keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Piirrossarjoja: Animaaniset (Animaniacs)

(Minun piti julkaista tämä kirjoitus vasta parin viikon kuluttua, mutta koska olen itse aiheesta niin innoissani, niin saamanne pitää jo nyt.)

Alkuun pahoittelen sitä, että jos päätät kuunnella sarjan tunnarin tuosta alapuolelta, niin se saattaa jäädä päähän soimaan ja se voi pysyä paikallaan pitkään. Mutta kenties se ei haittaa sinua.   Animaaniset, eli alkuperäisnimeltään Animaniacs oli vuosina 1993-1998 tehty yhtä vaille satajaksoinen lasten piirrossarja, jota Suomessa esitettiin 1990-luvulla MTV3:lla kuten lähes kaikkia muitakin samanhenkisiä lasten piirrossarjoja. Sama studio, Warner Bros., teki myös hieman aiemmin Tiny Toons -piirrettyä, ja sen suuren suosion innoittamana loi Animaaniset-sarjan. Sarjan kolme päähahmoa, eli Yakko, Wakko ja Dot Warner lukittiin 1930-luvulla Warner Brothersin vesitorniin, josta he pääsivät karkuun 1990-luvulla. Vapaudettuaan sisarukset sekoilevat ympäriinsä. Yhdessä jaksossa oli etenkin sarjan alkuvaiheessa kaksi tai kolme eri pientä tarinaa, mutta tyyli muuttui hieman sarjan edetessä.
     Sarjassa erityistä oli muun muassa sen opetuksellinen materiaali, sillä jaksoissa esimerkiksi laulettiin läpi kaikki (sen aikaisen) maailman valtiot, puhuttiin matematiikasta, ihmisen biologiasta, aisteista ja Yhdysvaltain historiasta sekä osavaltioista. Ja yleensä oeptuksen tulivat siis laulujen muodossa. Katsoja pääsi tutustumaan myös omalaatuisiin versioihin mm. Shakerpearen näytelmistä.

Animaaniset ja kaikki maailman valtiot.

     Sarja oli erittäin musiikkipitoinen (yksi suosituimmista lauluista lienee I'm Mad) ja ilmeisesti sarjan joka jaksossa oli ainakin yksi vain sarjaa varten sävelletty uusi kappale ja sarjan tuotanto käytti taustalla 35-jäsenistä orkesteria! Kallista tuotantoa siis, mutta saatiinpa kasaan jotain massasta poikkeavaa: tämäkin huomattiin, sillä sarjasta tuli varsin suosittu ja se voitti lukuisia palkintojakin. Katsojatutkimusten mukaan Yhdysvalloissa myös suuri joukko aikuisia seurasi sarjaa (kertooko se sitten enemmän sarjan hyvyydestä vai yhdysvaltalaisten makutottumuksista, en osaa sanoa...) Sarjassa kuitenkin viljeltiin paljon erilaisia populaarikulttuuriviittauksia, ja harvemmin sellaiset pienille lapsille avautuvatkaan. Lisäksi sarja sisälsi myös suoraan aikuisille tarkoitettuja vitsejä, kuten mielestäni parhaat lastenanimaatiot yleensä tekevätkin :)
     Paitsi että sarja sisälsi Warnerin sisarusten seikkailuja ja meininkejä mm. heidän saksalaisen (hieman natsihenkisen) psykiatrinsa tohtori Scratchansniffin sekä laboratoriorottien Pinkyn ja Brain (Äly ja Väläys) kanssa, oli mukana myös monenlaisia parodioita tunnetuista sarjoista ja elokuvista, kuten monista Shakespearen näytelmistä (Hamlet, Kesäyön unelma, McBeth...), Star Trekista, Leijonakuninkaasta ja Pocahontasista. Näitä kaikkia löytyy toki YouTubesta, sinne vain. Nyt katsoessani noita videoita en voinut olla ihastumatta pätkään Woodstock Slappy, joka kertoo siis vuoden 1969 hipeistä  ja tarkemmin sanottuna Woodstockista :) Pätkästä löytyy viittaus mm. Simon & Garfunkeliin ja nimeltä mainitaan niin Jefferson Airplane kuin myös The Who ja The Band, joitain mainitakseni.

Tässä kuitenkin Animaanisten Pocahontas, eli tietysti Jokahontas:

Animaaniset: Jokahontas, eli Pocahontas-parodia tietysti.
Pätkässä myös lyhyesti mm. Aladdinia ja Kaunotarta ja hirviötä.

    Tuossa videossa on myös aivan mainio laulu muun muassa Disneyn samojen tarinoiden kierrättämisestä ja rahastamisesta, "we have got your seven bucks why should we try something new, we know you buy our video." Kenellepä lapselle tuokaan aukeaisi :) Koska olen nyt katsonut vain näitä alkuperäisiä, niin en tiedä miten näitä on suomennettu, mutta käsittääkseni Animaanisten dubbausta ainakin pidetään hyvänä.
  En tiedä katsoinko sarjaa juurikaan 1990-luvulla (vaikka alkutunnari onkin tuttu), mutta nyt se alkoi kiinnostaa minua kovastikin.
   Katsoiko joku teistä tätä 90-luvulla?

6 kommenttia:

 1. aaniimaaaaniset! olin aivan unohtanut. en koskaan oppinut mitä tuossa alkutunnarissa sanotaan, mutta laulaa piti täysillä tietty mukana. minkäänlaista mielikuvaa ei ole noista sisällöistä, mutta äänet kuulosti kyllä harvinaisen tutuilta. aika siistiä toi musa/orkesterijuttu :)

  VastaaPoista
 2. Mä muistan Animaaniset oikein hyvin, tuntuu ettei siitä edes ole niin kauan, kun tuota tuli seurattua :D

  Lempisketsejäni oli muuten se "Hyvä idea - huono idea". Esimerkiksi siinä saattoi olla: "Hyvä idea: laulaa suihkussa. Huono idea: laulaa syödessä." xD

  VastaaPoista
 3. Mä huomasin myös nämä "Good idea, Bad idea" -videot youtubessa. Lieneeköhän niitä yleensä tullut vain yksi kerrallaan vai monta peräkkäin? Siinä videossa niitä oli ihan valtavasti ja mietin, että siihen oli ehkä vain yhdistetty ne kaikki tai ainakin suuri osa. Olivat kyllä hauskoja! :)

  Animaaniset tuli Subilta uusintana vuonna 2007, joten ehkä joku on niitä katsonutkin silloin :) Harmi että multa ainakin meni ohi, sais tulla uudelleen niin nyt osaisin arvostaa tätä sarjaa! :)

  VastaaPoista
 4. Mielestäni noita sketsejä oli vain kerran jaksossa, eli todennäköisesti olet törmännyt koostevideoon. Pitääkin käydä katsomassa se :D

  VastaaPoista
 5. Joo, tässä samantien linkkikin:

  http://www.youtube.com/watch?v=2dJOIf4mdus

  VastaaPoista
 6. Animaaniset olivat yksi mun lempipiirretyistä. Varsinkin Pinky ja Brain ja olinkin tyytyväinen, kun ne saivat oman sarjansa.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.