuoteluettelot, joita tuli selattua ilmeisesti niin paljon, että ne hiutuivat aikaa myöten ajasta ikuisuuteen (muun muassa tästä löytyy kuitenkin muutamia niin tuttuja kuvia, että voisin pakahtua!). Oli ihana katsoa loputtomia kuvia mahdollisista barbeista ja niiden vaatteista, vaikka en koskaan tulisi niistä juuri mitään saamaankaan. Samoissa kuvastoissa oli tietysti myös mukana vaikka mitä barbien taloja ja huonekaluja. Esimerkiksi tämä Barbien retkeily-/telttailusetti herätti muistoja :) Hienoimpana muistan laskettelukeskus/rinnemajan, jossa pystyi myös tekemään kaakaota (ja olihan näitä muitakin, esimerkiksi Barbien limsakoju). Pienen google-seikkailun jälkeen itseasiassa löysin puolivahingossa kuvan tästäkin hökkelistä, se oli näemmä nimeltään Barbie Chocolate Shop. Oi, miten nostalgista! Parhaissa Barbie-leluissahan yhdistyi itse kivasti barbie-maailmaan, sillä niistä löytyi esimerkiksi itselle samanlainen koru kuin barbille tai muuta sellaista. On tosin hankalaa sanoa, oliko Suomessa lopulta edes saatavilla niitä kuvastojen ja luetteloiden ihmeellisiä tilpehöörejä autoista kaikkiin vaatteisiin ja rakennuksiin.

1990-luvun barbit muistan kaunispiirteisinä ja erittäin sinisilmäisinä, jopa sinisilmämeikkisinä nukkeina (kuten vaikka tämä), joiden jalat olivat siitä ärsyttävää materiaalia, että yleensä ei ollut toivoakaan yrittää pukea niiden ylle housuja. Jossain vaiheessa barbeilla oli aina isot, muoviset ja neonväriset korvakorut. Kas tämän linkin takana malliesimerkki. Ei siis ihan tällaiset, kuin näillä korubarbeilla:

Earring Magic -barbit. Näillä oli mukana kahdet korut,
ja ne saattoi tietysti yhdistää esim. omaan rannerenkaaseen.

Minulla oli varmasti omat lempibarbini kaikkien niiden meidän nukkejemme joukosta, mutta lopultakaan sillä ei kamalasti tainnut olla väliä, oliko nukke alunperin joku hieno hääbarbie vai ihan tavallinen "halpisbarbie". 1990-luvulla barbit olivat vielä perin kalliita leluja, eikä siis ole mikään ihme, että varmasti yhdellä jos toisella oli myös niitä kaikenmoisia Cindejä ja Petroja leikeissä mukana, minulla ainakin. Yksi suosikeistani, jos sellainen kuitenkin pitäisi valita, olisi voinut olla esimerkiksi Capri Barbie, se siis näytti tältä (nukke myös "kuvakollaasissani alarivissä toisena oikealta). Yksinkertaisuudessaan  kaunis, ja voihan olla, että kiharapäisenä samaistuin sen kähärään tukkaan. Keskusteluissa kavereiden kanssa on myös nimittäin tullut esiin se, että tummahiuksiset kaverini olivat leikkineet mieluiten muilla Mattelin nukeilla kuin itse Barbeilla, nimittäin esimerkiksi Terera-nukeilla. Hämmentävää, mutta totta :)

Costume Ball Barbie, vuodelta 1990.

Ylläolevaa Costume Ball -barbia minulla ei koskaan ollut, mutta kaupponen hyllyiltä ja loputtomista barbilehdistä ja -mainoksista tämä nukke on kyllä hyvin tuttu.

Jos 1990-luvun barbie kiinnostavat erityisesti ja jopa keräilymielessä, niin onhan aiheesta onneksi kirjojakin! Esimerkiksi tämä Collector's Guide to 1990s Barbie Dolls.

Mahtavan kesäisiä Havaji-barbeja tässä. Ehkä kaikki tummahiuksiset ystävättäreni olisivat leikkineet enimmäkseen tuon tummahiuksisen Marinan kanssa ja minä vaaleana Barbiella. Ken on onneksi vielä tuollainen perinteinen Ken eikä mikään poikatyttö, vaikka kieltämättä tuo napapaita on hieman... No, ysäriähän se.

Hawaii Barbie -nuket.

PS. Jollet pelkää .ru-päätteisiä nettisivuja, niin tässä oikea helmi: Joku mahtava on skannannut nettiin muutaman Barbie-katalogin vuosilta 1993-1995!  Saksankielellä tosin, mutta väliäkö tuolla. En minä ainakaan ihan 1990-luvun alussa osannut lukeakaan, joten tuli vain tuijoteltua kuvia, ja tuttuja kuviahan noista monet ovat! Oi, miten hienoa :) Ja niitä pääset siis katsomaan tästä. Tervemenoo!

7 kommenttia:

 1. Tosiaan, tummahiuksisena (tai no, ruskeahiuksisena)tykkäsin leikkiä tummahiuksisilla barbeilla, ja etenkin "barbeilla". Suosikkini oli yks cindy, jonka sain joskus synttärilahjaksi luokkakaverilta. Vieläkin sydäntä lämmittää, kun ajattelee sitä :) Tuo tosiaan kyllä mullekin muistoja mieleen noi katalogikuvat, vaikka ei itsellä ollut kauheasti oikeita barbeja.

  VastaaPoista
 2. Minä löysin Barbiet vasta koululaisena, mutta silloin tulikin leikittyä PAAALJON. Välillä olin oikea puristi ja kaikista nukeista piti käyttää niiden oikeaa nimieä (Barbie, Teresa, Marina jne.). Välillä taas juonikuviot olivat kuin suoraan joko saippuaoopperoista tai rikossarjoista.

  Barbien piti olla aitoja, mutta halusin myös muita kuin vaaleahiuksisia. Taisin olla vähän hifistelijä. Minulla oli jopa tummaihoinen "miesbarbi" ja monta erilaista Shellyn kaveria. Ja Skippereiltä lähti AINA päät irti!

  VastaaPoista
 3. Hehee, ja sit kun barbeilta lähti (tai no, joskus myös revittiin) pää irti, niin niistä tuli semmosia kaulattomia. Priceless!

  VastaaPoista
 4. Ihan mieletön blogi sulla! Rakastan lapsuusnostalgiaa, ja vaikka olenkin 80-luvun lapsi, blogisi uppoaa kun veitsi voihin!
  Barbeilla on leikitty ja barbie-katalogeja kuolattu täälläkin. Löysin jonkin aikaa sitten kotoa kaksi vanhaa katalogia, ehkä paras löytö ikinä :) mun suosikki oli barbie jolla oli pimeässä loistava tähtileninki!

  VastaaPoista
 5. Kiitos tosi paljon ^_^

  Voi kunpa ne munkin katalogit olisivat jossain tallessa, mutta ei ole etsimisyrityksistä huolimatta tulleet vastaan :)

  VastaaPoista
 6. Barbiet oli aina suuri kateuden kohde, itselläni kun ei ollut aitoja yhtäkään. Yhtenä jouluna isosiskoni sai sellaisen tanssijabarbien mikä pyöri jalustalla, sekä vielä Kenin siishen kaupan päälle ja minä sain tyytyä Teresaan. Tämä aiheuttaa edelleen katkeruuden tunteita ja on jättänyt pysyvän varjon omien Barbie-kokemusten ylle.

  VastaaPoista
 7. Ooh tuolla on kuva tuosta Hula-hula -barbiesta. Muistan vaan sen järkyttävän mainoksen missä joikattiin "hula-hula-barbie ja hiukset havaijin!" :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.