Chat-elämää

Olen aiemmin kirjoittanut 90-luvun chat-maailmasta, joka kulminoitui ainakin aivan 1990-luvun lopulla ja oman tuttavapiirini kohdalla kahteen virtuaaliavaruuden mekkaan, Kiss FM:n ja Mixin chatteihin.

Kiss FM:n chat

Vielä vuonna 1997 chatin ulkoasu oli mustanpuhuva ja se oli nimeltään Hotelli, josta tietysti löytyi eri paikkoja eli chathuoneita. Ensin sivulla tultiin tavallaan hotellin aulaan, ja sen jälkeen saattoi valita minne siellä halusi mennä.Mahdollisina mestoina olivat respa, hissi, Jack & Jones, baari, keskusteluhuone, dataluola, videomesta, trendichat, musahuone, leffateatteri, sauna, kuntosali, kirjasto, laskettelurinne, hockeytalk, sinkut ja vessa.

Itse en koskaan löytänyt tätä Kiss FM:n hotellia, olin tuolloin vielä 10-vuotias ja tällaiset asiat jotain, mistä en tiennyt haisuakaan. Hyvä jos olin koskaan edes käyttänyt internettiä, siinä ja siinä. Kehitys kehittyi tietysti nopeasti, ja siirtyessäni viitosluokalle vuonna 1998 luokalleni saapui eräs uusi oppilas, jonka mukana meno luokallamme jokseenkin muuttui. Tietysti samaan aikaan internetistä alkoi tulla yhä jokapäiväisempää ja itsekin olin taas vuotta vanhempi. Kiss FM:n chat koki muodonmuutoksen ja muuttui kirkkaanväriseksi - juuri sellaiseksi, jollaisena se minun muistoissani on.

Hotelli muuttui Chat towniksi. Sieltä löytyi edelleen eri paikkojen nimillä varustettuja chathuoneita. Niitä olivat areena, cafe, casino, disco, erotic house, huvipuisto, juna-asema, kampaamo, keskusaukio, kirjasto, kuntosali, leffateatteri, lentoasema, linna, muotitalo, musiikkiliike, pelihalli, ravintola, sinkkubaari, tanssilava, tori, tv-asema, virastotalo ja voimalaitos.

Jotkut huoneet olivat suositumpia kuin toiset - lieköhän virastotalossa koskaan ollut ketään?

Chathuoneet olivat melko pieniä, niihin mahtui vain parikymmentä ihmistä, joten usein oli vähän arpapeliä, josko sattui mahtumaan mukaan johonkin suosittuun huoneeseen - kuten discoon.


Kuten huomata saattaa, varsin usein huone oli jo valmiiksi aivan täynnä! Silloin sai tyytyä kampaamoon. Parasta näissä vanhoissa sivuissa ovat nämä mahtava nimimerkit. Samalla lienee tietysti totta, että ihan nämä samat nimimerkit taitavat olla edelleen kuuminta hottia missä lie Ilta-Sanomissa, Kaksplussassa ja muualla. Tai no, ehkä tuo Geri on aika ysäriä. Entäs miten mahtaa olla Suede girlin laita?Mixin chat

Toinen kovassa käytössä ollut chat löytyi Mix-nuortenlehden sivuilta. Chat oli ainakin minun kaveripiirissäni hyvin suosittu. Verrattuna Kissin chattiin Mix oli sikäli hauskempi, että siinä piti valita itselleen pieni hahmo, jota sitten saattoi liikutella haluamassaan huoneessa. Toisaalta tietysti Kissiin verratuna aavistuksen lapsellisempaa, mutta hällä väliä, olinhan 12-vuotias!

Nämä 2000-luvun taitteen nettisivut ovat kyllä hellyyttävän yksinkertaisia, ja toisaalta täällä Mixin sivuilla täynnä myös aika huonoa suomea.

Chatissa saattoi toki kirjoitella jotain kaikkien nähtäväksi, kuten Kississäkin, mutta monille hauskempaa oli varmastikin jutella kahdenkesken jonkun kanssa. Ensisijaisesti taisi olla niin, että hormonit hyrräsivät ja nimenomaan vastakkaiden sukupuolen edustajien kanssa kirjoittelu kiinnosti. Johtivatkohan nämä kirjoittelut koskaan tosielämän tapaamiseen tai muuhun yhteydenpitoon? Olen toki miettinyt myös sitä, kuinka paljon näissä oli mukana täysin keksittyjä ihmisiä. Hyvä jos puolet KissFM:n juttelijoista oli niin vanhoja kuin väitti olevansa. Silkan mututuntuman perusteella luulisin Mixin puolella ihmisten olleen nuorempia ja ehkä myös valehdelleensa ikänsä harvemmin. Tätä teesiä on tietysti aivan mahdotonta todentaa mitenkään.Millaisia chat-muistoja teillä on?
Kävittekö keskusteluja myös jollain muilla foorumeilla?

Kommentit

 1. Voi ihana Kissin chat! <3
  Tuohon aikaan meillä ei ollut kotona nettiyhteyttä, joten chattailyt piti hoitaa kirjastossa. Kirjaston netin sai varata tunniksi päivässä ja vähän harmitti kun aina kävi niin että "se mielenkiintoinen tyyppi" löytyi melkein joka kerta vasta viimeisen 10min. aikana. Eihän siinä auttanut muu kuin laittaa äkkiä sähköpostiosoite juttukaverille ja "meilaa mulle!" :D
  Ja sitten vaan toivottiin että se meilaa. Usein joutui pettymään...

  Löysinhän minä sieltä Kissin chatista yhden pojan jonka kanssa vähän viriteltiin romanssiakin. Vuosi taisi olla 1999 ja ikää 15 vuotta. :D

  Lämmöllä Kiss FM:n Chat Townia muistaen
  Milla


  VastaaPoista
 2. Mä muistan pyörineeni noissa molemmisa chat-palveluissa, mutta myös sellainen internetin ihme kuin artic.net tais olla. Siinä 90-luvun loppupuolella. Ellen ihan väärin muista.

  VastaaPoista
 3. Itsekin olin artic.netissä! En ihan tarkkaan muista mitä kaikkea siellä edes oli. Itselläni oli artic.netissä ainakin sähköposti, ja muistan että siellä saattoi lukea muiden rekisteröityneiden käyttäjien profiileja. Lieköhän ollut myös chatteja ja keskustelupalstoja? Jos joku muistaa niin kertokaa :)

  Valitettavasti en ainakaan vielä ole löytänyt articista juurikaan järkeviä kuvia.

  VastaaPoista
 4. Eikä, juuri puhuttiin miehen kanssa Kissin chatista, kun ajeltiin kaupoilta kotiin! Mies oli jutellut siellä tyttöjen kanssa, minä vaan trollailin kutosluokan atk-tunneilla (leffateatteri taisi olla meillä suosituin). Tai moni muu trollaili, minä katselin vierestä ja ihmettelin. En olisi uskaltanut vielä silloin jutella kenenkään kanssa itsekseni. :) Yhdellä luokkakaverilla oli vaikka kuinka monen tsättipojan numero, tai niin se kovasti väitti...Tietysti siitä piti olla vähän kateellinen!

  En muista muita nettichatteja Kissin ja Mixin lisäksi 90-luvulta. Mtv3 Chatia piti tietysti katsoa. "Viive?", "Miks mun viesti ei näy", "Mun aromipesä räjähti" jne...

  Mixistä on jäänyt mieleen joku pingviinichat, mutta se taisi olla vasta 2000-luvulla.

  VastaaPoista
 5. voitko tehä postauksen siitä kun olit 14 vuotias

  VastaaPoista
 6. OI MUISTAN!

  Viihdyin kaverin luona tuntikausia ja hengailtiin Huvipuistossa ja Tanssilavalla. Joskus myös Ravintolassa. Oltiin just 18v. Ja vitsit en uskalla ees kuvitella, kuinka kalliiksi meidän chattaily tuli kaverin vanhemmille, kun ei sillon ollu viel tällasii edullisii paketteja... Siis joku kk-hinta oli, että ei menny käytön mukaan, mut joku ihan tähtitieteellinen summa se oli kuitenkin!!!

  VastaaPoista
 7. Mun ensikosketukseni chatteihin tapahtui justiinsa tuon Mix-chatin kautta. Kertoo paljon, että meidän eka nettiyhteys kotona oli vasta 1999, ja chatteihin tutustuin vasta joitain vuosia myöhemmin. Ja sitten harmitti kauheesti kun netin käyttö oli tuolloin vielä aika kallista (ei siis ollut mitään kiinteitä kk-maksuja) ja meidän perheen netin käyttöä rajotettiin silleen että jokainen sai päivässä olla tietyn ajan netissä, sitten siirtyi vuoro seuraavalle tai muuten häädettiin koneelta. Ja sekös oli kiva selittää chattikaverille, kun oli pakko lopettaa juttelu.
  Nykyään ei chatit enää oikeen kiinnosta.

  VastaaPoista
 8. Mix-chat ja Kiss Fm-chat ovat minulle myös nimenomaan ne tutuimmat chatit joissa pyörin aina ylä-asteella jos oli vaikka vapaatunteja. Tosin Mix-chat ei ollut se ykkösjuttu vaikka sitäkin joskus kokeilin. Kiss Fm-chat tosiaan päällimäisenä mitä käytin. Katsoin, olisikohan mun nimimerkki päässyt postauksen mukaan, mutta enpä huomannut. :) Joskus onnistuin kirjekaverisuhteita saamaan, mutta en sen vakavempaa. Tosin nuokin kaverisuhteet kuolivat valitettavasti aina viimeistään puolen vuoden päästä tutustumisesta.

  VastaaPoista
 9. Hah hah haa, Kiss FM:n chatin muistan. Kotona ei ollut nettiä niin varattiin kotikaupungin kirjastosta aina joskus tunnin ilmainen internet-vuoro siskon tai kaverin kanssa ja usein mentiin juuri Kiss FM:n chattiin, mikä nyt jotenkin huvittaa ihan hirveästi. Eipä siellä mitään ihmeellistä tuntunut tapahtuvan mutta kerran muistan chattailleeni melkeinpä riitelyksiin asti mielipiteistä koskien Apulantaa (josta en itse tuolloin sattunut pitämään). =DDD

  VastaaPoista
 10. muistan kyllä. Tuli juu vietettyä aikaa siellä ja muistaakseni nikki oli joku Ginger83 etc :D kiss fmn muistan ja mixin. ja nuo private keskustelut :) taisin jopati tavata nykyisen aviomieheni ensi kertaa noissa chateissä :)

  VastaaPoista
 11. Mä muistan kissfm:n chatin ja mixin chatin. Tulee ihan nostalginen olo.

  VastaaPoista
 12. Voi ei! Mä muistan elävästi kuinka kotona chattaily oli kiellettyä, mutta naapurin tytön kotona oli kaksi (2!!!) tietokonetta vierekkäin ja netti vapaasti käytettävissä. Siellä me istuttiin kissin chatissa ja esitettiin reippaasti vanhempia.
  Mix:in chattiä en ees muistanut! Kiitos tästä huipusta blogista ja sen tuomasta nostalgiasta!

  VastaaPoista
 13. Voi ei! Mä muistan elävästi kuinka kotona chattaily oli kiellettyä, mutta naapurin tytön kotona oli kaksi (2!!!) tietokonetta vierekkäin ja netti vapaasti käytettävissä. Siellä me istuttiin kissin chatissa ja esitettiin reippaasti vanhempia.
  Mix:in chattiä en ees muistanut! Kiitos tästä huipusta blogista ja sen tuomasta nostalgiasta!

  VastaaPoista
 14. Hihii, teillä on niin mahtavia chat-muistoja :D Ja aina myös kysymys siitä, missä niitä voi käyttää ja paljon se netissä roikkuminen maksaa :)

  @ Lotta: Kiitos!

  VastaaPoista
 15. @ Henna Ranta: Eikä, oletko todella tavannut miehesi chatissa? Kuinka ihanaa! Haluatko kertoa siitä lisää? :)

  VastaaPoista
 16. Apua siis tämä sun blogi on ihan mahtava!! :D Kyllä nimenomaan tuolla kiss fm chatissä piti aina käydä - kirjaston koneella tietysti kun kotona ei ollut vielä nettiä noihin aikoihin, ja useamman kaverin kanssa jotka sitten vieressä kikatti ja kuiski mitä kirjoitetaan.. :D Ihanaa ysäriaikaa! :D

  VastaaPoista
 17. Kiitos, L! Chatit näemmä todella herättävät ihania muistoja, mikä ajankuva! :)

  VastaaPoista
 18. Aaaa!! Chatit!! Taisin juuri Kissin chatissa tavata ensimmäisen poikaystäväni, ollessa bestiksen isoveljen koneella keskellä yötä xDDD
  ja kiljuin tossa ääneen kun näin kuvat mixin chatistä!! Koska hitto mixin chat!!!! kukaan mun kavereista ei tiedä sitä, mut meillä ala-asteella KAIKKI hengas siellä ja joo siellä tosiaan pääsi tuulettamaan alkavia orastavia hormonipöllyjä xDDDDD Ah ne muistot!! Ne HUONEET!! Ne hahmot!!! Etenkin ne huoneet ja hahmot <3 <3 Ei hitto jos sen sais takaisin koska se oli vaan niin jotenkin eeppinen ja ihan omanlaisensa.
  Ei mun mielestä mitkään habbot tai mitkään vedä vertoja sille. Voi kun siitä löytyis lisää kuva.... Niin ikävä!!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista, muru! :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pikaopas: 90-luvun teemabileet

Ysärin alun Barbiet ystävineen (Barbie #2)

Metsoloiden lamakertomus

Kaupan kylmähyllyllä - Valion 1990-luvun tuotteita

Ysäri-tietovisa

Suosituinta musiikkia elokuussa 1997

Anttilan syysmuotia vuodelta 1993

Kaikkien aikojen myydyin Barbie ja pari kohua (Barbie #3)