tiistai 12. tammikuuta 2016

Dawsonin, Joeyn, Paceyn ja Jenin Dawson's CreekTelevisiokanavien lisääntyessä samaan aikaan myös kunkin kanavan ohjelmien esityksiin käytettävät tuntimäärät kasvoivat 1990-luvulla huomattavasti: kun vielä 1990-luvun alussa ohjelmaa tuli lähinnä iltaisin ja kanavia oli kolme, vuosikymmenen lopulla Nelonen oli tullut perinteisten Ylen ja Mainostelevision rinnalle, vaikkakaan Nelonen ei näkynyt aivan joka puolella Suomea. Lisäksi ohjelmaa tuli jo päivän ympäri, joka päivä.

1990-luvun lopulla televisiossa nähtiin useita nuortensarjoja, joista valtaosa tuli englanninkielisestä maailmasta. Yksi ajan suosituimpia sarjoja oli jenkkiläinen Dawson's Creek. Sarjaa seurattiin Suomessa Neloskanavalta sunnuntai-iltapäivisin.

1. kauden avaus:4. kauden avaus:Sarjaa tehtiin vuosina 1998-2003 ja sitä alettiin esittää Suomessa talvella 1999. Sarjassa seurattiin pikkukaupungissa eläviä lukioikäisiä nuoria ja heidän suhteitaan. Dawson ja Joey ovat parhaita ystäviä, mutta paikkakunnalle muuttava Jen, ei mikään varsinainen kiltti tyttö, muuttaa tilannetta. Pacey taas on ihastunut opettajattareensa. No, suhteita ja tunteita on paljon ja moneen suuntaan, ja sarjan edetessä sarjaan saadaan uusiakin hahmoja. Yksi keskeinen jännitysmomentti on tietysti sarjan edetessä se, milloin Joey ja Dawson tajuavat tunteensa toisiaan kohtaan, ja toisaalta, päätyvätkö he lopulta yhteen, tai entä Joey ja Pacey? Niin, ja ne muut.

Sarja oli pohjimmiltaan aika perinteistä nuorille suunnattua saippuaa, ja sarjaan mahtuivat miltei kaikki klassiset aiheet homoseksuaalisuudesta sairauksiin ja vanhempien avioeroon. Se, mikä sarjan saattoi muista erottaa, oli ehkä se, miten paljon ja syvällisesti sarjan nuoret tunneasioistaan sarjassa keskustelevat. Esimerkiksi Dawsonin vanhemmat näyttäytyvät omissa ongelmissaan typeriltä ja keskustelukyvyttömiltä, kun taas nuoret tajuavat kovin hyvin missä mennään ja mitä syvempiä ajatuksia muilla on. Tai no, tajuavat ja tajuavat - erilaisia suhdekoukeroita saadaan koko ajan aikaan!
Sarjassa näyttelivät pääosissa James van der Beek (Dawson), Joshua Jackson (Pacey), Katie Holmes (Joey), Michelle Williams (Jen), Kerr Smith (Jack) ja Meredith Monroe (Andie) sekä Mary Beth Peil (Jenin mummi) - muitakin toki oli pienemmissä rooleissa, etenkin Dawsonin vanhempia esittäneet Mary-Margaret Humes ja John Wesley Shipp. Osalle Dawson saattoi jäädä uran hienoimmaksi hehkeksi, mutta etenkin Michelle Willimsin ura lähti sarjan myötä lentoon.

Sarja poiki esille monia uusia näyttelijätähtiä, joista monet ovat pysyneetkin suurina tähtinä, sekä tietysti aiheita populaarikulttuuriin: kukapa meistä ei muistaisi Joeyta kiipeämässä sisään Dawsonin ikkunasta! Ja entäpä ne lukuisat Dawson-meemit! Niistä meemeistä yhdet ovat mielestäni hauskoja: ne joissa viitataan 1990-luvun arjen ongelmiin.

Sarjan myötä 1990-luvun soundtrackiin voitiin lisätä myös Songs from the Dawson's Creek -levyltä löytyneet Kiss me sekä I don't want to wait -kappaleet.

Dawson's Creek oli erittäin paljon esillä teini-ikäisille tytöille suunnatussa Demi-lehdessä. Sarjan naistähdiltä otettiin tyylivinkkejä, tähti haastateltiin, sarjaa seurattiin ja siitä kerrottiin juonipaljastuksia.


Omaan tyyliinsä Suosikki nosti suositun uutuussarjan otsikkoon seksin - toki seksi, seksuaalisuus ja ekat kerrat olivat teemoja Dawson's Creek -sarjassakin.
Suosikki 2/1999.

Itse seurasin Dawson's Creekia aktiivisesti sunnuntai-iltapäivisin silloin neljän-viiden aikaan kun sitä televisiosta tuli. Pari jaksoa uusintojakin olen myöhemmällä iällä nähnyt. Pacey oli sarjassa ehdoton suosikkini, kuten myös Jack, ja jännitin kyllä sarjan viimeisen jakson loppumetreillä sitä, kenen kainalossa Joey nyt lopulta oikein on - Paceyn vai Dawsonin. Homma meni mielestäni ihan oikein! Ja vaikken vielä vuosituhannen vaihteessa tykännyt milliäkään Jenin hahmosta, on Michelle Williams kyllä yksiä lempinäyttelijöitäni.

Kuuluiko Capesiden rannikkokaupungin elämän seuraaminen myös sinun sunnuntairutiineihisi?

***

Ai niin, tajusin suuri, että Dawsonissa näytteli myös Michael Pitt, hän oli suuri rakkauteni Boardwalk Empiressa Jimmyn roolissa <3


3 kommenttia:

 1. Ihana muistelo! Mä olin todellinen "true fan", katsoin varmasti kaikki jaksot mitä telkkarista tuli ja elin jotenkin ihan fiiliksissä mukana ohjelmaa... :D Mä tykkäsin enempi Jenin ja Paceyn hahmoista, Dawson ja Joey oli jotenkin liian helposti pureksittavia tyyppejä vissiin.

  Dawsonin karsea otsatukka on jäänyt meille sisaruspiirissä ihan muistoihin ja edelleen jos jollain on keskijakauksen aateloima otsatukka, joka vielä kaareutuu otsalle niinkuin sydän-kuvion yläosa, niin hänellä on silloin "dawsonit". ;DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naureskelin noille "dawsoneille" ääneen, ihan mahtavaa :D

   Näin jälkeenpäin ajatellen Pacey ja Jen olivat todellakin kiinnostavampia kuin Joeu ja Dawson - en kyllä välittänyt ainakaan Dawsonista 90-luvullakaan. Kovin mitäänsanomaton mun makuuni.

   Poista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.