maanantai 23. helmikuuta 2015

Camilla Mickwitz: Lastenkirjoja ja kuvitusta

Camilla Mickwitz (1937-1989) oli suomalainen kuvittaja, taiteilija ja lastenkirjailija, jonka käsiala on taatusti tuttua myös monille 1990-luvun lapsille. Hänen nimensä ei välttämättä ole kaikkien huulilla kuten Mauri Kunnas, mutta veikkaisin monen teistä lukeneen hänen lastenkirjojaan ja televisiota katselleet eivät varmasti ole voineet välttyä hänen tekeleiltään.

Lastenkirjojen puolelta Mickwitz on tunnetuin kolmesta kirjasarjastaan, joiden päähenkilöitä olivat Emilia, Jason ja Mimosa.

Emilia ja Onni-koira etsivät onnea.
Camilla Mickwitz: Emilia ja Onni (1980)


Emilia ja Oskari satuilevat.


Emilia on pieni tyttö, joka oli mukana alunalkaen Mickwitzin animaatioissa. Niiden pohjalta julkaistiin myös Emilia-kirjoja. Niissä Emilia istahtaa aina kirjan alussa isänsä Oskarin syliin ja he alkavat kertoa satua. Saduissa on aina jokin opetus ja syvälle 1960-1970-luvuille kumartava kuvitustyyli teki minuun vaikutuksen jo ollessani pieni. Edelleen rakastan sitä!


Emilia-kirjoja olivat Emilia ja Oskarin nukke, Emilia ja kuningas Oskari, Emilia ja Onni, Emilia ja kaksoset sekä Emilia ja kolme pientä tätiä.  Esimerkiksi Emilia ja Onni -kirjassa käsiteltiin sitä, mitä onnellisuus on ja kaksoskirjassa taas luonnon saastumista ja monimuotoisuutta.

Camilla Mickwitz: Jason muuttaa maasta.

Jason-kirjoissa päähenkilönä taas oli Jason-poika sekä hänen äitinsä. Näissä erityistä oli se, että Jasonin äiti oli yksinhuoltaja, ja tämän lisäksi kirjoissa käsiteltiin muun muassa muuttoa toiseen maahan. Itselleni läheisin oli iloinen Jasonin kesä, jossa Jason lähtee äitinsä kanssa viettämään kesälomaa ja hotellissa he tutustuvat moniin muihin lomavieraisiin.

Mimosa-kirjojen päähenkilö Mimosa taas oli pieni noitatyttö. Myös Mimosan taustalla on animaatiosarja.

Camilla Mickwitz: Mimosan syntymäyö.

Emilia- ja Mimosa-animaatiot on nyt julkaistu dvd:llä, "Mimosa ja Emilia", löytyy kyllä googlettamalla, jeeee!! Youtubessa ne olivat myös hetken, mutta oletettavasti tekijänoikeudellisista syistä eivät enää.

Näiden kolmen sarjan lisäksi Mickwitz julkaisi myös yksittäisiä lastenkirjoja, kuten jouluenkelistä kertoneen Pieni enkeli -kirjan sekä Uusitalojen uusi talo -nimisen lastenkirjan.

Ja monille voi näyttää tutulta myös tämä kotitalouden oppikirja Keitämme ja leivomme - sen eka painos on 1980-luvun lopulta, sittemmin 90-luvullakin painoksia otettiin lisää ja oletankin, että kirjaa käytettiin kouluissa 90-luvulla.



Camilla Mickwitz on kuitenkin myös tuttu jostain muualta. Hänen kynästään ovat nimittäin lähteneet Pikku Kakkosen alkutunnus sekä Varokaa heikkoa jäätä -varoitus! Siinähän seikkailevat nämä samat hahmot kuin logossakin. Ymmärtääkseni jäävaroitus on alunalkaen jo vuodelta 1986.

Pikku Kakkosen logo.
Camilla Mickwitzin käsialaa.





Jäävaroituksen voit katsoa Ylen Elävässä Areenassa (upottaisin sen tähän jos osaisin.).

Ja kyllä, Varokaa heikkoa jäätä -ohjelma oli minusta pienenä ihan kamalan pelottava. Ja hirvittävä se on oikeastaan edelleen! Sukupolvemme kollektiivinen trauma.

Tunnustaudun itse Mickwitzin kuvituksien suureksi faniksi. Ovatko hänen kirjansa sinulle tuttuja?


**

MUOKS. 24.2. lisätty kuva kotitalouden oppikirjasta Keitämme ja leivomme.

7 kommenttia:

  1. Ihan perus kirjat ei oo kyllä tuttuja, mutta mulla oli sellaisia tarrakirjoja (samanlaisella piirrosjäljellä varustettuna, eli varmaan saman tyypin), joissa oli tyhjiä koloja tarroille, jotka tuli vihon mukana. Ei siis niitä semmosia hauskoja, joissa tarroja voi myöhemmin siirrellä tai laittaa ikkunaan vaan ihan perus tarroja. Vähän höhliä kun jälkikäteen ajattelee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mickwitzin tarrakirjasta en ole kuullutkaan, mutta kuulostaa kovin hyvältä. Vaikka tosin vähän lyhyeksi jää huvi sen kanssa...

      Poista
  2. Nämä olivat myös minulle rakkaita kirjoja, kuvitus vetoaa edelleen :)!

    VastaaPoista
  3. Mimosa ja Emilia kirjat ovat tuttuja. :)
    Mua ei kyllä tuo "varokaa heikkoa jäätä" pelottanut yhtään. Oikein odotin sitä aina Pikku Kakkosen jälkeen.

    VastaaPoista
  4. Oi kyllä, Mickwitzin kirjoja luettiin minun lapsuudessani <3 Mieleeni on jäänyt erityisesti Emilia-kirja, jossa ihmiset muuttuivat patsaiksi. Se taisi olla tuo kuningas Oskari, jota alamaiset huijasivat. Sain kuvituksesta trauman ja edelleenkään en pidä patsaista :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mickwitz on siis tuottanut traumoja muutenkin kuin jäävaroituksella ;)

      Poista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.