maanantai 12. maaliskuuta 2012

Meillä radiossa soi aina...

Siirryin jossain vaiheessa kuuntelemaan YleX:n sijaan Radio Suomea, ja ehkä viihdyttävintä musiikkia siellä ovat 1990-luvulta tutut popiskelmät, jotka vievät mut suoraan takaisin lapsuuteen ja ala-asteikään. Iskällä oli aina autossa radio päällä ja keittiössä usein myös, siellä kuului aina Salon oma radio, kasikasikakkonen. Istuttiin auton takapenkillä, minä aina oikealla ja pikkusisko vasemmalla puolella, autot ehkä vaihtuivat, mutta järjestys oli sama. Ajoimme Lehmijärvelle uimaan koko kesän, iskällä kun oli vuorotyö, pölisevää hiekkatietä jolla kuuli pikkukivien rapisevan auton pinnoilla, sisällä autossa oli kuuma ja sitä kuumempi iltapäivällä kun ajoimme takaisin kotiin. Yhdessä autossa meillä takapenkillä oli ikkunoissa sellaiset alasrullattavat, mustat aurinkoverhot. Käytössä kuluneet, tietysti.

Menomatkalla arvuuttelimme kuinkahan täynnä parkkipaikka on juuri tänään, pitkältä tuntuvan tien päästä aukesi vihdoin järvi ja veden tuoksu, ranta kuhisi ihmisiä. Sauna oli ilmainen ja sen edessä oli vesisanko johon piti kastaa jalat, jotta hiekkaa ei kulkeutuisi sisään saunaan. Lapsille saunan suosituimmat paikat olivat ne juuri oven edessä, joiden vieressä oli ikkuna josta saattoi katsoa ulos rannalle. Pesutiloissa tuoksui sauna ja järvi, vesi kohisi putkistossa. Jäimme rannalla aina samalle paikalle. Kioskin jäätelövalikoima oli aika sama, kuin nykyäänkin: tuuttera ja mehujäätä. Takaisin tullessa en laittanut kenkiä jalkaan kun jalat olivat vielä märät, niihin tarttui hiekkaa pieneltä kävelymatkalta, ja se hiekka kuivui automatkan aikana.

Ja ne kappaleet: 

Autossa soi esimerkiksi (osaan olen linkittänyt youtube-videot)
* Janne Hurmeen Tinasormus, "Tuhkaa, timantteja, sun kai pitäis saada, minä annoin tinasormuksee-een" (tämän kappaleen olin aivan kokonaan unohtanut, mutta kun se soi radiosta, osasin sanat! Ei mitään järkeä. Nuo hiukan kansanmusiikkimaiset viulut ja aika napakat rummut kuulostavat melkein hyviltä.)
* Essi Wuorelan "Hei me mennään naimisiin viikon päästä lauantaina" ( Itsestään laulusta on sanottava, että vaikka laulu muuten onkin ihan tuttu, en yhtään muistanut tuota kitaranrämpytysteemaa, joka tässä soi kaikissa väliosissa. On aika hassua huomata "vanhoista tutuista" kappaleista sellaisia uusia juttuja, joita ei jostain syystä vaan muista.)
* Kikan Sukkula Venukseen 
* Joel Hallikaisen Kuurankukka (josta myös haluan sanoa kaksi huomiota. Ensimmäinen liittyy siihen, että alun kitaroissa soi mielestäni tosi selvästi 60-luku! Hih. No toinen muisto liittyy kirjasarjaan Hullu luokka [kirjoittanut Kaisa Ikola], jonka luin ala-asteiässä monta kertaa läpi. Eräässä kirjassa luokan Herbert-niminen poika joutuu jonkun ihme sekoilun jälkeen laulamaan meinaan tätä Kuurankukkaa suoraan radiolähetykseen. Ja se laulu menee toki aivan väärin sanoin...)
* Miljoonasateen "Viissataakuus ikkunaa tässä talossa on kaikkiaan"
* Leevi and the Leavingsin "Oli poika nimeltä Päivi enkä tiennyt oonko Roomeo vai Juulia" ja monen monta muutakin Leevin kappaletta.
* Ehkä jopa Lambada.
* Ja tietysti myös J. Karjalaista ja Lapinlahden lintuja.

Mille musiikille vanhempanne teidät altistivat? Millaisia sointuja kiiri radiosta?

PS. Siirtymiseni Radio Suomeen on oikeastaan aika iso juttu. Niin kauan kuin muistan, ainakin 10-vuotiaasta asti ole kuunnellut Radio Mafiaa ja sen seuraajaa YleX:ää. Radiomuistoja tulossa lisää myöhemmin :)

(kirjoitus on aiemmin, joskin eri muodossa, julkaistu toisessa blogissani 27.9.2011)

4 kommenttia:

 1. Moi!

  Sä olet joskus vieraillut mun Youtube-profiilissa (ekskunnonsika)ja kirjoittanut joitain kommenteja ja olen toki kirjoitellut takaisin. Iso kiitos tästä blogista myös tätä kautta, kirjoitellaan täälläkin kun loin tilin itselle. Retrohenkisenä muistelen hyvillä mielin niin 80- kuin 90-lukuakin, oon siis syntynyt vuonna -83.

  Tuossa sulla onkin mielenkiintoinen luettelo 90-luvun iskelmähiteistä, mutta tätyy uteliaisuuttaani kysyä että muistatkos tämmöistä laulajaa kuin Janos Valmunen? Oli 90-luvulla yhden hitin ihme "Bussipysäkillä"-nimisellä kappaleella. Hän menehtyi kymmenisen vuotta sitten moottoripyöräonnettomuudessa. Suosittelen tutustumista ja siinä voisi olla ehkä yksi aihe tätä blogiakin varten. :)

  Joka tapauksessa vielä iso kiitos näistä kultaisista muistoista joita tämän blogin kautta tuot näkyville. :)

  VastaaPoista
 2. Moi!

  Oi mahtavaa, sinä! Olen tosiaan katsellut youtubessa monia sun sinne tallentamia pätkiä, kiitos niistä ja vaivannäöstä. Niistä on ollut paljon iloa :)

  Janos ei oo tuttu heppu, ainakaan vielä, mutta täytyneepä siis tutustua :D

  Tervetuloa siis ja kiitos itsellesi kanssa ^_^

  VastaaPoista
 3. Moi taas!

  Joo huomasinkin että olit laittanut tännekin jotain mun videoita nähtäväksi ja niitä saakin laittaa ihan mun luvalla. :) Pidän sitä ihan kunnia-asiana myös. :) Jos vaan löytyy jotain mieleistä mitä haluat täällä julkaista niin sopii hyvin.

  Tuo Janos oli kyllä todella persoonallinen laulaja joka jakoi mielipiteitä suuntaan tai toiseen. Hänen musiikistaan joko pidetään tai sitten sitä inhotaan. Tulet huomaamaan sen jos käyt vaikka youtuben kautta hänen musiikkia kuuntelemassa. Byssipysäkilla-kappale ainakin sieltä löytyy sekä toki muitakin helmiä hänen tuotannostaan. Itse omistan myös tuon hänen ainoaksi jäänen levyn joten keräilyharvinaisuus siis sekin. :)

  Ps. Tarkoitukseni ei ole trollata tai spammata blogiasi, mutta sanon kuitenkin että kannattaa varautua siihen että jätän aika ahkeraan sulle kommentteja nyt kun siihen on mahdollisuus. :D

  Palaillaan siis! :)

  VastaaPoista
 4. Vanhemmat altistivat lähinnä Katri Helenalle. Osaan varmaan edelleen yhden kokonaisen kasetin sanat ulkoa. :D Lisäksi Matti Esko ja Kirka soivat meidän autossa. Eppu Normaalia kuunneltiin mökillä. Jari Sillanpääkin kuului hetkittäin, mutta vastustus takapenkiltä vaihtoi sen nopeasti takaisin vanhoihin hyviin kasetteihin. Kaija Koo tuli mukaan äänimaailmaan joskus 90-luvun puolivälissä ja Hanna Ekolan Vieläkö on villihevosia on jäänyt jostain mieleen. Kikkaakin meillä taisi yksi kasetti löytyä.

  Meillä ei juurikaan kuunneltu radiota, vaan nimenomaan kasetteja. Ja kun yhden kasetin laittoi soimaan, sitä ei saanut vaihtaa kesken (paitsi jos se oli vanhempien mielestä huono eli aina, kun halusi omaa kasettia soittaa).

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.