perjantai 3. tammikuuta 2020

Iloinen 90-luku!Joskus menneisyys näyttää ironisella tavalla osoittelevalta. Kuten nyt vaikka tässä mainoksessa, joka julkaistiin Helsingin sanomien sivuilla 29. joulukuuta vuonna 1989.


"Lähtölaukaus iloiselle 90-luvulle", julistaa Renlundin uudenvuoden mainos. Renlundilla on tarjolla etenkin ilotulitusraketteja uuteenvuoteen, ne tarjoavat oivan lähtölaukauksen iloiselle ysärille.

Renlund rautakaupat olivat vuosina 1874-1993 toiminut suomalainen rautakauppayritys. 1960-luvulta alkaen alunperin helsinkiläinen yritys oli levinnyt maanlaajuiseksi. Wikipedian mukaan "Pääkaupunkiseudulla Renlund oli alansa markkinajohtaja, vaikka se koko maassa olikin K-Raudan, Rautian ja SOK:n jälkeen vasta neljänneksi suurin rautakauppaketju."

1990-luku muistetaan nykyään lähinnä lamasta (ja välillä onneksi jostain muustakin). Mainoksen sanat iloisesta 90-luvusta eivät kuitenkaan ole ironisia vain tästä syystä. Renlund-yritys nimittäin ajautui pahoihin talousvaikeuksiin ja lopulta konkurssiin vuonna 1993, jolloin lama oli syvimmillään.

Että sellainen lähtölaukaus.

Kuva: Wikipedia.

Yllä olevassa kuvassa Renlundin talo on joulukuussa 1993. Konkurssin jäljiltä liikkeessä on jo K-Raudan kyltit.

3 kommenttia:

 1. 1990-luku oli iloista aikaa ainakin it-yritysten näkökulmasta. Teemu Keisteri alias Windows95man kiteytti sen hauskasti uutenavuotena Helsingin Kansalaistorilla. Tuota esitystä ei voi olla yhdistämättä Nokian kulta-aikaan. Osa tästä suuresta ilosta päättyi it-kuplan puhkeamiseen, ja siihen, että tuli uudenlaiset kosketuskäyttöliittymät.

  PS. Mielestäni yhteistä Winukassa ja Nokiassa oli ainakin se, että ensimmäistä kertaa laitteisiin tehtiin käyttöliittymiä, joita tavallinen ihminen osasi käyttää. Valikot olivat keskeinen osa myös Nokian ensimmäisissä GSM-puhelimissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munkin mielestä 90-luku on ihan aliarvostettu vuosikymmen. Siitä muistetaan enimmäkseen vain lama, vaikka samalla vuosikymmen toi myös valtavasti kaikkea hyvää ja teknologia eritoten kehittyi harppauksin ja tuli kaikkien kuluttajien saataville.
   Tuo uudenvuoden Kansalaistorin kaikka oli ihana, vaikka vaan tv:stä sitä katsoinkin :)

   Poista
 2. Me 70 luvun puolivälin aikaan maailmaan tulleet opiskelimme ammatin, ajoimme ajokortin, ajoimme ensimmäisellä autolla, sekä aikuistumme siinä sivussa. Kaiken kruunaa tämä niin hyvältä kuullustava eurodance joka voi edelleen hyvin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.