Kari Grandi - kaikkien janoisten sankari

Viime päivien toukokuun helheet innoittivat minut katselemaan jotain raikasta: pillimehuja tällä kertaa!

1990-luvulla Suomessa oli kaksi keskeistä pillimehumerkkiä: Trip sekä Grandi.

Valion Grandi-merkki on paitsi itse mehuna, myös ja erityisesti sen mainoksien ja mainoshahmon, Kari Grandin vuoksi lähes kaikille tuttu. Tuote syntyi 1970-luvulla, ja sitä myös mainostettiin televisiossa 1970-luvulta alkaen. Aluksi mainokset eivät liittyneet mihinkään hahmoon, vaan mainoksessa esimerkiksi perhe meni pyöräretkelle, jolla he joivat Grandi-mehuja.

Sittemmin, ja jo melko nopeasti, mainoksiin ilmestyi Kari Grandi -hahmo. Hänen vaatteensa mukailivat siirtomaa-ajan länsimaisten ihmisten vaatteita hellekypärineen ja vaaleine asuineen. Kari Grandi pelasti neitoja hädästä, välillä vähän muitakin hahmoja. Televisiomainokset mukailivat 1920-luvun mykkäelokuvien estetiikkaa ja niissä oli aina jännittävä tarina. Kari Grandista tuli kaikkien janoisten sankari.

Grandi-mehupakkaukset olivat värikkäitä. 1990-luvulle saakka niissä kuvattiin lähinnä niitä hedelmiä ja marjoja, jotka mehuja maustoivat. 1990-luvulla niiden rinnalle tuli tv-mainoksista tuttua kuvastoa, kun itse Grandi-hahmo tuli mukaan purnukoihin.

Tästä nostalgisoimaan:

Tässä ensimmäisessä kuvassa tölkit käsittääkseni lähinnä 1970-luvulta. Omaan makuuni nämä on kenties kaikkein hienoimpia Grandi-tölkkejä! Vasemmalla isossa kuvassa olevat purkit saattaisivat nykyisinkin mennä kaupaksi, vastaavaa yksinkertaista tyyliä näkee nykypäivänä paljon. Tällaisiin kuviin en ollutkaan ennen törmännyt.


Sitten pääsemme 1980-luvulle. Ottaisin mieluusti kyllä nämäkin purnukat takaisin! Vielä 1980-luvulla purkeissa kerrottiin erikseen, että kyseessä on hiilihapoton juoma. Moista ei taida olla ollut pillimehuissa enää aikoihin.


 Tässä 1980-luku jatkuu, tosin vasemman reunan keskimmäisessa kuvassa olevan tölkin näköisiä pakkauksia oli myynnissä vielä 1990-luvun alussa.


Ja nämä viimeiset kuvat ovat 1990-luvulta. Otin yhden kuvan isompana - joskin sotkuinen ja epäselvä se kuitenkin on - koska juuri nämä suunnilleen 1990-luvun puolivälin Grandit muistan. Tällöin tölkkeihin oli jo päässyt Kari Grandi -hahmo, joka usein piti ojennetussa kädessään sitä hedelmää tai marjaa, jolle mehu maistui.

1990-luvun uutuusmakuja oli muun muassa appelsiini-kola, joka on siitä tietysti kiinnostava, että se tuli jäädäkseen. 1990-luvulla se maistui ainakin omassa suussani jotenkin eksoottiselta, olihan se tavallaan sekoitus kahta makua! Pidinkö siitä, se onkin toinen juttu, mutta ihan varmasti join sitä kuitenkin. (Olen aina tainnut olla enemmän päärynä- tai vadelmanaisia.)
Kari Grandi -mainoksia löytyy Youtubesta ihan vinot pinot, joten tähän vain yksi:PS. MTV3:n sivuilta löytyy mielenkiintoinen juttu Kari Grandin näyttelijästä - tai siis kahdesta heistä, sillä näyttelijä vaihtui 1990-luvulla. Juttu löytyy täältä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pikaopas: 90-luvun teemabileet

Metsoloiden lamakertomus

Ysärin alun Barbiet ystävineen (Barbie #2)

Kaikkien aikojen myydyin Barbie ja pari kohua (Barbie #3)

Kaupan kylmähyllyllä - Valion 1990-luvun tuotteita

Ysäri-tietovisa

Masse Majavasta Sipsu Simpanssiin - NamiNami!

Bikini-Barbeja ja kaupoista loppuvat eläinlääkärinuket