keskiviikko 20. joulukuuta 2017

Joulupukki, vuonna 1994 toivoisin...


Joululahjat alkoivat vakiintua keskitalven juhlan ja joulun osaksi 1800-luvulta alkaen, ja jo 1800-luvulla osattiin myös mainonta ja kaupallisuus.

Ensimmäinen Brion Suuri Lelukirja julkaistiin jouluksi 1988, tosin jo sitä ennen julkaistiin muita lelukirjoja. 1980-luvulla alettiin kuitenkin elää jo melkoisen yltäkylläisyyden keskellä, ja kehitys jatkui 1990-luvulla. Ja siitä edelleen ostettavan tavaran määrä on vain kasvanut.

Joulunalusaikana lelukuvastot olivat odotettua postia lapsiperheissä, ja ovat edelleen, otaksun. Erilaisia lelukuvastoja sai myös lelukaupoista sekä esimerkiksi isojen markettien leluosastoilta. Kuvastoja luettiin kannesta kanteen tarkasti ja monet kuvastojen aukeamat ovatkin syöpyneet elävästi mieleen. Kuvaston tarjonnan pohjalta laadittiin toivelistoja joulupukille.



1. Action man -lelut

Nyt ollaan syksyssä 1994, ja uusi Suuri lelukirja on juuri julkaistu. Mitä sieltä löytyy? No vaikka mitä! Pienille lapsille ovat klassiset Brio-hellat, Brion puiset junaradat, kävelyvaunut ynnä muut lelut, joita myydään edelleen. Puuhamatossa on kimaltavia, rapisevia ja muita erituntuisia kohtia.  Mutta ehkä kiinnostavampia ovatkin nämä hieman vanhempien lasten lelut ja vempaimet. Tässä teille kuusi poimintaa kuvaston sivuilta!

2. Batman -figuurit

Monien lelukuvastojen lukemiseen kuului paitsi toivelistan tekeminen, myös erilaiset merkinnät kuvastoihin. Itse en merkinnyt mitään niinkään näihin lelukirjoihin, mutta Barbie-kuvastoihin merkitsin muun muassa ne Barbiet, jotka jollain ystävällä oli. Ne ovatkin siksi täynnä hassuja "Hannalla on tämä" -lauseita.


3. Transformers -lelut

Lelukuvastot kuitenkin laadittiin nimenomaan siihen tarkoitukseen, että niistä saattoi etsiä toiveet täyttäviä leluja. Monissa kuvastoissa oli mukana erillinen sivu, johon toiveet saattoi kirjoittaa ja leikata irti.


4. Littlest pet shop -lelut

Littlest pet shop -figuurit ovat nykyään todella suosittuja, ja satuin työpaikan kahvipöydässä vastikään kuulemaan, miten kalliita jotkin tietyt vanhimmat figuurit voivat olla. 2000-luvun alun istuva kissa on kuulemani mukaan kuumaa kamaa. No entäs nämä ysärin hahmot? Vai ovatko nämä jo ihan liian antiikkisia ja oikeastaan ihan eri maailmasta kuin nykypäivän Littlest pet shop -lelut?


5. My Little Ponyt, muut söpöt sekä klassinen Lundbyn nukkekoti
My Little Ponyt olivat vielä vuonna 1994 mielestäni "oikean näköisiä", verrattuna siis näihin nykyisiin poneihin. Tältä sivulta löytyvät myös muun muassa Puppy Surprise -lelut sekä hyvin perinteinen, mutta silti ikisuosittu Lundbyn nukkekoti sekä sen nukkeja ja kalusteita.



6. Petra-nukke

Barbiet olivat 90-luvun supersuosittuja muotileluja. Aidot Barbiet eivät tosin olleet mitään edullisia leluja. Halvimmillaan tavallisen Barbien saattoi saada 100 markalla, mutta hiemankin erikoisemmat nuket olivat usein hinnaltaan lähempänä 200 markkaa, eli pyöreästi arvioituna noin 40-45 euroa. Ja sitten olivat vielä tietysti kaikki oheistilpehöörit ja muut tarpeelliset: autot, talot ja niin edelleen. Niinpä muille barbien kaltaisille nukeille avautui tietysti markkinoita. Tässä esillä Petra-nukkeja, joissa hinnat liikkuvat hieman edullisemmassa haarukassa.

Mitä sinä mahdoit toivoa jouluksi 1994?

2 kommenttia:

  1. Meikä löysi appiukon hyllystä kanssa jonkun Suuren lelukuvaston vuodelta 1994, ei ollut tämä sama. Näistä ottaisin Litlle Pet Shopyt, My little Ponyt ja tuon pikku Petra Prinssin. Se minulla on ollutkin ja Prinsessa ja kuningas Gred Myös. Fred on tosin niin rakas nukke itelleni , että lasken sen Barbiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakin oli omissa leikeissä ainakin joku Cindy-nukke, jos oikein muistan. En koskaan ajatellut sitä erillisenä Barbie-nukeista, mullekin ne oli kaikki vaan "barbeja" :)

      Poista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.